Kasviperäiset ravintolisät syynissä

ravintolisät
Lukulistalle
ClosePlease login

Markkinoiden mielenkiintoisimmat ravintolisät tarjoavat tehoaineita ja monimuotoisen ravintoainekattauksen tiivistetyssä muodossa. 

Food first -periaatteen mukaisesti ravintoaineiden lähteenä tulisi suosia ruokaa ravintolisien sijaan. Ravitsemuksellisesti laadukkaassa ruoassa on ylivoimaisesti monimuotoisempi ja tasapainoisempi ravintoainesisältö kuin vitamiini- ja kivennäisainevalmisteissa, eikä ruokaan liity samanlaista ravintoaineiden liikasaannin riskiä kuin ravintolisiin. Kilpaurheilijoiden on syytä minimoida ravintolisien käyttönsä myös siksi, että niihin liittyy dopingriski muun muassa huonojen tuotantotapojen ja puutteellisen laadunvalvonnan takia.

Ravintolisistä potentiaalisesti hyödyllisimpiä ovat erilaiset kasviperäiset valmisteet, jotka tehdään tiivistämällä, uuttamalla tai kuivattamalla ja jauhamalla kasveja tai kasvin osia. Tällaiset valmisteet mukailevat food first -ajatusta, sillä ne sisältävät kasvin koko fytokemikaalivalikoiman ja muut tehoaineet tiivistetyssä muodossa.

Tässä kirjoituksessa käymme läpi mielenkiintoisimpia kasviperäisiä valmisteita, joiden hyödyistä on saatu näyttöä tai vähintään viitteitä siitä tieteellisissä tutkimuksissa.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa