Sami Jauhojärvi: Mikä erottaa parhaat hyvistä?

Ennen Magnar Dalenin tuloa päävalmentajaksi Iivo ja Kerttu Niskanen saivat harjoitella Vuokatissa hyvässä valmennuksessa ja seurata läheltä kokeneiden maajoukkuehiihtäjien harjoittelua. Dalenin luottamus nuoreen Iivoon nosti hänet Sotshin olympiajoukkueeseen vuonna 2014. Kuva Aapo Laiho.
Lukulistalle
ClosePlease login

Miksi huippuhiihtäjiemme ja kansallisen ryhmän välinen ero on ollut kasvamaan päin viime vuosina? Lahjakkuus ja taloudelliset resurssit eivät yksin selitä eroa. 

Olen miettinyt paljon, miksi kuilu kansallisen tason kärjen ja maajoukkueen välillä tuntuu kasvavan. Syy ei ole ainoastaan hiihtäjien välisissä lahjakkuuseroissa tai taloudellisissa resursseissa harjoittaa hiihtoa ammattina.

Taloudelliset tekijät toki selittävät ison osan syntyvästä erosta lopputuloksissa. Kansainvälinen kilpailu on kiristynyt, ja urheilun ammattimaisuus on mennyt viimeisen vuosikymmenen aikana merkittävästi eteenpäin. Huiput saavat tukea laajalta asiantuntijaverkostolta, joka mahdollistaa heidän jatkuvaa kehittymistään.

Käyn tässä läpi omia huomioitani parhaiden hiihtäjien harjoiteluun liittyvistä tekijöistä ja pohdin tilanteeseen johtaneita tapahtumia osittain hiihdon historiankin kautta.

Magnar Dalen optimoi olosuhteet

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot ja treeniohjelmat.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Treeniohjelmat

9,90 € / kk 

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa