Joonas Rinne hamuaa kohti MM-kilpailuja ja olympialaisia 

Joonas Rinne vietti tammikuun leirillä Etelä-Afrikan Dullstroomissa. Kuva DECA TEXT & BILD
Lukulistalle
ClosePlease login

27-vuotias jyväskyläläinen Joonas Rinne on ankkuroinut itsensä suomalaisen keskimatkojen juoksun eliittiin. Hän on voittanut Kalevan kisoissa 1500 metriä kuusi kertaa peräkkäin ja 800 metriä kolmesti putkeen. Rinne hamuaa myös kansainvälistä menestystä. 

EM-kilpailuihin Rinne on päässyt mukaan sisäradoilla 2021 1500 metrille ja ulkoradoilla viime kesänä 800 metrille. Rinteen ennätykset ovat 800 metrillä 1.45,96 (2021) ja 1500 metrillä samana kesänä juostu 3.38,56. Jälkimmäinen syntyi heti 2. kesäkuuta aivan kauden alussa. Sen jälkeen moni uskoi, että juuri Rinne olisi se mies, joka kampeaa Pekka Vasalan 52 vuotta vanhan SE-vanhuksen 3.36,33 pois tilastoista.

Tätä taustaa vasten onkin hieman yllättävää, että Rinne pitää itseään enemmän 800 metrin juoksijana. 

– Halu on juosta kovaa molemmat matkat, mutta harjoituksellisesti jompikumpi on pitänyt valita. Tykkään molemmista, mutta pidän itseäni 800 metrillä varmempana juoksijana. Ei se 1500 metrin SE ole ollut ihan ykkösagenda. En ole myöskään siitä huudellut. Antaa tuloksen puhua puolestaan sitten, kun se tulee. Toki olen jo aika monta vuotta pohtinut, että se SE olisi mahdollinen ihan nappikisassa. Vielä ei ole osunut, ehkä ensi kesänä osuu, vaikka fokus onkin kasilla, Rinne sanoo. 

Vauhti löytyi nopeasti koronan jälkeen 

Tämän kauden harjoittelun alku viivästyi hieman, kun Rinne kärsi ensin jalkavaivasta ja sitten iski korona-vihulainen. Mitään korvaamatonta ei kuitenkaan menetetty. 

– Kun pääsin aloittamaan, kunto nousi nopeasti hyvälle tasolle. Marras-joulukuussa juoksu alkoi kulkea jopa yllättävän hyvin, myös tehotreenit ja mattotesti antoivat lupaavia lukemia. Vuodenvaihteessa olin kolme viikkoa Etelä-Afrikassa leirillä, se oli jopa paras korkean paikan harjoitusleiri, mitä olen koskaan tehnyt. Koko leirin ajan oli tosi hallittu tunne omasta tekemisestä. 

Rinne päätti jo syksyllä panostaa kunnolla hallikauteen. Siihen on selkeät syyt. 

– Koko ajan on ollut tarkoitus vetää kunnon hallikausi kovalla panostuksella. Vuotta 2024 ajatellen pitää hankkia arvokkaita rankingpisteitä. EM-kilpailut ovat silloin jo alkukesästä, joten siinä ei ehdi paljon enää pisteitä hankkimaan, Rinne muistuttaa. 

EM-hallit ehdoton tavoite 

Nyt alla on kolme hallikilpailua. Ensin Manchesterissa 800 metriä kulki lyhyen radan ennätykseen 1.48,74, sitten tuli Norjassa täydellinen ohikisa 800 metrillä. Kauden kolmannessa startissa Rinne laitettiin Gentissä B-erään, vaikka tilastojen mukaan hän olisi kuulunut kovavauhtiseen A-erään. B-erän Rinne voitti ajalla 3.43,38. 

– Manchesterin 800 metriä ei ollut ihan optimaalinen vauhdinjaon puolesta, mutta se kertoi minulle, että kunnossa ollaan. Siksi onkin ollut vähän turhauttavia nämä kaksi muuta kilpailua. Ei auta muu kuin jatkaa seuraavia kisoja kohti. Manchester kuitenkin vahvisti, että kuntoa löytyy, kun kaikki osuu kohdilleen.

Rinne juoksee seuraavaksi sunnuntaina (12.2.) PM-hallikilpailuissa Ruotsissa 800 metriä, sitten ensi keskiviikkona Belgradissa 1500 metriä. Sen jälkeen vuorossa on Helsingin SM-hallit. Siellä hän saattaa juosta molemmat matkat. 

– Karlstadin PM-kisoissa tärkeää olisi hyvä sijoitus ja hyvä aika. Manchesterissa jäi fiilis, että ennätys voi hyvinkin parantua. Toivotaan, että sellainen kilpailu tulee, äitinsä Minna Rinteen valmentama Joonas toivoo. 

