Säännöllinen, kohtalaisen rasittavan liikunnan harrastaminen vahvistaa vastustuskykyä. Runsas, kova kestävyysharjoittelu voi puolestaan lisätä flunssaan sairastumisen riskiä. Liikunnan ohella myös muilla elämäntavoilla, kuten unella ja ravitsemuksella, on suuri vaikutus urheilijan infektioherkkyyteen.
Vaikka ravintolisilläkin on sijansa kestävyysliikkujan ravitsemuksessa, on vastustuskyvyn kannalta hyödyllisintä noudattaa ”food first” -periaatetta, eli keskittyä perusruokavalion riittävyyteen, laatuun ja monipuolisuuteen.
Tehokkain keino ylläpitää normaalia vastustuskykyä on noudattaa monipuolista, tasapainoista ja laadukasta ruokavaliota, jonka energiasisältö riittää kattamaan harjoittelun aiheuttaman suurentuneen energiantarpeen. Riittämätön energiansaanti suhteessa kulutukseen, eli matala energiansaatavuus, suurentaa flunssaan sairastumisen riskiä. Myös epätasapainoinen makroravintoaineiden saanti voi vaikuttaa kielteisesti vastustuskykyyn.
Tilaa Juoksija.fi digi
Rautaista tietoa harjoittelusta ja terveydestä.