Miten käytät juoksukelloasi? Näin lukijamme vastasivat 

juoksukello
Lukulistalle
ClosePlease login

Kysyimme lukijoidemme tottumuksia juoksukellon käytöstä. Näin he vastasivat. 

JUOKSIJA.FI:SSÄ tekemämme kyselyn mukaan enemmistö vastanneista (60 %) käyttää kelloaan arjessa ja lenkillä sekä seuraa kellon antamaa kunto- ja terveysdataa (esim. aktiivisuus, sykevälivaihtelu, unitiedot) säännöllisesti.  

Vastaukset

  • En käytä juoksukelloa juostessani ollenkaan 3 %
  • Laitan kellon ranteeseen vain lenkille ja mittaan harjoituksiani (syke, matka kesto) kellolla. 12 %
  • Pidän kelloa arjessa ja mittaan harjoituksiani (syke, matka, kesto) kellolla. 18 %
  • Käytän kelloa arjessa ja lenkillä sekä seuraan kellon antamaa kunto- ja terveysdataa (esim. aktiivisuus, sykevälivaihtelu, unitiedot) säännöllisesti. 60 %
  • Käytän kelloa arjessa ja lenkillä, seuraan kunto- ja terveystietoja  sekä noudatan kelloni suosituksia harjoitteluni suunnittelussa. 7 % 

 

Näin lukijamme vastasivat juoksukellon käytöstä

Pyysimme muun muassa lukijoitamme halutessaan mainitsemaan käyttämänsä kellon: 

”Kellon suositukset harjoitteluun käytössä ajoittain. Nyt valmentajan laatima ohjelma käynnissä niin sillä mennään, mutta kun tämä ohjelma lakkaa, niin sitten varmaan taas ajoittain ideoita kellosta.” 

– nimetön  

 

”Juoksutapahtumissa käytän kelloa ja silloinkin vain oman juoksuaikani mittaamiseen varmuuden varalta. Kaksi kertaa on järjestäjillä pettänyt ajanottosysteemit parin vuosikymmenen aikana ja juuri niinä kahtena kertana on myös kellostani loppunut akku tai olen onnistunut painamaan väärää nappulaa, niin että aika on jäänyt enemmän tai vähemmän arvoitukseksi.”   

– Kati Koo 

 

”Kaikki seuranta on tärkeää: treenit, nukkuminen, syke.” 

– Pekka 

 

”Garmin Forerunner 955. Tärkeintä pitkä akunkesto, monipuolinen data juoksusta sekä palautumisen seuranta.” 

– Ak 

 

”Garmin Forerunner 245.” 

– nimetön 

 

”Käytän Polaria, koska pidän sen unenmittausta parempana kuin Garminin, jota käytin aiemmin. Olen tosin alkanut harkitsemaan vaihtoa takaisin Garminiin tai johonkin muuhun Polarin alkeellisen kardiokuorman mittauksen vuoksi, jota olen alkanut viime aikoina enemmän seuraamaan.” 

– nimetön 

 

”Polar Vantage V2. Treenit, unitiedot ja palautumisen tila tärkeimmät mitä kellosta katson. Kello ranteessa aina lukuun ottamatta suihkukäyntejä.” 

– Mika 

 

”Polar. Olen aina käyttänyt sitä, sovelluksesta löytyy paljon vanhaa dataa. Kaipaisin vain, että kelloon saisi lisättyä Spotify-soittolistoja.” 

– Emilia 

 

”Ensimmäisen GPS-kelloni hankin New Yorkin maratonin exposta. Seuraavan ostin käytettynä toiselta juoksijalta ja nykyisen Garminin uutena. Näissä Garmineissa on yksi paha vika. Käyvät ja kukkuvat vuodesta toiseen, GPS on erittäin tarkka ja tarvittaessa huolto pelaa. En ole nähnyt mitään syytä käyttää muita merkkejä parin kokeilun jälkeen.” 

– Fenix 

 

”Käytän Polarin kelloa, koska olen tottunut sen käyttölogiikkaan. Hyvä verkkopohjainen(kin) treenipäiväkirja ja sen analysointi- ja yhteenvetotyökalut ovat tärkeitä.” 

– Tanja 

 

”Polar Pacer Pro, tärkein ominaisuus on saada merkittyä missä olen kulkenut niin saa uudet ruudut tampattua. Koitin joskus edellisellä kellolla mitata unia, mutta pari yötä riitti, en ole tottunut pitämään kelloa kädessä 24/7.” 

