Near Earth – sukat toiselta planeetalta 

Lukulistalle
ClosePlease login

Me juoksijat laitamme usein vähän liikaakin aikaa ja ajatuksia siihen, millä kengällä juoksemme. Toisaalta unohdamme, että sukilla on vaikutuksensa jalkojen matkankestoon. Lisäksi sukat vaikuttavat kengän istuvuuteen ja toimivuuteen juoksussa. 

Olen kokeillut elämäni aikana kymmeniä erilaisia sukkia. Monet ovat olleet todella hyviä, jopa erinomaisia materiaaleiltaan, vaimennukseltaan ja istuvuudeltaan. Moni sukka on kuitenkin jättänyt paljon toivomisen varaa kestävyyden ja tuntuman suhteen. 

Liian usein sukat menettävät parhaat ominaisuutensa valitettavan nopeasti. Kenkätrendien muuttuessa sukat ovat jääneet kehityksestä jälkeen monilla brändeillä. 

Juoksua ja juoksubrändejä vuosia ympäri maailmaa kuvannut Christian Brecheis toi viime vuonna markkinoille Near Earth -juoksusukat, jotka pyrkivät vastaamaan juoksijoiden vaatimuksiin. Sukat on kehitetty juoksijoiden kanssa vain juoksua varten. Eroavatko ne kilpailijoista? 

Tuotekehitys 

Vuosien varrella Brecheis on ehtinyt tutustua ja ystävystyä lukemattomiin ammatti- ja amatöörijuoksijoihin. Häntä kiinnosti, miksi sukkiin kiinnitettiin niin vähän huomiota. Millainen on täydellinen juoksusukka? 

“Lähdin siitä ajatuksesta, että sukan pitää palvella tarkoitusta. Sen pitää liittää kenkä osaksi juoksijaa ilman, että sitä huomaa jalassa. Sukkien ei pidä olla sellaisia, jotka kaivetaan vain tärkeää kisaa varten kaapista, koska pelätään niiden kestoa. Niiden pitää istua hyvin, kestää kaikkea juoksua ja palvella niin maratonilla kuin palauttavilla lenkeillä”, Brecheis kertoo. 

Mielenkiintoista Italiassa Lycrasta valmistetuissa Near Earth -sukissa on myös se, että niiden logo on lähes näkymätön ja sukat ovat muutenkin todella minimalistiset. 

“Halusin, että tehdas on lähellä, jotta voin olla mahdollisimman paljon osallisena tuotekehityksen eri vaiheissa. Tiedän, kuinka vaikeaa tuotteiden kehitys on ylipäänsä ja varsinkin, jos tuotanto on Aasiassa. Italia tarjosi minulle todella hyvän ratkaisun ilman, että tuotteen hinta nousi taivaisiin.” 

Kehitystyön aikana hän halusi keskittyä materiaaliin, istuvuuteen ja kestävyyteen.  

”Tunnen paljon juoksijoita, joilla on kenkäsponsori tai muuten vain tarkkaa, mitä jalkaan laittaa. En halunnut isoa logoa, jotta kaikilla olisi mahdollisuus käyttää sukkaa, oli alla mikä kenkä tahansa. Me emme laita Audin tarraa BMW:hen, joten miksi tekisimme sen jaloissamme”, Brecheis miettii.  

Halusimme tai emme, juoksu on monille välineurheilua ja silloin ei sovi, että jalasta löytyy Vaporflyt ja Adidaksen tennissukat. 

Moni sukka on päältä kaunis. Brecheisin minimalististen sukkien kauneus aukeaa vasta, kun pääsee juoksemaan.

Olen testannut Near Earth -sukkia pitkään, koska pääsin mukaan niiden testausporukkaan. Toistaiseksi en ole törmännyt niitä parempiin. 

Moni sukka on päältä kaunis. Brecheisin minimalististen sukkien kauneus aukeaa vasta, kun pääsee juoksemaan. Täydellinen istuvuus jalkaterässä ja sääressä yhdistyy kengän ja sukan luontevaan yhteistoimintaan.  

Juoksukengät ovat edenneet viime vuosien aikana roimasti. Sukkien kannalta olennaista on aiempaa voimakkaampi varvastyöntö sekä rocker-muoto eli pohjan kannan ja kärjen nosto keskiosaa korkeammalle. Sukat nimittäin kohtaavat kengissä aiempaa voimakkaamman kitkan, joka voi kuluttaa niin sukkaa kuin jalkaa.  

Kun yhtälöön lisätään vielä hiki ja usein aika liukkaat kisakenkien pohjat, olisi sukan pysyttävä kiinni jalassa ilman liiallista puristusta. Juuri sen nämä sukat ovat tehneet minulle. Tuntuu kuin sukka pysyisi liimattuna jalassa tukien holvikaarta ja puristamatta pohjetta. Kun sukat pysyvät paikoillaan, on vaikea saada aikaiseksi rakkoja. 

Near Earth -juoksusukat  

  • Tehty Italiassa
  • 97 % polyamidia, 3 % elastaania
  • Saatavilla Suomeen nearearth.run
  • Instagram @near.earth 

Lue myös:

Mielipide: Millaiset juoksukengät – uusia ajatuksia

Teksti Joonas Laurila Kuva Ari J. Hyytiäinen

Vastaa