Miten säilytät juoksumotivaatiosi talvella? Lue lukijoidemme vinkit! 

Lukulistalle
ClosePlease login

Kysyimme lukijoiltamme, millä keinoin he säilyttävät juoksumotivaationsa talvella.

Suurin osa Juoksija.fi:n kyselyyn vastanneista juoksee läpi talven.   

Juoksija.fi:ssä tekemämme kyselyn mukaan 54 % vastanneista kertoo juoksun olevan suosikkilaji myös talvella. Lähes 62 % vastanneista kertoo juoksevansa läpi talven, mutta ottavansa mukaan talviharjoittelussa muita lajeja. 41 % vastanneista kertoo talven suosikkilajikseen hiihdon.  

Me kysyimme: miten säilytät juoksumotivaatiosi talvella?

Näin lukijamme vastasivat: 

”Ei motivaatio-ongelmia. Juokseminen on minulle välttämättömyys, hengähdystauko kaikesta muusta.” 

”Ei ole vaikeaa motivoitua! Upeat talvisäät houkuttelevat ulos ja sisälläkin malttaa kesäkautta paremmin treenata oheislajeja. Talvijuoksu on kerrassaan mahtavaa.” 

”Ei ole vaikeuksia motivaation ylläpidossa! Pienet lapset pitävät huolen siitä, että pitää päästä säännöllisin väliajoin nollaamaan stressiä lenkille tai ladulle. Aamen!” 

”Ensivuodeksi joko päätavoite ja tähän matkan varrelle sopivia välietappeja. Hyödynnä juoksuporukoiden lenkkejä niin saat säännöllisiä lenkkejä ja seuraa. Matolla tai sisällä kovemmat treenit, niin ei tarvitse miettiä säätä.” 

”Harjoittelu kevään tavoitetta varten” 

”Olen pelannut nuorena joukkuelajeja. Perheen kasvaessa ja taloa rempatessa aika kävi vähiin. Mietin, että olisi hyvä harrastaa liikuntaa aina, kun itsellä on aikaa. Samassa kiireessä jouduin tekemään työpaikan vaihdon ja alkaa opiskelemaan sitä. Tuon kaavan summa oli minulle liikaa ja sairastuin lievään ahdistuneisuuteen. Sairastettua vuosia tuota huomasin, että juoksu on paras lääke päästä pois tuosta sairaudesta. Elämäni alkoi taas tasaantua hyvälle tasolle ja jatkan edelleen juoksemista hyvissä rajoin. Haen juoksusta vain hyvää oloa ja reipasta mieltä. Vuosia kestänyt ahdistus alkaa olemaan poissa ja suurin lääke oli ehdottomasti juokseminen ja ylipäätänsä liikunta omilla rajoilla.”

”Huonoilla keleillä vesijuoksua tai sisäpyöräilyä, etenkin alkutalvesta, kun ei pääse vielä hiihtämään. Hiihtoputkelle reissuja myös. Talvella hiihtäen pääsee monesti nätteihin paikkoihin, kun polut ummessa. Aina kun aurinko paistaa niin ulos, treenimuoto siis kelin mukaan ohjelmaan. Ja hyvät varusteet.”  

”Hyvät varusteet ja tarvittaessa voin juosta matolla, jos on liian kylmä taikka todella huono sää. VK-treenit on myös mukava tehdä välillä juoksumatolla. Motivaatio pysyy yllä, kun tekee tavoitteet ensi vuodelle esim. lappujuoksu keväälle.” 

”Ihanat lumeen tampatut polut houkuttelevat metsään juoksemaan. Otsavalon kajossa kaikki muu ympäriltä katoaa, kun näkyy vain pieni alue minne on menossa. Hiljaisuus ja rauha. Myös kevään ensimmäiset juoksutapahtumat ja uudet tavoitteet on jo mielessä ja treeniohjelma niitä varten taskussa.”

”Ilmoittaudun aina keväälle maratonille jonnekin päin Keski-Eurooppaa. On pakko juosta läpi talven.”

”Juoksen ulkona pääasiassa kevyet lenkit, myös tasavauhtiset, jos alusta on pitävä. Juoksumatolla juoksen reippaat / kovat lenkit, koska tiedän tarkkaan mitä vauhtia haluan juosta alusta alkaen. Juoksumatto on siitä hyvä, että alusta pitää ja vauhdin voi rytmittää oikein. Suosittelen maton käyttöä varsinkin talvella.” 

”Juoksu on vaan niin voimaannuttavaa itselle, ettei siihen tarvitse motivaatiota etsiskellä. Talvella sopivasti hiihtoa sekä lihasvoimaharjoittelua mukaan.” 

”Juoksen ulkona tai hallissa kelistä riippuen. Kovalla pakkasella en juokse ulkona. Lenkkejä voi myös lyhentää, jos ei sää salli pidempää lenkkiä.” 

”Juoksumotivaation ylläpitäminen on helppoa, sillä talvijuoksu on juoksussa parasta. Ihan upeaa päästä juoksemaan lumiseen metsään, mieluiten Lapin tykkylumimetsiin. Hyviä polkuja löytyy niin kaupungeista kuin hiihtokeskuksistakin. Lisäksi talvella kaikki pyörätiet ovat lumen takia sopivasti pehmeitä alustoja, joten sen puolesta hyviä lenkkireittejä on melkein enemmän kuin kesällä.” 

