Mogren

Kuntohiihtäjä voi parantaa luistelunsa taloudellisuutta dramaattisesti opettelemalla mogren-tekniikan. Perusluistelu on parhaimmillaan ylämäissä ja hyvin hitaalla kelillä, mutta mogren toimii reippaassa vauhdissa.

Perusluistelu eli kuokka on erittäin tehokas tekniikka nousuissa, kun taas mogren on sauvoittaluistelun jälkeen nopein tapa luistella. Nämä tekniikat ovat serkuksia keskenään, koska sauvatyöntö tehdään vain joka toiselle potkulle. Rytmityksessä on kuitenkin ratkaisevan suuri ero.

Perusluistelussa työntöpuolen suksi ja sauvat osuvat lumeen yhtä aikaa, jonka jälkeen työntö ja potku alkavast nopeasti. Kuokassa kädet nostetaan eteen mahdollisimman nopeasti jo työnnöttömän puolen potkun aikana.

Mogrenin oikeaa  rytmiä tavoitellessa laaja käsien liike on avainasemassa. Käsien heilahdusta ei kiirehditä samalla tavalla kuin kuokassa. Työntöpuolen suksi liukuu jo tasapohjalla, kun käsien heilahdusliike vielä jatkuu. Sauvatyöntö tehdään mogrenissa vasta, kun suksi on ehtinyt liukua melko pitkään, eli työntö tehdään hiihtotermiä käyttäen vanhalle liu’ulle. Tämä rytmitys antaa mahdollisuuden saattaa potku ja työntö pidemmälle kuin perusluistelussa.