”Vatsatreeni” tehostaa energian saantia

"Vatsatreeni" tehostaa energian saantia
Lukulistalle
ClosePlease login

Suorituksen pilaavat vatsavaivat ovat yleisiä juoksun, hiihdon ja triathlonin pitkissä koitoksissa. Ruoansulatuskanavaa totuttamalla on mahdollista nauttia enemmän hiilihydraatteja ja nestettä pitkän suorituksen aikana ilman vatsaongelmia.

Raskaat urheilusuoritukset altistavat vatsa- ja suolisto-oireille, koska kova fyysinen rasitus muuttaa väliaikaisesti ruoansulatuskanavan toimintaa. Nämä vaivat korostuvat kestävyysurheilussa. Jos neste ja energia eivät imeydy hyvin, suorituskyky kärsii pitkissä kisoissa.

Ongelmat saattavat olla melko harmittomia, kuten lieviä ilmavaivoja, mahan turvotuksen ja täysinäisyyden tunnetta, nesteen hölskymistä tai röyhtäilyä. Pitkissä kisoissa vatsavaivat saattavat kuitenkin olla niin vakavia, että ne heikentävät suorituskykyä merkittävästi ja voivat johtaa keskeyttämiseen.

Kestävyysurheilijoista jopa 50 % ilmoittaa vatsavaivojen olevan tärkein syy alisuorittamiseen tai keskeyttämiseen. Yleisimmät syyt ovat suolistokrampit, ripuli, pahoinvointi ja oksentaminen.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa