Kiropraktiikka on maailman nopeimmin kasvava lääkkeetön hoitomuoto. Kokeilimme, miltä se tuntuu.
Helsinkiläisen ViaVitalin perustaja ja yrittäjä, kiropraktikko, DC. Simo Poutanen ottaa minut vastaan jämäkällä kädenpuristuksella. Kaupungin ytimessä, Erottajalla, sijaitsevissa toimitiloissa on rauhallinen ja rauhoittava tunnelma. Poutasen lisäksi ViaVitalissa työskentelee myös kaksi muuta kiropraktikkoa, osteopaatti, hieroja sekä ravintoneuvoja.
Tapaamisen aluksi Poutanen selvittää yleistä terveydentilaani kysymyksin ja kartoittaa tulosyytä. Sen jälkeen hän tekee muutamia neurologisia testejä.
– Laita silmät kiinni, nosta kädet suoraksi eteen ja kävele paikallasi niin kauan kuin sanon, että riittää, hän ohjeistaa.
Tallustan mielestäni melko pitkän tovin paikallani, kunnes saan luvan avata silmät. Huomaan kävelleeni muutaman metrin eteenpäin ja kääntyneeni oikealle.
– Pikkuaivojesi toiminnassa näyttäisi olevan pientä puolieroa, mutta ei mitään vakavaa, hän toteaa.
Selkä liikkumaan
Neurologisten testien jälkeen Poutanen tutkii koko selkärankani liikkuvuuden. Sen jälkeen hän tarkistaa lantioni asennon sekä jalkojen pituuseron.
– Tutkimustapoja on monia, mutta minä luotan eniten sormiini. Itse tunnistan kehon ongelmakohdat ja toimintahäiriöt parhaiten manuaalisesti tunnustelemalla eli palpoimalla, hän kertoo.
Poutasen mukaan rangan virheasennot ja liikkeen puute voivat aiheuttaa hyvin monenlaisia vaivoja koko tuki- ja liikuntaelimistön alueelle ja sitä kautta hermoston toimintaan.
– Esimerkiksi välilevyongelmista suurin osa johtuu siitä, että selkä ei liiku oikein. Se edistää kulumien muodostumista ja nivelligamenttien kuivumista.
Oma ongelmakohtani on lonkka, joka on kipeytynyt juostessa. Ahkerasta lonkankoukistajien venyttelystä huolimatta tilanne on mennyt vain huonompaan suuntaan.
– Lonkankoukistaja on iso lihas, joka alkaa reisilihaksen yläosasta ja kiinnittyy alimpien kylkiluiden alle. Sitä on vaikea venyttää tarpeeksi tehokkaasti, mutta oikeilla tekniikoilla lihaksen saa avattua koko sen mitalta, Poutanen lupaa.
Nopea hoitovaste
Kiropraktiikka on tutkitusti turvallinen manuaalinen hoitomuoto, joka on tunnettu erilaisista nikamien ja nivelten manipulaatio eli adjustointitekniikoista.
– Nivelten käsittely ei ole kivuliasta, joten hoitoon voi tulla huoleti. Kiropraktisen hoidon tavoitteena on saada keho tasapainoon edesauttamalla hermoston toimintaa. Jo hoitosuunnitelman alkuvaiheessa pureudutaan kivun syihin ja luodaan pohja, jolta ihminen voi itse ponnistella oman hyvinvointinsa eteen, Poutanen kertoo.
– Kiropraktiikalla hoidetaan kaikenikäisiä selkäkivuista, niskakivuista, päänsäryistä kuten migreenistä tai jännityspäänsäryistä, raajojen puutumisesta ja huimauksesta kärsiviä potilaita. Hoitovaste on yleensä erittäin tehokas, nopea ja kestävä. Tyytyväisten asiakkaiden ja puolestapuhujien joukko lisääntyykin koko ajan, hän jatkaa.
Suomessa työskentelee tällä hetkellä alle sata yliopistosta valmistunutta kiropraktikkoa, jotka ovat suorittaneet ylemmän korkeakoulututkinnon. He ovat Valviran rekisteriin kuuluvia terveydenhuoltoalan ammattihenkilöitä. Koska Suomessa ei järjestetä alan koulutusta, on ammattiin haluavien suunnattava ulkomaille. Poutanen on suorittanut nelivuotiset korkeakouluopintonsa Walesissa.
– Alan vaihto aikuisella iällä ja lähteminen Walesiin ovat olleet elämäni paras päätös. Löysin intohimoni työstä, jossa voin konkreettisesti ja omin käsin auttaa erilaisia ihmisiä joka päivä, yli kymmenen vuotta kiropraktikkona toiminut Poutanen toteaa.
