Taateleista energiaa lenkille

Lukulistalle
ClosePlease login

Taateli on luumarja, joka kasvaa kookospuita muistuttavassa taatelipalmussa, ja on yksi vanhimmista ihmisen viljelemistä hyötykasveista. Sitkeitä ja jopa kinuskin makuisia marjoja on hyödynnetty itämaisissa jälkiruoissa jo vuosituhansia.

Kuivatut, kivettömät taatelit koostuvat lähes 70-prosenttisesti sokerista – niitä kutsutaan luonnon omiksi makeisiksi. Vaikka taatelit ovat makeita kuin karkit, on niiden koostumus ravintorikas ja niillä on paljon hyviä terveysvaikutuksia.

Hedelmäliha koostuu lähinnä yksinkertaisista luonnon omista sokereista kuten fruktoosista ja glukoosista. Proteiinia ja rasvaa taateleissa on häviävän vähän. Hiilihydraattikoostumuksensa ja energiatiheytensä ansioista ne ovat loistava pikaisen energian lähde kestävyysurheilijalle.

Yhdessä normaalikokoisessa taatelissa on noin 65 kilokaloria ja 18 grammaa hiilihydraatteja. Helposti pureskeltavat taatelit ovat hyvä energianlähde ennen harjoitusta tai harjoituksen aikana, ja niillä voi korvata usein teollisen makuiset energiageelit pitkillä lenkeillä. Taatelit sopivat hyvin kestävyyssuorituksiin, sillä ne antavat energiaa pitkään ja tasaisesti.

Taatelit ovat luontaisen korkean sokeripitoisuuden lisäksi varsinaisia kuitupommeja. Yhden kuivatun taatelin sisältämä (1,6 g) kuitumäärä vastaa 7 prosenttia päivittäisestä saantisuosituksesta. Niiden sisältämä kuitu on tutkimuksissa yhdistetty alhaisempaan sepelvaltimotaudin, aivoinfarktin ja kakkostyypin diabeteksen riskiin. Taatelien kuidut edistävät myös vatsan ja suoliston toimintaa, joillakin tosin liiankin kanssa. Siksi taateleita tulee aina kokeilla ensin harjoituksissa.

Taateleita kannattaa lisätä ruokavalioon myös niiden hyvän vitamiini- ja kivennäisainepitoisuuden vuoksi. Taateleissa on runsaasti seleeniä, kuparia, kaliumia ja magnesiumia. Korkean kaliumpitoisuuden ansioista taatelit voivat olla avuksi myös korkean verenpaineen hallinnassa.

Taatelit sisältävät myös merkittävän määrän vesiliukoisia B-vitamiineja, kuten B6, B9, B2 ja B3, joilla on tärkeä tehtävä elimistön aineenvaihdunnan ja uusien verisolujen säätelyssä. Taatelit sisältävät myös antioksidatiivisia karotenoideja, jotka suojelevat soluja liialliselta hapettumiselta esimerkiksi kovan harjoittelun seurauksena.

Plussat ja miinukset

+

  • optimaalinen luontaisten sokerien lähde
  • helppo kantaa mukana lenkeillä
  • sisältää runsaasti liukenematonta kuitua, joka voi auttaa vatsan toimintaan

  • kuitu voi aiheuttaa vatsanväänteitä herkkävatsaisille, etenkin suorituksen aikana.

 

Teksti Mirka Vahtera, triathlonisti ja triathlonvalmentaja Kuva Shutterstock

Lähteet: Mohamed Ali Al-Farsi & Chang Yong Lee (2008) Nutritional and Functional Properties of Dates: A Review, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 48:10, 877-887

Juttu julkaistu juoksijassa 4/2016