Oikein tehty karvasuksien luistonauhavoitelu toimii hyvin, kunhan suksen pohjaa ei lämmitä liikaa hankaamalla raudalla paperinauhaa pitkiä aikoja edestakaisin.
Kirjoitimme jutussa Pitoa ja luistoa karvanpäälle, että osa suksihuoltajista suhtautuu luistonauhavoiteluun kriittisesti ja pitää sitä jopa haitallisena. Tämä väite herätti ymmärrettävästi ihmetystä, koska menetelmää on käytetty vuosia, eikä jutussa mainittu kritiikin perusteita.
Mahdolliset haitat liittyvät siihen, että kokemattomat voitelijat saattavat kuumentaa suksen pohjaa liikaa hankaamalla rautaa edestakaisin pitkiä aikoja paperinauhan päällä, jolloin suksen runko lämpenee sisältä liikaa. Sama ongelma voi tulla eteen kaikessa kuumavoitelussa, joten se ei koske vain luistonauhavoitelua.
Luistonauhavoitelu ei myöskään heikennä pitoa, jos karva harjataan voitelun jälkeen ohjeiden mukaan vasta- ja myötäkarvaan.
Helppo ja nopea luistonauha
– Hiihto-lehdessä esitetty väite haitallisuudesta herätti hämmennystä, koska luistonauhaa on käytetty yli kuuden vuoden ajan ongelmitta ja hyvällä menestyksellä skinisuksien karvan ominaisuuksien parantamiseen, sanoo kotimaisia Optiwax-luistonauhoja valmistavan MJ Optima Sportin toimitusjohtaja Jari Joutsen.
– Suomessa valmistettava Optiwaxin luistonauha on helppo ja nopea tapa voidella sukset. Voide on kiinnitetty vahapaperiin, jota lämmittämällä se sulatetaan sukseen. Siklausta ei tarvita ja suksi vain harjataan.
– Luistonauhan toimivuus perustuu siihen, että valmistusteknologia ja lämmittäminen suojapaperin läpi mahdollistavat muita voitelutapoja kovempien voiteiden käytön. Kovat voiteet kestävät kulutusta normaalivoiteita paremmin.
Luisto ja pito paranevat
– Luistonauhaa käytetään luistovoitelun lisäksi yleisesti skinisuksien karvojen pinnoittamiseen. Yli 50 suksihuoltoa Suomessa käyttää suksien voiteluun ja karvan pinnoitukseen Optiwaxin luistonauhaa ja sitä varten valmistettuja voitelukoneita. Kiteellä valmistettavat Karhun ja Yokon skinisukset voidellaan tehtaalla Optiwaxin luistonauhalla myös karvan osalta, Jari Joutsen kertoo.
Luistonauhaa käytetään myös vapaalasku-, vaellus- ja telemark-suksien nousukarvojen pinnoittamiseen samoin kuin ski mountaineeringin maailmancupin kisoissa. Nämä nousukarvat ovat samaa materiaalia kuin perinteisen hiihdon skinisuksien karvat.
Luistonauha pinnoittaa karvan ja samalla jäykistää yksittäiset karvat. Se parantaa sekä luistoa että pitoa ja vähentää tehokkaasti karvan kostumista.
– Luistonauha tekee ohuen ja äärimmäisen kovan vahakalvon karvan pintaan. Karvat eivät tartu kiinni toisiinsa. Ohut vahakalvo parantaa karvan luistoa, estää jäätymistä ja likaantumista.
– Erityisesti kuluneen karvan toiminta paranee, kun voidekalvo jäykistää karvoja ja siten parantaa hivenen pito-ominaisuuksia, Jari Joutsen muistuttaa.
Liikuta rautaa tasaisesti
Skinisuksen luistonauhavoitelu tehdään aina puhtaaseen suksen pohjaan ja puhdistettuun pitokarvaan. Kiinnitä nauhapaketti sukseen kantaan ja vedä paperinauha koko suksen yli. Säädä rautaan lämpötila 150–160 ̊C ja liikuta rautaa hitaasti eteenpäin, jolloin nauhassa oleva voide sulaa suksen pohjaan.
– Raudan liikutusnopeus on sopiva, kun nauha tummuu, eli voide sulaa. Etene samalla nopeudella pitokarvan yli eli 10–20 sekunnissa, Jari Joutsen neuvoo.
Poista luistonauhan suojapaperi. Tarvittaessa luistopinnalle siirtyneen voidekalvon voi tasoittaa voiteluraudalla tai luonnonkorkilla. Harjaa lopuksi luistopinnat kovalla nylonharjalla.
Parhaan luiston saavutat, kun toistat harjauksen suksen jäähtymisen jälkeen ja avaat kuvion metalli- tai hevosenjouhiharjalla ja kiillotat nailonharjalla.
Harjaa lopuksi pitokarva kevyesti ensin vastakarvaan ja sitten myötäkarvaan nailon-, metalli- tai hevosenjouhiharjalla. Tällä harjauksella varmistat, että karvat eivät kiinnity yhteen ja että pitokarva toimii optimaalisesti.
Lue myös:
Sukset, voitelu ja huolto kuntoon
Käsikuviointi parantaa luistoa kaikilla keleillä
TEKSTI JA KUVAT SEPPO ANTTILA
Hiihto 2/2023