– Ironmagpie 

 

”Garmin Fenix 7S Pro Sapphire Solar. Garmin ollut pitkään, tuttu käyttöjärjestelmä ja omalla kohdalla tuki- ja takuuasiat toimineet hyvin. HRV:tä tulee seurattua ja suhteutettua treenit siihen. Myös kisaan pohjautuvia harjoitusehdotuksia tulee noudatettua.” 

– nimetön 

 

”Polar käytössä. Tärkein ominaisuus on ajan ja matkan mittaaminen.” 

– Pselo 

 

”Olen aina käyttänyt kotimaisen Polarin kelloja. Tämän hetkinen kello mittaa sykkeen ranteesta, mutta talvisin ja pyörälenkeillä käytössä on myös sykevyö. Tärkein ominaisuus on tarkka ja luotettava data harjoituksen aikana. Erityisesti sykkeen mittaus on tärkeää, mutta en osaisi tehdä lenkkejä myöskään ilman vauhdin mittausta. Nykyisen mallin kanssa (Pacer) on ollut haastavaa saada näkyville kellotauluun juuri ne tiedot, jotka haluan (esimerkiksi kierroksen mittaamisen päätteeksi loppuneen kierroksen eli esim. vedon keskinopeus). Tämä harmittaa, kun kello on erityisesti juoksuun suunnittelu ja vanhassa mallissa (m-sarjan kellot) tämä tieto näkyi automaattisesti.” 

– Kipa 

 

”Polar, tärkeintä on seurata sykkeitä juostessa. Merkillä on hyvä maine, kohtuuhintaiset laitteet ja hyviä lisävarusteita, kuten sykevyö.” 

– Minna 

 

”Suunto ollut käytössä 10 vuotta. Vaikea vaihtaa.” 

– AaPee 

 

”Suunto.” 

– nimetön 

 

”Applen iWatch. Ei todellakaan paras mahdollinen urheilukello, mutta ainoa järkevä pieneen ranteeseen. Plussaa Stravan suora appi. Miinusta se, ettei kellon ohjelmointia voi tehdä kännykällä, vaan ainoastaan kellolla. Kello ei myöskään huomioi kuormitusta vaan piiskaa jatkuvasti.” 

– nimetön 

 

”Tällä hetkellä käytössä Garmin. Garmin antaa paljon dataa. Ennen oli käytössä Polar ja siitäkin tykkäsin. Polarissa viehättää alustan selkeys. Garminissa taas tuntuu olevan luotettavampi rannesykkeen mittaus.” 

– nimetön 

 

”Käytän kelloa ainoastaan kilpailujen alkuverkassa ollakseni ajoissa callingissa ja lähtöviivalla, poikkeuksena maratonit, joissa ehkä välillä täytyy vilkaista kelloa, että pysyy kutakuinkin säädyllisessä aikahaarukassa.” 

– Laura 

 

”Suunto 9 Peak Pro. Tykkään kellon ulkonäöstä ja esim. siitä, että se ilmoittaa ajoissa latauksen tarpeesta.” 

– Menna 

 

”Apple Watch. Treenitiedot ja erityisesti yleiset sydänterveyden tiedot (lepopulssi, sykevälin vaihtelu) ja VO2max.” 

– nimetön 

 

”Ensimmäinen urheilukelloni oli Polar. Pari vuotta tuli vietettyä Garminin leirissä, kunnes hiljattain vaihdoin takaisin Polar Vantage V3:n myötä. Tärkeimmät ominaisuudet kellossa ovat GPS:n ja rannesykemittauksen tarkkuus. Polarissa viehättää myös kattava palautumisen ja unen laadun seuranta. Lähimaksua, musiikin toistoa kellosta ynnä muita turhuuksia en tarvitse, älykellot ovat erikseen. Garmin toki tarjoaa enemmän ominaisuuksia Polariin verrattuna, mutta 2/3 niistä ovat realistisesti ajateltuna täysin merkityksettömiä juoksussa kehittymisen kannalta.” 

– Sport Tester  

 

”Garmin Fenix 6.” 

