Gluteenin välttely voi olla turhaa

Gluteeniherkkyys
Lukulistalle
ClosePlease login

Moni liikunnanharrastaja välttelee gluteenia ruokavaliossaan viimeiseen asti. Gluteenia useammin suolisto-oireiden syynä voivat kuitenkin olla sulamattomat hiilihydraatit, joita on myös viljoissa. Runsaasti näitä FODMAP-hiilihydraatteja on mm. maidossa, palkokasveissa, kuivatuissa hedelmissä ja sipulissa.

Gluteeniton ruokavalio on kenties suosituin liikunnanharrastajien ja urheilijoiden noudattama dieetti, vaikka vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni aiheuttaa oireita alle 10 prosentille ihmisistä. Terveistä, keliakiaa sairastamattomista urheilijoista jopa yli 40 % välttää gluteenia ainakin jossain määrin. Keliakian hoidossa on välttämätöntä jättää gluteeni pois, mutta hyvin moni muu sanoo saavansa voimakkaita suolisto-oireita gluteenista. Mutta onko näiden ongelmien syynä sittenkään gluteeni, vai johtuvatko ne sulamattomista FODMAP-hiilihydraateista?

Moni liikunnanharrastaja uskoo kuitenkin juuri gluteenin aiheuttavan ruoansulatuskanavan oireita niin levossa kuin erityisesti suorituksen aikana, koska gluteenin välttelyn tuoma ruokavaliomuutos on vähentänyt oireita. Lisäksi moni uskoo gluteenin välttelyn olevan terveellisempää, helpottavan painonpudotusta ja parantavan suorituskykyä tavanomaiseen ruokavalioon verrattuna.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa