Munuaiset huolehtivat nestetasapainosta

munuaiset
Lukulistalle
ClosePlease login

Tiesitkö, että vuorokauden aikana munuaiset voivat päästää lävitseen jopa 1500 litraa verta? Alkuvirtsa syntyy, kun veren plasmaa suodattuu verisuonen seinämän lävitse pienissä hiussuonikeräsissä. Alkuvirtsaa voi päivässä syntyä jopa 180 litraa. Kuinka munuaiset toimivat?

Munuaisten tehtävä on huolehtia nestetasapainosta sekä elimistön happo-emästasapainosta. Tämän lisäksi munuaisten kautta virtsaan saadaan eritettyä tiettyjä aineita, kuten vaikkapa ureaa ja virtsahappoa, selvittää professori Olli J. Heinonen Turun yliopistosta.

– Munuaisvaltimot tuovat verta molempiin munuaisiin. Vuorokauden aikana munuaisten läpi voi virrata 1500 litraa verta.

Erinomaisen hienoilla säätelyjärjestelmillä munuainen ottaa osan nesteestä takaisin, ja näin varsinaista virtsaa syntyykin vain muutamia litroja päivässä. Heinonen kertoo, että alkuvirtsasta 99 prosenttia palautuu takaisin verenkiertoon

– Eikä tässä vielä kaikki. Nerokkailla tavoilla munuainen lisää tai vähentää nesteen määrää virtsassa. Munuaiset myös voivat lisätä tai vähentää suolojen erittymistä virtsaan, ja säädellä tällä tavalla nestetasapainon lisäksi elimistön elektrolyyttitasapainoa.

Mitä munuaisissa tapahtuu pitkässä kestävyyssuorituksessa?

Tilaa Juoksija.fi digi

Rautaista tietoa harjoittelusta ja terveydestä.

Katso edut