– nimetön 

 

”Käytän juoksuun suunniteltua Polar Pacer Pro. Tärkein ominaisuus on lenkkien aikana: lenkin pituus ja aika. Seuraan myös suorituksia niin, että jos kello näyttää ylikuormittuneisuutta, niin silloin pidän taukoa. En tallenna työmatkapyöräilyäni, mutta kaiken muun liikunnan tallennan ja seuraan. Unen seurantaa käytän harvoin, kun vaikuttaa että nukun kellon mukaan aina huonosti enkä palaudu yön aikana.” 

– Kuntoliikkuja 

 

”Kiinnostaa vaan käytetty aika, matka ja vauhti. En käytä sykevyötä, tunnen kynnysrajat.” 

– nimetön 

 

”Tallentaa harjoituksia, seurata syketasoja ja nopeutta erityisesti. Lisäksi unenpituus ja yleinen aktiivisuus sekä askelmäärät arjessa.” 

– nimetön 

 

”Seuraan kellon antamaa dataa – tai paremminkin vilkaisen sitä, ts. se ei juurikaan vaikuta tekemiseeni.” 

– TT 

 

”Garmin on ollut minun valintani ja nykyään Garmin Connectin takia ei ihan helposti vaihdu. Kaikkein tärkeintä on juoksulenkkien datan keruu, mutta uusimpien kellojen mukanaan tuoma yleisseuranta on myös ihan kivaa.” 

– TT 

 

”Garmin Forerunner 945.” 

– nimetön 

 

”Minulla on jo vuosia vanha Suunto Peak 9 kello, jossa ostaessani oli tärkeimpänä ominaisuutena akun kesto. Myös hyvä gps on tärkeä, koska teen reittejä mm. metsälenkeille ja vuoristoon ja on tärkeää, että kello pystyy näyttämään missä kohtaa reittipohjalla mennään. Olen ollut tyytyväinen, mutta uusi kello on ollut jo alustavassa pohdinnassa. En seuraa kellosta terveystietoja, ainoastaan askelien määrää ja sen tavoitteen saavuttamista. Minulla on Oura-sormus, josta seuraan unta, sykevälivaihtelua, palautumista yms.” 

– Maiju 

 

”Garmin – monipuoliset ominaisuudet, luotettava, hyvä akku.” 

– Tapani 

 

”Polar Pacer Pro on käytössä. Tärkein ominaisuus on palautus- ja rasitustason seuraaminen, toki tuntemukset kehossa kuitenkin aina tärkein osa. Vaikka kellon mukaan olisin valmis kovaan harjoitteluun, mutta keho on huomattavasti väsynyt, niin se menee kellon tietojen eteen. Pyrin käyttämään kelloa enemmän renkinä kuin isäntänä.” 

– Alex S 

 

”Garmin Fenix 6X on minusta hyvä kello. Se on monipuolinen ja käytän sitä myös golf-kierroksilla.” 

– nimetön 

 

”Merkki: Polar. Syy: edellinenkin on ollut Polar ja suomalaisuus. Tärkein ominaisuus: kellonaika. Muut tärkeät ominaisuudet: sykemittaus, kuljettu matka, reittien tallentaminen (tuonti/vienti).” 

– nimetön 

 

”Garmin Forerunner 965. Kellon ominaisuudet sopivat juoksuun, se on selkeä käyttää ja palutumisenseurantaominaisuudet ovat hyvät. Myös akunkesto suorituksen aikana sekä navigointiominaisuudet ovat tarpeellisia.” 

– nimetön 

 

”Olen käyttänyt Garminin kelloja kohta viisi vuotta. Lähinnä kello on treenejä varten, mutta seuraan myös muuta kellon mittaamaan dataa, kuten yösykkeitä ja unien kestoa. Kellon arvioihin palautumisesta yms. suhtaudun varauksella ja treenisuosituksia hyödynnän hyvin harvoin. Palautumisarviot ja muut olen huomannut epätarkoiksi ja osin virheellisiksi. Parempi on kuunnella omaa kroppaa, mutta ottaa myös hyöty kellon datasta tarvittaessa. Kellon treenisuositukset olisivat ihan hyviä, mutta niiden alkuverryttely on usein todella lyhyt ja yksipuolinen. Suositellut treenitkin ovat joskus vähän hassuja. Omassa kellossani parasta on tarkka sykkeen ja matkan mittaus, sekä hyvä muokattavuus. Myös mahdollisuus musiikin kuunteluun ilman puhelimen ottamista mukaan lenkille on kätevää.” 

