Siirrettävä side lisää hiihdon mukavuutta

Lukulistalle
ClosePlease login

Lumen kovuuden ja kosteuden muuttuessa siteen siirtäminen voi parantaa luistelusuksen luistoa, suuntavakautta ja yleistä hiihdettävyyttä. Perinteisen suksessa siirto säätää pidon ja luiston suhdetta.

Rottefellan  Move-järjestelmän ja Salomonin uuden Shift-In-siteen myötä siteiden siirtäminen on käynyt hyvin helpoksi. Myös Salomonin Prolink Shift- sidettä  sekä Fischerin ja Rossgnolin Turnamic-siteiden paikkaa voi säätää ottamalla suksen jalasta.

Toistaiseksi siteen säätämisen eduista on puhuttu lähinnä vain karvasuksien osalta. Siirtämällä sidettä eteenpäin perinteisen suksen pito yleensä paranee ja taakse liikuttaminen taas parantaa luistoa. Aivan näin yksinkertaista se ei aina ole, sillä hiihtäjän taidot ja suksen ominaisuudet vaikuttavat lopputulokseen. Saattaa olla, ettei siteen säätämisestä ole juuri hyötyä, ja eteenpäin siirtäminen voi jopa heikentää pitoa tietynlaisissa karvasuksissa, mutta se selviää vain kokeilemalla.

Espoon Oittaalla Hiihtocenterissä työskentelevä hiihtoasiantuntija Juha Vankka kehottaa kuntohiihtäjiä kokeilemaan myös, miten siteen siirtäminen voi vaikuttaa luistelusuksien luistoon, suuntavakauteen ja yleiseen hiihdettävyyteen. Kyse ei ole luistelussakaan kilpahiihtäjien hifistelystä ja sekunnin kymmenysten viilauksesta, vaan yksinkertaisesta asiasta, joka vaikuttaa hiihtonautintoon.

Kokeile parasta paikkaa

Siteen siirtämisellä voi vaikuttaa myös luistelusuksen toimintaan. Jos suksi tuntuu luistavan ylämäessä poikkeuksellisen heikosti, siteen liikuttaminen taaksepäin saattaa auttaa. Hyvin jäisellä ja kovalla lumella tai reippaalla pakkasella eteenpäinvieminen taas voi olla hyvä ratkaisu.

Kun lumen kosteus ja kovuus muuttuvat, siteen paikka vaikuttaa luistoon ja vakauteen, koska suksen painealueiden toiminta muuttuu samalla.

– Merkkikohtaiset erot suksien välillä ovat selkeitä. Siksi siteen siirtämiseen ei ole täysin yleispäteviä ohjeita. Sanon kuitenkin hiihtäjille, että kokeilkaa ihmeessä siteen siirtämistä myös luistelusuksissa, jos se on mahdollista, Juha Vankka sanoo.

Säädettävissä siteissä perus- eli nolla-asento on suksen tasapainopisteessä. Kun luistelusuksi on tasapainossa, sitä on kaikkein helpoin hallita. Porattavat siteet asennetaan yleensä suksen tasapainopisteeseen.

– Eri suksien ja hiihtäjien välillä on suuria eroja siinä, miten siteen paikan siirtäminen vaikuttaa. Siksi jokaisen hiihtäjän kannattaisi kokeilla säätöjä itse. Yhdessä suksessa toimivuus voi olla parhaimmillaan asennossa -3 ja toisella -1. Sama suksi eri hiihtäjien alla voi vaatia erilaisen siteen säädön, jotta se toimisi parhaimmalla tavalla, Juha Vankka sanoo.

Siteen paikkaan vaikuttaa myös se, miten hiihtäjä seisoo suksen päällä. Jos tasapainossa on puutteita ja esimerkiksi seisot epävarmasti liikaa päkiöillä, siteen siirtämisestä ei ehkä ole hyötyä. Silloin siteen pitäminen tasapainopisteessä on varmasti paras ratkaisu, mutta sekin selviää kokeilemalla.
Perinteisen suksien pitoon taas vaikuttaa se, kuinka hyvin hiihtäjä vie painon päkiälle potkun alkaessa. Myös hiihtäjän monon koko vaikuttaa säädön vaikutuksiin varsinkin perinteisen suksessa. Jos kevytrakenteisella hiihtäjällä on poikkeuksellisen suuri jalka, hänellä painopiste on jo valmiiksi huomattavasti taaempana kuin samanpainoisella pienijalkaisella kollegalla.

Milloin sidettä taaksepäin?

Siteen siirtäminen taaksepäin lisää painetta kannassa ja vähentää sitä keulassa. Tämä saattaa parantaa luistelusuksen toimivuutta ylämäkihiihdossa kostealla lumella, koska luisto paranee imun vähenemisen myötä.

Pehmeällä lumella taaksepäin siirtäminen parantaa suksen nousemista lumen pinnalle, koska keula ui paremmin.
Tottumattomalla hiihtäjällä taaksepäin siirto voi kuitenkin aiheuttaa puurolumessa ongelmia, jos hänen tekniikkansa on puuteellinen. Istuvassa asennossa ja side takana potku ja uuteen liukuun lähtö ovat koko ajan hieman myöhässä. Silloin suksen kärki saattaa noukkia pehmeää lunta, mikä vaikeuttaa hiihtämistä entisestään.

Kovalla alustalla eteenpäin

– Kovalla alustalla side on hyvä säätää nollaan tai +1-asentoon. Kun etupaine lisääntyy, se parantaa suksen suuntavakautta. Jos luistelusuksi kuitenkin tuntuu edelleen karkaavan kantapään alta pois, suksi on luultavasti liian löysä, Vankka sanoo.

Kovalla pakkasella siteen siirtäminen eteenpäin voi parantaa luistoa. Tämä perustuu siihen, että keulan paineen lisääntyminen sulattaa hieman enemmän lumikiteiden kärkiä, jolloin lisääntyvä kosteus lisää luistoa. Vastaavasti siteen siirtäminen taaksepäin paukkupakkasella saattaa olla huono ratkaisu, vaikka lumi olisi pehmeää, koska luisto heikkenee entisestään.

Ylipäänsä pakkasen painuessa -15 asteeseen ja sitä kylmemmäksi, luistelusukset luistavat niin heikosti, että kuntoilijan kannattaa hiihtää mieluummin perinteistä, sillä ladulla on enemmän kosteutta. Kilpahiihtäjät pystyvät tuottamaan paljon enemmän painetta suksella lunta vasten, jolloin luistelusuksi luistaa paremmin.

 

Mihin suuntaan sidettä?

  • Siirrä kovalla alustalla luistelusuksen sidettä eteenpäin
  • Siirrä pehmeällä lumella sidettä taaksepäin
  • Jos suksi imee kiinni ylämäessä, liikuta sidettä taaksepäin
  • Pakkasen kiristyessä eteenpäin siirtäminen saattaa parantaa luistoa

Muista maltti siteen siirtelyssä

  • Selkeän hyödyn siteen paikan säätämistä voi saada perinteisen maratonhiihdoissa, joissa on hyvin pitkiä useiden kilometrien nousuja ja laskuja. Ylämäkeen sidettä voi siirtää eteenpäin ja laskuissa taaksepäin.
  • Pitokarvasuksien siteen siirtämisessä kannattaa kuitenkin pitää maltti matkassa. Liian eteen säädetty side voi aiheuttaa äkillisen ja pahan kaatumisen, sillä pitokarva voi tökätä ärhäkästi lumeen.
  • Mikäli olet siirtänyt sidettä eteenpäin pitkään ja jyrkkään ylämäkeen, muista palauttaa side taaemmas ennen laskua.
    Vaikka Salomonin Shift-In sidettä ja Rottefellan Movea voi säätää jopa kesken hiihdon, kuntoilijan ei kannata tehdä sitä vauhdissa.

Teksti ja kuva Seppo Anttila