Vaella keho virkeäksi

vaellus
Lukulistalle
ClosePlease login

Metsä palauttaa ja lataa henkisiä akkuja.

Juoksijat haluavat hengähtää kesän kiivaan kilpailukauden jälkeen ja pitää harjoitustaukoa. Lepo on paikallaan, jotta elimistöllä on mahdollisuus palautua kaikessa rauhassa.

Henkiselle vireydelle on tärkeää, että voi tehdä välillä aivan muuta kuin keskittyä tavoitteelliseen ohjelmaan. Harjoituskaudella urheilija elää tiukkojen aikataulujen ehdoilla, mutta syksyllä on hetki aikaa ottaa rennommin.

Myös pienet vammat vaativat toipumisaikaa. Monien urheilulääkärien mielestä yksipuolisen lajiharjoittelun ja kovan rasituksen aiheuttamat pienet kudosvammat vaativat parantuakseen vähintään kuukauden tauon kovasta harjoittelusta. Usein kroonistuneen vamman syynä on yksinkertaisesti se, että aluksi mitättömältä tuntuvat kolotukset eivät ole päässeet paranemaan levon puutteessa koskaan kunnolla.

TÄYDELLINEN LEPO ja sohvalla makaaminen ei kuitenkaan ole aina viisain ratkaisu – vaikka sitäkin on uskallettava tehdä aina silloin tällöin.

Jos liikuntatauko venähtää liian pitkäksi, harjoittelun uudelleen aloittaminen voi olla vaikeaa. Paino saattaa nousta, ja harjoittelun vaatima säännöllinen päivärytmi on hukassa.

Monet vammatkin syntyvät silloin, kun harjoittelu aloitetaan pitkän tauon jälkeen äkkinäisesti uudestaan. Lihakset ja jänteet tarvitsevat sopivaa rasitusta, vaikka muuten keho olisikin vapaammalla.

URHEILIJA KAIPAA metsään. Yksi suosittu rentoutumiskeino on retkeily. Kiireetön vaeltelu luonnossa on hyvää vastapainoa tavoitteelliselle harjoittelulle. Mieli lepää, kun saa katsella maisemia ja hengittää raikasta syysilmaa.

Vaikka et olisikaan innokas rinkkaretkeilijä, marjastaminen, kalastus ja metsästys tai kameran kanssa liikkuminen antavat oman sisältönsä patikoinnille. Valmennuspalaverit ja tiimihenki saavat nuotion ääressä uusia virikkeitä.

VAELLUKSESTA ON MYÖS HARJOITUKSELLISTA HYÖTYÄ. Kevyt liikunta pitää harjoitustauon aikana yllä aineenvaihduntaa ja lihasvireyttä. Syksyn peruskuntokaudella muutaman sunnuntain pitkän asvalttilenkin voi huoletta korvata kunnon patikkareissulla.

Sauvoilla lisää tehoa

vaellus

  • Jos kaipaat metsäretkiin lisää ryminää, ota sauvat mukaan ja ripottele tehokkaampia osioita patikoinnin lomaan. Sauvakävelystä voi rakentaa juoksijallekin kehittävän harjoituksen.
  • Rytmikäs sauvakävely on yksi keino lisätä keskivartalon aktiivisuutta. Käsityö auttaa hahmottamaan oikeaa juoksuasentoa ja ylävartalon liikeratoja. Samalla yläkroppa saa lihaskestävyysharjoittelua.
  • Sauvakävelyä voi tehdä myös juosten. Erityisen hyvin se onnistuu ylämäkeen tai pehmeällä alustalla kuten suolla.
  • Mäkiloikat, hiihtäjien sauvarinneharjoittelun tapaan, lisäävät hapenottoa ja jalkojen voimaa.

 

Teksti Ari Paunonen Kuvat Jussi Kemppainen ja Seppo Anttila

Juoksija 7/2015

Vastaa