Elämäniloa koko kehoon
Makaan hoitopöydällä selälläni. Poutasen kädet tunnustelevat kevyesti niskaani ja paikantavat ongelmakohdat. Sitten hän tekee pienen, nopean liikkeen, jonka aikana niskasta kuuluu melkoinen naksahdus.
Sama toistuu toisella puolen niskaa. Käsittelyn jälkeen pää kääntyy kummallekin puolelle huomattavasti helpommin ja niskan jännitys on poissa. Poutasen mukaan naksahdus johtuu nivelen aukeamisessa ja siitä vapautuvasta, kaasuuntuneesta nivelnesteestä. Vaikka ääni kuulosti korvissani kovalta, ei toimenpide sattunut lainkaan.
Seuraavaksi vuorossa on rinta- ja sitten lannerangan avaus. Niiden jälkeen happi tuntuu kulkevan aiempaa laajemmin palkein. Sitten Poutanen käy painelemalla läpi selkärankani triggerpisteitä, joista jokainen sai aikaan tuskan parahduksen. Aivan jumissa, ei epäilystäkään!
”Pahin” oli kuitenkin vielä edessä. Poutanen avasi lupauksensa mukaisesti vasemman lonkankoukistajaani nivustaipeesta aina kylkiluiden alle asti. Muutamassa hetkessä ymmärrän, etteivät omat venytysyritykseni olleet kohdistuneet lainkaan sinne, missä kivun aiheuttaja oli.
Hoidon jälkeen lonkka tuntui välittömästi paremmalta ja koko kehoni liikkuvuus oli parempi kuin ennen käsittelyä. Olin jopa aavistuksen liikuttunut siitä, miten keveältä keho tuntui.
– Missionamme täällä ViaVitalissa on palauttaa elämänilo koko kehoon. Kiropraktiikka ei ole kaiken parantava patenttihoito, mutta se antaa keholle työkalut taistelussa monenlaisia vaivoja vastaan, Poutanen toteaa.
Kotiin astellessa yrityksen missio oli helppo allekirjoittaa. Lonkka tuntui sen verran hyvältä, että en malttanut olla lähtemättä pienelle juoksulenkille. Siltä palasi tyytyväinen ja kivuton juoksija.
Kiropraktiikka hoitaa tuki- ja liikuntaelimistöä
Kiropraktiikka on erikoistunut tuki- ja liikuntaelimistön sekä hermoston toimintahäiriöiden korjaamiseen ja ennaltaehkäisemiseen, jotta kehomme voi toimia normaalisti. Yleisin syy ensimmäiseen vastaanottokäyntiin on normaalia liikkumista lamauttava selkäkipu.
Kiropraktiikalla hoidetaan kaikenikäisiä selkä- ja niskakivuista, migreenistä, päänsärystä, puutumisesta ja huimauksesta kärsiviä potilaita. Hoidoissa käy myös mm. koliikista ja korvatulehduksista kärsiviä lapsia.
Kiropraktiikka on tällä hetkellä maailman nopeimmin kasvava lääkkeetön hoitomuoto ja kolmanneksi suurin terveydenhuollon ala.
Kiropraktinen hoito
- Kiropraktinen hoito käsittää erilaisia käsillä tehtäviä eli manuaalisia tekniikoita, nivelten ja erityisesti selkärangan manipulointia. Hoitoon voi kuulua myös liikuntaan ja elämäntapoihin liittyviä ohjeita.
- Kiropraktisessa hoidossa potilaat aluksi haastatellaan. Haastattelun yhteydessä pyritään selvittämään mahdollisimman tarkasti vaivan syy ja muu asiakkaan terveyshistoria, kuten lääkitys, sairaudet ja mahdolliset leikkaukset.
- Ryhtianalyysissä etsitään mahdollisia ryhtivirheitä, jotka voivat pitkittyessään johtaa erilaisiin ongelmiin lisäksi erilaisilla testeillä tutkitaan nivelten, lihasten, nivelsiteiden ja hermoston toimintaa.
- Haastattelun ja tutkimusten perusteella kiropraktikko tekee potilaalle hoitosuunnitelman, joka sisältää potilaan oireiden alkuperän, hoitojen määrän ja ohjeet vaivojen ennaltaehkäisyyn.
- Varsinaisia kiropraktisia hoitotekniikoita on useita ja kiropraktikko valitsee niistä tilanteeseen parhaiten sopivan. Eri kiropraktikot käyttävät erilaisia tekniikoita, kuten ryhtianalyysiä, palpaatiota sekä neurologisia ja lihastestejä kehon toimintahäiriöiden paikallistamiseen ja diagnosointiin. Myös hoitotapa ja hoitosuunnitelma voivat vaihdella suuresti eri kiropraktikoiden välillä.
- Koulutetun kiropraktikon tunnistaa D.C. (Doctor of Chiropractic) nimikkeestä.
Teksti Taru Schorederus Kuvat Kari Pekonen