Anni Lappela ja Mika Perkiömäki juoksivat Polar Ural -kisan 30 kilometriä. Kattava reissujuttu Arktinen seikkailu on luettavissa Juoksijan numerosta 1/2019. Annilla ja Mikalla on muutenkin kokemusta venäläisistä juoksutapahtumista.
Hölkkätapahtumien ja polkujuoksun suosio Venäjällä on kovassa kasvussa. Aiemmin juoksutapahtumissa kävi lähinnä kilpajuoksijoita – entisiä ja nykyisiä – mutta nykyään massatkin lähtevät liikkeelle.
Polar Ural -kilpailun startti. Kuva Mika Perkiömäki
Valikoimaa maailman suurimmassa maassa riittää. Kiinnostavia kisoja Suomen lähiseudulla ovat muun muassa tammikuun viimeisenä sunnuntaina Leningradin piirityksen päättymisen muistoksi järjestettävä Elämän tie -maraton Laatokan rannalta Pietariin, lopputalven jääjuoksu Äänisjärvellä Petroskoissa, toukokuinen Viipurin puolimaraton, keskikesän Valkeat yöt -maraton Pietarissa, loppukesän Montša Night Trail Montšegorskissa. Lisäksi alkusyksyllä järjestetään Lahti Trail Kantalahdessa, loppusyksyllä Kuola–Murmansk-juoksu sekä tietysti joka lauantaiset Parkrunit eri puolilla Pietaria – ja muuallakin aina Siperiaa myöten.
Venäjälle kilpailemaan lähtevän on varauduttava pieniin yllätyksiin ja siihen, että kaikki ei aina välttämättä suju täydellisesti. Ennätystuloksia ei ehkä kannata havitella, mutta elämyksiä sitäkin enemmän. Seikkailumieltä matkaan siis!
Osallistumismaksun maksaminen ei aina onnistu suomalaisella luottokortilla, siinä tilanteessa kannattaa kysyä suoraan järjestäjiltä ohjeita muista maksutavoista. Viisumi on muistettava hankkia hyvissä ajoin ennen matkaa.
Useimmat juoksukisat vaativat myös lääkärintodistuksen kelpoisuudesta osallistua juoksukisaan, ja sen on yleensä oltava päivätty viimeisen puolen vuoden aikana. Englanninkielinen todistus kelpaa. Usein ilman lääkärintodistusta saapuvan ulkomaalaisen annetaan kuitenkin juosta, ja joissakin kisoissa, kuten Elämän tie -maratonilla, kisakeskuksessa päivystää lääkäri todistuksia jakamassa.
Myös matkavakuutustodistus on syytä olla mukana, sitä saatetaan kysyä. Kannattaa varautua myös siihen, että maalialueella ei usein ole peseytymismahdollisuutta. Palkintojenjako on usein juhlava tilaisuus, jossa on oheisohjelmaa ja jota jäädään seuraamaan.
Tämän kirjoittajille kisamatkoilla Venäjällä sattunutta:
Viipurissa oli suuressa osassa kaupunkia puolimaratonin aikaan vuorokauden mittainen sähkökatko, joka häiritsi majoittumista ja viime hetken valmisteluja.
Äänisen jääjuoksu siirrettiin viime tipassa turvallisuussyistä varareitille, joka ei ollutkaan sileää jäätä, vaan syvää hankea ja isoja lumi- ja jääkökköjä.
Elämän tie -puolimaratonilla varattiin busseja pukuhuoneilta lähtöpaikalle liian vähän. Kun bussikuskit eivät turvallisuussyistä suostuneet ottamaan ketään seisomapaikoille, piti lähtöpaikalle juosta kolmen kilometrin matka – tietämättä missä tai edes millä suunnalla se on. Toisella kertaa Elämän tien maratonin lähdössä taas oli 22 astetta pakkasta.
Siperian Krasnojarskissa oli kerran tarkoitus osallistua ylämäkijuoksuun. Lähtöpaikalla kävi kuitenkin ilmi, että se oli peruttu – nähtävästi 35 asteen helteestä johtuen. Toisella puolen kaupunkia Gremjatšaja grivan vuorijuoksu kuitenkin järjestettiin, ja taksilla ehti vielä ajoissa paikalle. Kahden tunnin hikoilun ja yhden juoma-aseman jälkeen maalissa maistui kylmä suihku.
Murmanskin Mandariinijuoksussa lähtöpaikaksi oli ilmoitettu hiihtostadion. Se on kuitenkin niin iso paikka, että lähtöviivan löytäminen oli haastavaa. Pitkän hakemisen jälkeen löysimme tiemme sinne juuri samalla hetkellä, kun lähtökäsky kävi, joten saimme lentävän lähdön.
Lahti Traililla kaatuminen aiheutti syvän haavan polveen. Kisapaikalla ollut ensiapu puhdisti haavan ja totesi, että tikkejä ei tarvita. Hoidoksi määrättiin antibioottista väriainetta, joka muuttaa vihreäksi kaiken, johon koskee. Haava parani hyvin.
Tihvinän puolimaratonmatkalla Venäjä jätti kisa-aamuna lakimuutoksen vuoksi siirtymättä kesäajasta normaaliaikaan. Kännykkä ei tätä kuitenkaan tiennyt, vaan herätti tuntia liian aikaisin. Onneksi näin eikä tuntia liian myöhään!
Kattava venäläisten juoksutapahtumien kalenteri löytyy osoitteesta probeg.org. Hyvä polkujuoksukalenteri taas on osoitteessa mountain-race.ru/events. Molemmat sivustot ovat tosin vain venäjäksi. Paras englanninkielinen kalenteri löytyy osoitteesta russiarunning.com/events.
Teksti Anni Lappela ja Mika Perkiömäki Kuvat ja video Mika Perkiömäki