Hyödynnä talven treenit

polkujuoksu talvella
Lukulistalle
ClosePlease login

Artikkelissa Rohkeasti polulle talvellakin! käsittelimme miten tulisi varustautua talvijuoksuun. Kun perusasiat ovat kunnossa, kynnys lähteä talvisiin maisemiin on madaltunut. Tällä kertaa käsittelemme sitä, miksi talvella pitäisi juosta. 

Talvi voi tuntua pitkältä ajalta treenata, jos tavoitteet ovat vasta kaukana tulevana kesänä. Motivaatiota nostaa selkeiden välitavoitteiden pohtiminen. Myös harjoitusohjelma rytmittyy helpommin, kun talvi- ja kevätkuukausille voi asettaa itselleen sopivia pienempiä tavoitteita.

Tapahtumakalenteri on kuitenkin talvisin aika tyhjä, eikä sopivaa tapahtumaa ole aina helppo löytää ainakaan Suomesta. Ja toisaalta nyt korona-aikaan matkustaminen sopivan kilpailun luokse vaikkapa talviloman yhteydessä ei ole yhtä helppoa kuin aikaisemmin. Sopivan välitavoitteen ei kuitenkaan tarvitse vastata suoraan tulevaa päätavoitetta, vaan huomattavasti pienimuotoisempikin tai jopa kokonaan erilainen tapahtuma toimii varmasti motivaatiota lisäävänä tekijänä.

Tällaisena tapahtumana toimii juoksijalle esimerkiksi vaikka talven rogaining-tapahtumat tai pienemmät polkujuoksutapahtumat. Myös jonkin omatoimisen reitin kulkeminen hyvässä kaveriporukassa ajaa saman asian.

Vauhdikkaat lumipolut

Olen suunnistanut pikkupojasta asti, jolloin isäni toimi itselleni inspiraationa ja myöhemmin myös valmentajana. Yksi hieno oppi, jonka häneltä sain, tapahtui jo melko nuorena, jolloin hän yhtenä viikonloppuaamuna yritti motivoida minua mukaan lenkille itsensä kanssa. Ulkona sade ja tuuli tekivät lähdöstä epämukavan. Hän sanoi minulle, että hyvällä säällä kaikki harjoittelevat, mutta vähän heikommassa säässä osa tahtoo jäädä kotiin.

Hänen sanansa jäivät hyvin mieleeni ja toimivat vielä nykyisinkin hyvänä motivointina niin syksyn sateiden kuin talven pakkasten ja lumen aikaan. Älä siis anna huonon sään estää omaa kehittymistäsi.

Kesän nopeat ja helpot neulaspolut ovat tuttuja kaikille polkujuoksijoille. Näillä poluilla on helppoa rallatella vähän reippaampaakin vauhtia ilman pelkoa kaatumisesta kiviin ja juurakoihin. Lumisena talvena monista hankalammistakin poluista tulee yhtä helppoja juosta, kun kivet ja juuret peittyvät lumen alle.

Jo pari päivää lumisateiden jälkeen alkavat suosituimmat polut olla jo neulaspolkujen veroisessa kunnossa polkujuoksijoiden ja ulkoilijoiden tampattua uudet lumet. Tässä vaiheessa aloittelevien ja vähemmän kokemusta poluilta omaavien juoksijoi den on helppo siirtyä kokeilemaan polkujuoksua. Nopeat lumipolut vievät helposti juoksijan mennessään, eikä näissä olosuhteissa aina tarvita edes nastatossuja vaan tavalliset polkujuoksukengät riittävät hyvin.

Henkistä latautumista

Auringonvaloa ei talvisaikaan voi saada liikaa. Työpäivät syövät koko valoisan ajan ja välillä lenkille ehtii vasta illalla pimeän tultua. Yksi oivallinen tapa päästä nauttimaan valosta ja jopa auringosta päivällä on tehdä lyhyt lounaslenkki töiden välissä.

