Millä kengillä kisoihin?

juoksukenkä säännöt
Lukulistalle
ClosePlease login

Juoksukenkien eteenpäin harppova tuotekehitys on johtanut uusiin sääntöihin.

World Athletics (WA) julkaisi viime vuonna uudet kisakenkiä koskevat säännökset. Suomen Urheiluliitto (SUL) otti nämä WA:n säännöt käyttöönsä elokuussa 2020, tosin matkan varrella kansallisilla poikkeamilla höystäen. Urheilijoille nämä kenkäsäännökset ja niiden tulkinnat ovat aiheuttaneet paljon päänvaivaa ja pohdintaa.

Kisakenkäsääntöjen tarkoituksena on pitää juoksukilpailut välineiden osalta tasapuolisina. Kenenkään ei haluta saavan kohtuutonta etua poikkeavien juoksukenkien ansiosta. Samalla halutaan varmistua, että kaikki lähtöviivalle asettuvat kengät olisivat yleisesti saatavilla muillekin kuin tallijuoksijoille.

Kenkien luokittelukriteerejä on pääsääntöisesti kolme: kengän pohjan paksuus, piikkien määrä ja pituus sekä pohjaan sijoitettujen jäykisteiden määrä.

MAANTIEKISOISSA juoksukengän pohjan paksuus saa olla maksimissaan 40 mm. Kenkiä, joissa pohjan paksuus ylittää 25 mm, ei saa käyttää radalla käytävissä kilpailussa taikka maastojuoksuissa. Maksimissaan 25 millin pohjapaksuutta saa käyttää 800 metriä tai sitä pidemmissä ratajuoksuissa sekä maastojuoksukilpailuissa. Alle 800 metrin ratamatkoilla pohjan maksimipaksuus on 20 mm. Nämä säännöt eivät kuitenkaan koske 15-vuotiaita tai sitä nuorempia juoksijoita.

Suomessa on tehty myös kansallinen poikkeus maastojuoksuissa: kotimaisissa maastojuoksukilpailuissa saa juosta maksimissaan 40 millin pohjapaksuudella kaikissa sarjoissa. Kilpakävelyssä saa käyttää, niin rata- kuin maantiekisoissakin, enintään 40 millimetrin paksuisia pohjia.

PIIKKAREISSA saa olla maksimissaan 11 piikkiä ja niiden maksimipituus on korkeintaan 12 mm. Maastojuoksuissa kilpailun tekninen delegaatti voi kuitenkin sallia edellä mainittua pidempien piikkien käytön, mikäli olosuhteet juoksualustan suhteen puoltavat tällaista päätöstä.

Kilpailukäyttöön sallittujen kenkien pohjassa saa olla vain yksi hiilikuidusta tai muusta materiaalista valmistettu jäykistelevy, riippumatta siitä, onko jäykistelevy koko kengän pohjan pituinen tai lyhyempi. Tämän lisäksi piikkareissa saa olla ulkopohjassa erillinen levy, johon piikit kiinnitetään.

KENKÄSÄÄNNÖSTEN ympärillä vellova keskustelu on jatkunut jo vuoden ajan, ja WA on perustanut työryhmän tutkimaan koko sääntöpakettia. Työryhmän päivitystä odotetaan vielä tälle kilpailukaudelle, mutta varmuutta päivityksen julkaisun aikataulusta ei ole.

World Athleticsin verkkosivuilta löytyy myös listaus kilpakäyttöön hyväksytyistä juoksukengistä. Listaus ei kuitenkaan pidä sisällään lähellekään kaikkia markkinoilla saatavilla olevia kenkämalleja. Se antaa kuitenkin jonkinlaista selkänojaa kisakenkää harkitsevalle juoksijalle, jotta ei tule tehneeksi virheostosta tai tule kilpailussa hylätyksi kenkien vuoksi. Kisakenkäsäännöt ovat Suomessa voimassa kaikissa SUL:n ja Suomen Aikuisurheiluliiton (SAUL) alaisissa kilpailuissa. Säännöt koskevat siis kaikki yli 15-vuotiaita urheilijoita ilman yläikärajaa

 

Teksti Mika Flink Kuva Shutterstock

Juoksija 5/2021

Mainos
Vastaa