”Kevään kilpailut motivoi talven treeneihin!” 

”Kilpailut” 

”Kisoihin ilmoittautuminen hyvissä ajoin tuo mukavasti motivaatiota harjoitteluun.”

”Kun on tavoitteena Kalevan Kierros, se jos mikä antaa motivaatiota monipuolisen harjoitteluun.” 

”Käy välillä sisähallissa tekemässä vauhtitreenit, jos vain mahdollista. Kivempi juosta, kun alusta pitää ja ei tarvitse pukeutua niin paljon.” 

”Käydään välillä ”etelän leirillä” eli juoksulomalla auringon alla. :-)”  

”Minä pyrin juoksemaan joka toinen päivä. Joten viikkoon tulee joko kolme tai neljä juoksutreeniä. Matkat vaihtelee, mutta juoksun alussa en tiedä onko millainen juoksu tulossa, menen fiiliksen mukaan. Olen juossut jo 8–9vuotta ympäri vuoden. Alkuun en juossut talvella, mutta onneksi rohkeus riitti. Talvellakin on ihania juoksuhetkiä.” 

”Monipuolinen treenaaminen pitää mielenkiintoa yllä ja tukee harjoittelua, oli laji mikä vain.” 

”Motivaatiota ei tarvitse sen kummemmin etsiä, kun tykkää juoksusta. Jos moti hiipuu, sit voi vaihtaa lajia ja tehdä sitä mikä kiinnostaa.” 

”Musiikki, treeniseura!”

”Muutamia eri lajeja mukana, mitä voi myös kelin mukaan sitten tehdä.” 

”Ohjatut treenit on paras tapa saada itsensä talvella lenkille! Matolla ohjaajan kanssa, kimppalenkit, mikä tahansa viikoittainen pienikin pyrähdys auttaa pitämään jalat juoksukunnossa, vaikka muuten lähinnä hiihtäisi.”  

”Osallistumalla testi- ym. juoksutapahtumiin.”  

”Selkeä treeniohjelma, jossa hyödynnetään talvikauden teemoja. Hiihtoa määräpainotteisena ja juoksua sisällä/ulkona tehoharjoituksina. Ei juoksukunto kärsi merkittävästi siitä, että pk-harjoitukset tehdään pääsääntöisesti hiihdon yhteydessä. Toki talven jäljiltä tulee joidenkin viikkojen siirtymäkausi, jolloin tuloskunto ei ole vielä valmis.”

”Sää on vain tekosyy jättää treeni väliin. Suomen sää olisi aina syy olla lähtemättä. Panostus varusteisiin ja asenne kohdilleen, talvella on kiva juosta. Treenipäivät kalenteriin etukäteen ja ainoa ulkoinen hyväksyttävä syy jättää väliin on yli 15 asteen pakkanen. Kestoa voi tarvittaessa säätää. Paljon mieluummin juoksen pakkasessa lumessa ja jäässä kuin 25 asteen kesähelteillä. Nastalenkkarit ja kerrospukeutuminen – ei huolta säästä.” 

”Talvella paljon pk-lenkkejä. Tavoitteena myös käydä kerran viikossa salilla.” 

”Talvi on parasta juoksuaikaa, varusteet toki pitää olla kunnossa, varsinkin pitävät kengät, itse käytän nastoja. Kerrospukeutuminen, eikä liian paljon vaatteita! Talvella ilma on raikas, ei hikoiluta liikaa.” – nimetön 

”Talvijuoksuhan on ihanaa, voi päästä juoksemaan järven jäälle tai olla ensimmäinen metsässä juoksija, kun uusi lumi on peittänyt kaiken, tai mahtavat auringonnousut ja -laskut upeiden väripalettien kera. Mahtavaa :-)”  

”Tavoite!” 

”Treenimotivaatiota talviaikaan ylläpitää tiketti toukokuun yöjuoksuun Rukalla. Ei ongelmia! Keskitalvella pitkä pk hiihtäen, ja juoksua vähintään kaksi kertaa viikossa, toinen yleensä mattointervalli. Talvella treenit monipuolistuvat!” – nimetön 

”Träna upp inför sommarens äventyr och turer!” 

”Tsemppaan itseäni läpi talven pimeyden, liukkauden ja kylmyyden ajattelemalla, että kun jaksan tehdä ne kovimmatkin treenit niin luon pohjaa kesälle. Ja yritän olla armollinen itselleni talven keleillä – vauhti ei talvikeleillä yllä kesän kiitoon ja se on ihan ok!” 

”Ulkoilmaihmisenä sää ei ole koskaan este. Mutta urheilun monipuolisuudella voi säädellä motivaatiota. Huonolla säällä kuntosalille. Muulloin juoksemaan tai hiihtämään. Liikunta itsessään motivoi ja palkitsee.”  

”Valmentaja tekee ohjelman. Tavoitteena nostaa kuntoa kesää kohti.”

Kiitämme lukijoita vastauksista!

koonnut Pena Rekiranta Kuva Ari J. Hyytiäinen

Vastaa