Näin korona-aikaan etätöitä tehdessä lounaslenkit voivat olla helpompi järjestää. Kaikilta tämä ei aina onnistu, mutta jo yksi kerta viikossa tuo mukavasti lisää puhtia myös töihin. Liikunnalla on merkitystä esimerkiksi oppimiseen ja työn sujumiseen ja siksi päivällä tehty lounaslenkki palvelee niin valosta nauttimista kuin myös iltapäivän työpanosta.

Eikä pidä unohtaa myöskään sitä nautintoa, jonka saa jo pelkästään kauniita lumimaisemia ihastellen tai lumen narskumista tossujen alla kuunnellen.

Haaveileminen lisää motivaatiota. Pitkien kilpailujen läpivieminen vaatii hyvän fyysisen kunnon lisäksi vahvaa henkistä valmiutta ja nälkää. Edellisen kilpailukauden jälkeen on hyvä analysoida mennyttä ja samalla päästää irti menneistä ja mahdollisista epäonnistumisista.

Edellisen kilpailukauden jälkeen on myös erityisen hyvä hetki haaveilla suurista asioista ja kasvattaa sitä nälkää, joka jaksaa kantaa läpi pitkän ja ajoittain varmasti myös raskaan harjoituskauden. Haaveiluun löytyy oivallinen tilaisuus talvisilta poluilta, kun lumen peittämä luonto on kauneimmillaan. Pitkillä peruskestävyyslenkeillä on helppo tehdä mielikuvaharjoituksia ja kuvitella olevansa juoksemassa jo tulevan kesän päätapahtumassa.

Talvijuoksun treenihyödyt

Treenimielessä talvijuoksun hyödyt ovat moninaiset ja se motivoi varmasti useita juoksijoita. Jo pelkästään se, että jatkaa juoksemista läpi talven tarkoittaa keväällä sitä, että juoksukuntoa ei tarvitse lähteä rakentamaan ihan alusta asti, vaan hyvä pohjakunto on jo olemassa. Lisäksi juoksumäärien nopea kasvattaminen keväällä voi johtaa rasitusvammoihin tai muihin ongelmiin.

Talvipoluilla juokseminen tuo voimaa jalkoihin.

Talvisilla poluilla tai jopa umpihangessa juokseminen tuo myös juoksijoiden kaipaamaa voimaa jalkoihin. Epätasainen alusta vahvistaa jalkojen lisäksi keskivartalon lihaksistoa, joka on isossa roolissa. Mitä hankalammat olosuhteet sen vaativampaa juoksu on, ja jossain vaiheessa kannattaakin juoksu vaihtaa kävelyksi. Hankalat olosuhteet pakottavat juoksemaan rauhallisemmin. Pitkät kävelylenkit lumisilla poluilla tai metsässä toimivat peruskuntokaudella mainiosti ja tuovat sopivasti myös vaihtelua juoksijan harjoitteluun.

Talvipäivää ei voisi juuri paremmin viettää, kun aamulla laittaa reppuun vähän juotavaa ja syötävää ja viettää muutaman tunnin lumisia polkuja ja metsiä kiertäen. Samalla harjoittelu on lajinomaista.

Aina ei kuitenkaan tarvitse juosta tavoitteellisesti, vaan joskus on hyvä vain mennä omien tuntemusten mukaan ja nauttia. Ei pidä myöskään olla liian ankara itselleen, vaikka talvijuoksu ei aina huvita. On ihan ok pukea t-paita ja shortsit päälle ja juosta välillä hallissa tai juoksumatolla.

Jos talvijuoksu alkoi kiinnostamaan, mutta et tiedä minne lähteä niin yksi hyvä paikka päästä alkuun on kartoittaa missä ja milloin sopivia yhteislenkkejä järjestetään. Erilaisista sosiaalisen median kanavista voi löytää vinkkejä tähän tarkoitukseen. Näillä yhteislenkeillä pääset nopeasti alkuun talvijuoksussa ja voit vaihtaa vinkkejä ja kokemuksia muiden kanssa lenkkien aikana. 

 

TEKSTI JA KUVAT MIKAEL HEERMAN

Vastaa