– Koivu 

 

”Käytän tällä hetkellä Garminin kelloa, aiemmin käytin Suuntoa. Tärkein ominaisuus on toimiva ja tarkka GPS sekä toimiva sykkeenmittaus.” 

– Laura 

 

”Suunto 5.” 

– nimetön 

 

”Polar Vantage V2 käytössä. Käytän sykkeen, matkan ja vauhdin seurantaan lenkillä. Muissa treeneissä seuraan sykettä, joskaan crossfitissä ei ole paras mahdollinen kello. Voimaharjoittelussa ei ehkä mittaa todellista rasitusta. Seuraan myös unitietoja ja töissä saapuvia viestejä ja puheluita.” 

– Anne 

 

”Polarin peruskello Vantage M2. Käytän koko ajan normisti myös.” 

– Auli 

 

”Suunto 9 Peak Pro.” 

– Jaakko 

 

”Tärkein ominaisuus gps, toisena syke. Unidata yms. extraa. Polarin kello ollut aina käytössä: valmistajat tehneet hankalaksi vaihtaa brändistä toiseen (datan siirto).” 

– nimetön 

 

”Garminin Forerunner 965 ollut reilun vuoden ja voin vain todeta että 6/5. Kello auttaa mm. minua valmistautumaan puolimaratonille/maratonille.” 

– Mruskis 

 

”Käytän Polar Pacer Pro -kelloa erityisesti juoksulenkkien sykkeiden mittaukseen. Sykkeen mittaus on tärkein ominaisuus. Toiseksi tärkein on vauhdin mittaus. Kellossa on turhauttavinta yli- ja aliharjoittelun ehdottaminen, ne kun ovat usein omien tuntemusteni vastaisia.” 

– nimetön 

 

”Garminin kello. Terveystiedosta Stressi-käppyrää seurailen, sekä sykevälivaihtelua ja leposykettä. Treeneissä seurattavaa yleensä syke, vauhti ja matka, aika usein käytössä myös kartta (ja ennalta suunniteltu reitti) polkujuoksussa. Tärkeä ominaisuus on hyvä karttatoiminto ja ultrajuoksun kestävä akku.” 

– Kirsi 

 

”Minulla on Garmin Swim2 ranneke. Se on triathlonin lajien kello. Garmin Connect kertoo minulle kaiken, kun pidän ranneketta päivin öin.” 

– ArSa 

 

”Polar Vantage M nyt käytössä. Aiemmat olleet myös Polareita vuodesta 1996 alkaen. Alkuun oli vain sykettä mittaavia, jolloin juoksukilpailu ja harjoittelu perustui sykkeeseen. Nykyisin tärkeätä on minulle matkan mittaus, kilometriajat, sykkeen seuranta juoksun aikana ja sen jälkeen. Polar Flow-ohjelma tärkeä ja siinä lähinnä tärkein palautumisen tilan seuranta. Olen ollut tyytyväinen kelloihini.” 

– Juoksuvireeni 

 

”Polarin V2 ja Pacer Pro. Molemmat vedenpitäviä multisport-kelloja, jotka muuntuvat rannekkeilla myös ”siistiksi” rannekelloksi. Eniten kiinnostaa matka, aika ja syke. Lisäksi tykkään, että voi syöttää treenin kelloon ja se toimii valmentajana.” 

– Miia 

 

”Polarin leirissä ollut ”aina”, enkä toistaiseksi näe tarvetta vaihtaa. Paljon on turhiakin ominaisuuksia, etenkin nyt, kun en enää treenaa tavoitteellisesti.” 

– SariD 

 

”Käytössä on Suunto Race S. Suurin painoarvo käytössä menee edelleen harjoittelun seurantaan sekä reittikarttoihin. Muu kerättävä ”terveysdata” on suuntaa antavaa ja tiedostan, ettei se millään merkillä ole vielä täysin luotettavaa.” 

– Antti 

 

”Garmin. Seuraan VO2Max kehitystä sekä unta. Valitettavasti kello ei ymmärrä voimaharjoituksista mitään. Juoksusta paljonkin. Auttaa valitsemaan oikean mittaisen lenkin ja siihen oikean sykkeen. En noudata orjallisesti, mutta seuraan kyllä.” 

– Swimrunner 

 

”Garmin Fenix.” 

– Eltsu 

 

”Oma keho on kaikkein paras kello mun juoksuille. Toki joskus harmittaa, kun kaikkien metsälenkkien pituutta ei saa mitattua, mutta sekin menee sitten arviolla, kun tietää kuinka kauan aikaa menee kilometriin.” 

