Kahvi on siitä mainio nautintoaine, että tutkimuksissa löydetään suosikkijuomalle jatkuvasti uusia terveyshyötyjä. Ahkera kahvittelu antaa suojaa kakkostyypin diabetesta vastaan, ja joissakin tutkimuksissa säännöllisen kahvinjuonnin on havaittu ehkäisevän jopa dementiaa.
Kestävyyslajeissa kofeiini parantaa suorituskykyä ja väsymyksen sietoa, kun kahviin tottunut liikkuja nauttii sitä kohtuudella eli 3–6 kupillista päivässä. Pienessä kahvikupillisessa on noin 80 mg kofeiinia, jolloin kofeiinia kertyy päivässä 240–480 milligrammaa.
Suorituksen aikana kahvin voi korvata kofeiinia sisältävillä geeleillä tai kolajuomilla, jolloin kofeiinin määrä nousee kilpailupäivänä hieman normaalia suuremmaksi. Kofeiinin selvä ylitankkaus ei sen sijaan paranna suorituskykyä, vaan voi jopa heikentää sitä.
Entä aiheuttaako kahvi suorituskykyä heikentävää nestehukkaa kuten yleisesti väitetään ja vaatiiko jokainen kahvikupillinen vastapainokseen saman verran vettä?
Kahvia ja kofeiinia tutkineen Ison-Britannian olympiaurheilijoiden ravitsemusasiantuntijan Sophie Killerin mukaan kohtuullinen kahvinjuonti ei horjuta kestävyysliikkujan nestetasapainoa, mutta parantaa suorituskykyä.
Suomessa talvella luennoinut Killer tutki kohtuullisen kahvinjuonnin eli 3–6 kupin päiväannoksen vaikutusta nestetasapainoon kofeiiniin tottuneilla miehillä. Verrokkijuomana käytettiin vettä, ja koehenkilöiden ruokavalio ja liikunta vakioitiin. Nestetasapainoa tarkkailtiin esimerkiksi mittaamalla kehon nestepitoisuutta, virtsa-arvoja ja virtsan määrää.
Kofeiini ei lisännyt virtsan eritystä sen enempää kuin vesi. Myöskään urheilijoilla tehdyissä kokeissa kahvin ei ole havaittu lisäävän merkittävästi nesteen poistumista elimistöstä edes kuumassa. Nestettä poistuu elimistöstä vähemmän kuin mitä juotu kahvi sisältää.
Tuomio: Väite ei pidä paikkaansa. Kahvi ja sen sisältämä kofeiini eivät lisää merkittävästi nesteen poistumista elimistöstä. Kahvissa on enemmän nestettä kuin lisääntyneen virtsan erityksen mukana poistuu. Riittävä juominen on hyvän nestetasapainon säilyttämiseksi tärkeää, mutta ei kahvittelun takia.
Teksti Seppo Anttila Kuva Shutterstock
Juoksija 3/2017