Hunajaa kannattaa ajatella sokerina, jota purkin sisällöstä onkin peräti 81 prosenttia. Sadasta grammasta 41 kertyy fruktoosista, 38 glukoosista ja 2 sakkaroosista eli tavallisesta ruokasokerista. Luvut ovat Fineli-tietopankin keskiarvoja ja vaihtelevat hunajasta toiseen.
Energiageeleihin verrattuna hunaja on kohtuullisen hyvä hiilihydraattien lähde kestävyysliikunnan aikana. Glukoosia eli rypälesokeria on kuitenkin hieman liian vähän. Lisäksi fruktoosin eli hedelmäsokerin korkea osuus saattaa tuoda ongelmia ainakin herkkävatsaiselle.
Juostessa hunajaa on helpoin käyttää veteen sekoitettuna tai osana geeli- tai urheilujuomaseosta. Juokseva hunaja kävisi myös energiageeleistä tuttuihin pakkauksiin, mutta juoksuun sopivia pakkauskokoja emme ole suomalaisilta kauppiailta löytäneet.
Hunaja on sokeria
Luonnontuotteeseen sisältyy antioksidantteja ja vitamiineja, mutta niiden määrä on maltillinen.
EU:ssa virallisesti hyväksyttyjä terveysväitteitä hunajalla ei ole, joskin siihen on liitetty tulehdusta estäviä ja lievittäviä ominaisuuksia.
Hunaja on ruokasokeria makeampaa, minkä ansiosta hieman vähäisempi määrä mehiläisten tuotosta tuo toivotun makeuden.
Hunajan tärkeimmät ominaisuudet ovatkin miellyttäväksi koettu maku ja nopeasti imeytyvät hiilihydraatit. Makuun vaikuttaa olennaisesti kasvi, jonka mettä mehiläinen on hyödyntänyt.
Hunaja tulee mehiläispesästä juoksevana, mutta kiteytyy ajan kuluessa. Kiteytymisnopeuteen vaikuttaa alkuperäkasvin meden hedelmäsokeripitoisuus sekä säilytyslämpötila. Mikäli käytät hunajaa kisaenergiana viileissä oloissa, varmista etukäteen, että juuri kyseinen hunaja tai -sekoite säilyy juoksevana.
Juttu julkaistu alunperin Juoksija-lehdessä 2017/4