– J 

 

”Polar Vantage M, olisiko 6–7 vuotta vanha. Olen 50 v. ja juossut jo yli 30 vuotta enemmän ja välillä vähemmän. Aikoinaan mittailin matkaa auton matkamittarilla. Syke ei ole minua juurikaan kiinnostanut – olen nuoresta lähtien juossut tuntemuksella ja oppinut kuuntelemaan omaa kehoa. Mielestäni tämä olisi tärkeä asia oppia ihan kaikkien, vaikka käyttääkin kelloja ja teknologiaa. On jollain tapaa turvallista, kun itse tuntee oman kehon muutokset edes suurin piirtein. Näin ollen kellolla mittaan vain matkaa ja tämä riittää minulle. Jokainen ehdottomasti tyylillään koska tänä päivänä on niin monenlaista mahdollisuutta.” 

– Päivi K  

 

”Käytän Garmin Forerunner 255 -kelloa. Aloitin juoksemisen aika heikolta kuntotasolta viime vuonna ja minua on motivoinut kellon antama data harjoituksista: on ollut kannustavaa pystyä juoksemaan tietty minuutti- tai kilometrimäärä ja aina vain pidempään. Valmiiden juoksuohjelmien (ei kellon vaan esim. Juoksija-lehden) noudattaminen on kellon kanssa mielekästä, kun pystyy seuraamaan mm. sykettä ja vauhtia. Ei tule juostua aina samaa lenkkiä samalla vauhdilla. Harjoitusdata on minulle paljon tärkeämpää kuin muu kellon näyttämä data. Pidän tosi paljon tilastoista ja numeroista ja on ihan kiva seurata vaikka kuukausittaisia juoksukilometrejä ja muun harjoittelun määrää.” 

– Leena 

 

”Suunto 9 Peak.” 

– nimetön 

 

”Harvakseltaan sitä tuota kelloa tulee käytettyä, kun paljolti on juossut, on oppinut kehoa kuuntelemaan. Kello on lähinnä tahdittaja juoksuihin, joissa on tarkoitus pitää vauhti tai syke kurissa. GPS ja sykehän ne ainoat tarvittavat ominaisuudet kellossa ovat.” 

– nimetön 

 

”Toki mielenkiinnosta myös seuraan aktiivisuutta ja muita kellon tarjoamia tietoja, mutten mitenkään säännöllisesti. Käytän Polarin kelloa, mutta ajoittain ongelmien ilmetessä myös merkin vaihto Garminiin on ollut mielessä. Tuntuu uskomattomalta, että merkin lippulaivatuotteet käytössä ja liian usein on jotain ongelmia, lähinnä sykkeenmittauksessa itselläni. Käytän sykevyötä aina harjoitellessa. Kellon tärkein ominaisuus on hyvä akunkesto sekä lenkeillä vauhdin ja sykkeen seuranta. Hyvää on myös, että saan harjoitukset tehtyä suoraan kelloon mikä ohjaa automaattisesti esim. VK-lenkillä vetojen alkamista ja loppumista.” 

– Hantta 

 

”Käytän Polar Ignite 3 kelloa. Tärkeimpiä ovat autonomisen hermoston palautuminen ja aktiivisuustiedot. Lenkillä sykerajojen seuranta on myös tärkeää.” 

– Kirsi 

 

”Käytän Garminin kelloa aktiivisesti joka päivä, mutta en öisin. Seuraan säännöllisesti syketasoa niin levossa kuin harjoituksissa ja varmistan sillä, että liikun haluamallani sykealueella ja palaudun harjoittelusta. Toki seuraan myös juoksuharjoittelun viikkokertymiä ja juoksuvauhteja. Kellon antamiin suosituksiin en oikein luota, koska olen huomannut, että kello ei huomioi asianmukaisesti muita harjoitusmuotoja kuin juoksemisen. Esimerkiksi rullaluistelusta tai pyöräilystä ei kerry kellon tietojen mukaan oikein minkäänlaista harjoitusvaikutusta riippumatta siitä, kuinka pitkän lenkin tai millä teholla/keskisykkeellä harjoituksen teen. Myös maaston vaikutukset kello huomioi huonosti ja antaa joskus väärää tietoa. Esimerkiksi jos juoksureitti on kovin mäkinen ja vauhti sekä syketaso tästä johtuen normaalia korkeampia, niin kellon antama palaute lenkistä on herkästi ”kuntoa alentava”. Rauhallisista pitkistä lenkeistä taas tulee herkästi palaute ”kuntoa ylläpitävä”, vaikka niiden teorian mukaan pitäisi olla nimenomaan kuntoa nostavia. Kello on silti oiva apuväline harjoituksien seurannassa, vaikka sillä on rajoitteensa – pitää vain oppia tulkitsemaan sen antamaa tietoa. Oikeiden tulkintojen tekemistä helpottaisi se, että kellon valmistajat avaisivat kuluttajalle tarkasti, mihin kaikkiin tekijöihin erilaiset arviot lenkin vaikuttavuudesta ja toisaalta kuntotasosta perustuvat.” 