Hyvät mahdollisuudet siihen ainakin on. Vastaan asettuvat tällä kaudella lyhyellä radalla 1.48,05 juossut Ruotsin Felix Francois sekä Manchesterin ennätysjuoksussa Rinteen seitsemällä sekunnin sadasosalla nitistänyt Norjan Ole Jakob Høsteland Solbu. Kilpailussa on tällä tietoa kovaa vauhtia pitävä jänis. 

Santtu Heikkinen noussut kovaksi haastajaksi 

Hallikausi huipentuu maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna Istanbulin EM-halleihin. Sinne myös Saarijärven Pullistuksen miehellä on kova hinku. Varsinaiset tulosrajat ovat kivikovia, 1.46,75 ja 3.37,40. Rankingin kautta mukaan otetaan kasille 30 juoksijaa ja tonnivitoselle 27 juoksijaa. 

– 1500 metrillä on tavoitteena juosta vähintään ennätys, mutta toivottavasti alle 3.40. Pettynyt olen, jos en saa paikkaa EM-halleihin. Tällä hetkellä olen pääsemässä rankingin kautta mukaan, mutta paljon on vielä kisoja edessä.

Keskimatkojen taso on ollut Suomessa viime vuodet ohkaisissa kantimissa.  Nyt esille on noussut uusi tähti, 21-vuotias Santtu Heikkinen. Hän on painellut jo hallissa 1500 metriä 3.40,75 ja 3000 metriä 7.56,12. Joonas Rinteen mielestä Heikkisen hurja kehitys on pelkästään positiivinen asia. 

– Kaveri on nostanut todella hienosti tasoaan. Jo viime kesä oli häneltä tosi hieno ja nyt Santtu on ottanut tosi nopeasti vielä seuraavan stepin eteenpäin. 3000 ja 1500 metriä olivat hurjia vetoja. Mielenkiintoista nähdä, paranevatko ajat tuosta vielä hallikaudella. On tämä kiinnostava tilanne minullekin, koska viime vuosina ei ole ollut 1500 metrille sellaista tasaista haastajaa Suomessa. Nyt on.

Kohti MM- ja olympiakisoja 

Hallikauden jälkeen Rinteen harjoittelu jatkuu suunnitelmien mukaan kohti ensi kesän MM-kilpailuja. Mitään isoja viilauksia harjoitteluun ei tehdä, kuten ei ole tehty vuosikausiin. Hyväksi havaittua perussapluunaa on turha sormeilla liikaa. 

– Missään vaiheessa emme ole tehneet harjoitteluun isoja muutoksia. Kaikki muutokset olemme ajaneet sisään pikkuhiljaa, ei kertarysäyksellä. Määrää ja tehoja olen pyrkinyt hiukan kasvattamaan koko ajan vuosien varrella. Peruslinjat ovat pysyneet samana, mutta joka vuosi pitää hiukan jotakin uutta ja parempaa saada mukaan, Rinne linjaa. 

Itse hän nauttii eniten harjoituksista, joissa pääsee aistimaan vauhdin huumaa. 

– 200 metrin tehointervallit ovat suosikkejani, esimerkiksi 2 x 4 x 200 metriä palautuksilla 2/5 minuuttia. Toisessa sarjassa pyrin juoksemaan niin kovan keskiajan kuin pystyn. Siinä pitää pistää vain mahdollisimman kova vaihde silmään ja toivoa, että kantti kestää. Tuo harjoitus kuvastaa hyvin, missä suorituskyky menee ja sitä on aina kiva vertailla aiemmin tehtyihin samoihin vetoihin. Kun tuo treeni menee hyvin, on kova itseluottamus lähteä kisoihin. Yleisesti pidän treeneistä, missä pääsen juoksemaan mahdollisimman lähellä kilpailuvauhtia. Niissä vauhdeissa myös tekniikkani pelaa parhaiten. 

Rinteen vauhdit kantoivat viime kesänä EM-kilpailuihin asti, siellä välieräpaikka jäi vain 0,37 sekunnin päähän. Arvokisoja on tarkoitus juosta myös tulevina vuosina, haaste kasvaa koko ajan. 

– Viime kesänä ei tullut ennätystä kummallakaan matkalla. Se jätti nälkää. Mahdollisimman koviin kisoihin täytyy päästä juoksemaan jatkuvasti. Isoin tavoite on päästä kesällä MM-kilpailuihin. Tokion olympialaisten jälkeen 2021 asetin tavoitteeksi olla mukana Pariisin olympialaisissa 2024. Viime vuonna pääsin EM-kilpailuihin, joten Budapestin MM-kilpailuihin pääseminen olisi hyvä kronologinen kehitys kohti 2024 olympialaisia. MM-kisoihin vaaditaan sitä, että pystyy hyvissä pistekilpailuissa nakuttamaan monta kertaa 1.46 ja pari kertaa allekin”, Joonas Rinne arvioi. 

 

Teksti Lauri Hollo Kuva DECA TEXT & BILD

Juoksija.fi 2023

Vastaa