5 vinkkiä hillitsemään kilpailujännitystä

Kilpailujännitys
Lukulistalle
ClosePlease login

Näillä vinkeillä käännät kilpailua edeltävän jännityksen hyödyksesi! 

1. Harjoittele hyvin

Jännitystä vähentää tieto siitä, että olet harjoitellut hyvin. Itse rauhoitun ajattelemalla, että kisassa näen, mihin harjoitteluni riittää. Luota omaan tekemiseesi äläkä vertaa sitä muihin. Valmentajana suunnittelen urheilijalle kilpailun läheisyyteen sellaisia harjoituksia, joilla vaikutan positiivisesti hänen itseluottamukseensa.

2. Kilpaile paljon

Kun kilpailutilanteessa toimiminen on tuttua, jännityskin helpottaa. Osa kilpailuista voi olla harjoituskilpailuja, joista ei edes haeta huippusuoritusta, vaan hyvää treeniä. Kilpailuissa voi tulla vastaan yllättäviä tilanteita, mutta hyvä perusrutiini esimerkiksi kisapäivän syömisissä ja kilpailuun verryttelyssä auttaa sopeutumaan niihin.

3. Valmistaudu

Esimerkiksi kisapäivän säästä ei kannata stressata. Hillitäksesi jännitystä käy etukäteen tutustumassa kilpailupaikkaan tai ainakin selvitä hyvissä ajoin tärkeimmät asiat: Miten saan kilpailunumeroni? Miten ja milloin siirryn lähtöalueelle? Käy mielessäsi läpi koko kisapäivän kulku. Laadi itsellesi aikataulu paperille tai puhelimeen.

4. Jännityksestä innostukseksi

Sopiva määrä jännitystä kuuluu asiaan ja parantaa suoritustasi. Jos verryttelyssä tunnet olevasi ylivirittynyt, ajattele, että se tarkoittaa innostumista – olet valmis starttiviivalle! Vaikka fiilis olisi heikko, ei suorituksesta silti välttämättä ole tulossa huono.

5. Nauti kilpailemisesta

Itse pääsen positiiviseen kisafiilikseen muistelemalla onnistuneita suorituksia. Urheilupsykologi Hanna-Maari Päkkin sanoin: jokainen kilpailu on mahdollisuus suoriutua hyvin.

Vinkit antoi kestävyysjuoksija ja valmentaja SANNA KULLBERG KUVA VESA-MATTI VÄÄRÄ 

Juoksija 4/2023

Vastaa