– Kentsu 

 

”En käytä sykkeenmittausta.”  

– PenttiSiimes 

 

”Kuntotietojen tarkastelu on myös mahdollista ilman jatkuvaa käyttöä arjessa. Kokemuksen kautta ihminen oppii analysoimaan oman mittarinsa tuottamaa tietoa. Käytän Suomessa valmistettua Suunnon Ambit 3 Run -kelloa kestävän kehityksen periaatteen mukaisesti, joten toimivaa kelloa ei ole vaihdettu uudempaan. Kotimaisuus on tärkein ominaisuus laadukkaassa tuotteessa (Suunnon tietyt mallit valmistetaan Suomessa)!” 

– nimetön 

 

”Olen käyttänyt sykemittaria vuodesta 2006, merkkeinä Suunto (4 mallia), Garmin (1 malli). Nyt käytän Polar Vantage V2:ta, joka on minun kolmas Polar. Ostin kellon uusien ominaisuuksien vuoksi, mutta nykyään en enää tarvitse niitä, perustoiminnot riittää. Tykkään erityisesti Polarin Flow-sovelluksesta, joka on mielestäni sovelluksista käyttäjäystävällisin.” 

– Ajus 

 

”Ohjelmoin kellolle wrw (walk-run-walk) harjoitteen. 30 sek kävely 60 sek juoksu yhteensä n. puoli tuntia. Juoksusta tulee tehokkaampaa ja askel on pidempää kuin pelkällä hölkällä.” 

– Juha 

 

”Minulla on sekä Polarin ja Garminin kellot, joista saan toisiaan täydentävää tietoa mm. nukkumisesta ja palautumisesta. Minulle tärkeintä on seurata palautumista sekä työstä että harjoittelusta. Arvioin palautumistietojani suhteessa omiin tuntemuksiini. Tämän perusteella voin omaa tekemistäni suunnitella eteenpäin ja tehdä muutoksia tarvittaessa harjoitteluun.” 

– Marjis 

 

”Olen aina luottanut Polarin sykemittareihin. Nykyisessä Vantage V3 -mallissa on todella paljon hyödyllisiä ja kiinnostavia ominaisuuksia. Aamuisin tulee ensimmäisenä tarkistettua unidata ja palautumisen tila, joka sitten auttaa päivän harjoituksen suunnittelussa.” 

– Jannu80 

 

”Polar Vantage on kätevä ja pätevä lenkkikaveri, mutta vain sellainen, ei enempää.” 

– T69 

 

”Tällä hetkellä Garmin Forerunner ja käytössä nyt Garminin valmis maratonohjelma. Olen käyttänyt myös Polarin valmisohjelmia maratontreeneissä, mutta myös monia muita. Siinä mielessä välillä noudatan kellon suosituksia, mutta välillä en, riippuen mistä harjoitusohjelma on hankittu. Tärkein ominaisuus on luotettavuus. Se että sykkeen seuranta ja gps toimivat joka lenkillä 100 %. Palautumisen ja rasittumisen seuranta eri kellon tarjoamista ominaisuuksista itselle varmasti tärkein, ilman kaikkia muita ominaisuuksiakin tulee kyllä toimeen.” 

– Miniriepu 

 

”Käytän Suunnon Spartan Ultra -kelloa, mutta oikeastaan seuraan vain matkaa ja kestoa, sillä sykevyö ei toimi, enkä ole jaksanut korjauttaa vanhaa tai ostaa (taas) uutta. Loggaan lähes kaiken tavoitteellisemman urheilun kelloon, mutta en muuten käytä sitä arjessa. Minulle riittää, että saan karkean kokonaiskuvan harjoittelustani, ja erityisesti juostut kilometrit.” 

– nimetön 

 

”Polar on hyvä, mutta en käytä läheskään kaikkia ominaisuuksia, kuten karttoja. Eniten seuraan matkaa ja unta.” 

– NJ 

 

”Polar-kello ollut käytössä 6 vuotta. Syke ja matkan mittaus ovat tärkeimmät ominaisuudet.” 

– Peksi 

 

”Suunto. Tärkein ominaisuus lenkkien kannalta on GPS-mittaus, haluan tietää lenkkieni pituuden. Suunnistuksessa kätevä, kun näkee mistä on kulkenut. Arjessa arkiaktiivisuuden seuranta motivoi tekemään enemmän, jotta tavoitteet täyttyvät.” 

– Ulla 

 

”Käytän Polarin kelloa, koska sain sellaisen aikoinaan lahjaksi ja sen jälkeenkin on treeneissä ollut Polar. Pidän myös Polarin päiväkirjasta. Laite on luotettava ja kestävä. Nykyisen kellon ongelma on akunkesto. Laitteen joutuu lataamaan joka päivä ja tämä on joskus ja joissain tilanteissa ongelma.” 

– jeremies 

 

”Garmin. Sykkeen mittaus tärkein ominaisuus.” 

– Nimetön 

 

”Polar v2.” 

– Jartaho 

 

”Polar Vantage M. Seuraan harjoitustietoja, historiaa, unta ja palautumista. Juoksudata tärkein.” 

– Pirjo Westerberg 

 

”Garmin Forerunner 265S.” 

– Satu 

 

”Polar. Tärkein ominaisuus on näyttää aika. Toinen motkottaa, jos liikun liian vähän. Eli huomauttaa asiasta.” 

– nimetön 

 

”Minulla on käytössä Garmin Fenix 5S. Kellon tärkein ominaisuus on juoksuharjoituksen mittaaminen. Ennen käytin kelloa pyöräilyssä, mutta nykyisin siihen tarkoitukseen käytän Edge 1030. Kelloa hankkiessa oli tärkeää sen helppokäyttöisyys, akun kesto ja suorituksen synkronoinnin helppous. Rannesykemittaus oli myös yksi tärkeä kriteeri, mutta käytössä totesin, ettei se ole yhtä tarkka kuin sykevyö, joten käytän kellon omaa sykemittausta ainoastaan silloin, kun olen unohtanut sykemittarin kotiin tai mökille.” 

– Julia 

 

”Käytän Garmin Forerunner 45 – kelloa. Tärkeimmät ominaisuudet ovat matkan ja ajan mittaus. Sykettä seuraan jonkin verran, tosin ranteesta mittaus ei toimi luotettavasti ja sykevyökin joskus antaa virheellisiä lukemia. Urheilumääriä on helppo seurata kellon avulla. Uni, palautuminen, stressitaso ym. mittailut ovat mielestäni kellossa turhia, niihin ei voi luottaa. Samoin harjoitusehdotukset ja palautusaika eivät korreloi yhtään tuntemusten kanssa. Yhteenvetona totean, että kello on hyödyllinen työkalu arjessa, mutta enemmän kannattaa mielestäni seurata omia tuntemuksia.” 

– nimetön 

 

”Polar Pro Pacer. Tärkeintä juoksussa: haluan seurata matkaa, aikaa ja sykealueitani.” 

– nimetön 

 

”Suunto. Tärkein ominaisuus on sykkeen mittaus, jota vertailen vauhtiin.” 

– Mirka 

 

”Kelloni on Polar Pacer Pro, josta siirrän datan Polar Flowiin ja Stravaan. Tärkeintä on nähdä pidemmän tähtäimen kehityssuunnat noiden kautta.” 

– KooEe 

 

”Käytän kelloa vuorokauden ympäri. Seuraan treenidataa, unitietoja, HRV:tä, viikkokilsoja, nesteytystä appissä, harjoituksen tilaa sekä VO2 Max:ia.” 

– Johmi 

 

”Garmin, kesto ja matka.” 

– nimetön 

 

”Käytän Garminin kelloa. Pidän siitä, että kello ei ole liian isokokoinen. Oman kunnon tilaa on kannustavaa seurata kellosta.” 

– Heli 

 

”Suunto Vertical. Suunto App on kokonaisvaltainen ja miellyttävä käyttää, toisin kuin Garminin appi.” 

– nimetön 

 

”Polar Vantage V. Tärkeimmät ominaisuudet matkan ja ajan mittaaminen treeneissä, satunnaisesti myös syketiedot. En koskaan pidä kelloa yöllä eli en käytä sitä unen tai ”kokonaistilanteeni” seuraamiseen. Arjessa laite on tärkeä myös ihan pelkkänä kellona, sillä työssäni joudun toimimaan tiettyjen aikataulujen mukaisesti.” 

– Kati 

 

”Kelloni on Polar Pacer Pro. Aiempi kellonikin oli Polar ja käytin sitä 5 vuotta ja varmaan se toimisi vieläkin, mutta päätin hankkia uuden kestävämmällä akulla. Polarilla on mielestäni hyvä hinta-laatusuhde ja helppokäyttöinen sovellus. Käytän kelloa vain treenatessa. Kello auttaa tavoitteellisessa harjoittelussa, kun kaikki treenit tietoineen jäävät talteen. Jos siis on tavoitteena vaikka 2 500 km vuodessa, niin tällä tavalla seuranta on helpompaa. Sykkeen seuranta lienee kuitenkin minulle tärkein syy käyttää kelloa. Kun aikanaan aloitin sykkeen mittauksen kellon kanssa, tajusin, että olin siihen asti juossut aivan liian kovilla sykkeillä. Opettelin siis juoksemaan rauhallisemmin ja uskon, että se auttoi kunnon kehittymisessä. Pyrin kellon avulla varmistamaan, että harjoittelun kuormittavuus pysyy sopivana. Pacer Pro on motivoinut minua myös monipuolistamaan harjoittelua. Kellossa valmiina olevat lihaskunto- ja liikkuvuustreenit ovat hyödyllisiä, koska muuten en varmaan muistaisi tai jaksaisi tehdä niitä. Reittiopastus puolestaan on houkutellut minut tutkimaan lähimetsien polkuja, mistä on ollut paljon iloa.” 

– nimetön 

 

”Käytän Polar Pacer halpaa kelloa. Akku kestää vähäisellä käytöllä monta viikkoa.” 

– Eino Lipponen 

 

”Garmin Forerunner 945 antaa kyseiselle päivälle suosituksen juoksun rakenteelle, kun taas uudemmat mallit antaisivat useamman päivän suunnitelman. Tässä on kuitenkin perustavanlaatuisena suunnitelmana, että kello ei tiedä haluanko optimoida 5 km vai esim. polku-ultraan treenamista. Garminin Coach kuvio olisi mielenkiintoinen, jos siellä olisi mahdollisuutena sanoa, että treenaamisen kohteena on polkukisa katukisan sijasta ja sille voisi antaa matkaksi vapaavalintaisen matkan. Nyt ne suositukset päättyvät maratoniin maksimimatkana. Toisaalta nuo ohjelmat ei käsittääkseni osaa myöskään ottaa huomioon vuodenaikoja. Talvella voi esimerkiksi olla sen verran liukkaita päiviä, että ajatus nopeista vedoista voi tuntua turhan riskialttiilta. Jonkinlaisena tiivistelmänä kellosta saa luotettavasti sykkeen, matkan ja keston ja kaikki muu on sellaista, joiden osalta olen kiinnostunut kellon antamista tiedoista, mutta samalla suhtaudun niihin melkoisella varauksella.” 

– nimetön 

 

”Garmin. Lap-toimintoa pidän tärkeimpänä ja tietenkin kilometrivauhteja.” 

– mies 41v. 

 

”Tällä hetkellä minulla on käytössä Garmin Epix Pro (gen 2) series ja tässä mallissa on kaikki parametrit, mitkä minulle ovat tärkeät arjessa ja treeneissä sekä appi Connect netissä. Näyttö hyvä ja akun kesto riittävä, siis erittäin toimiva kokonaisuus. Minulla on ollut useita älykelloja käytössä ja tämä Garminin malli on ollut paras.” 

– Aikku 52 

 

”Suunto. Tärkein on syketiedon ja keskinopeuden lisäksi Stravassa oleva pitkän ajan kuntoindeksi.” 

– nimetön 

 

”Stressiarviot ja muut tuntuvat oleva ”höpöhöpöä”: tiukat neuvottelut Garmin Epix Pro arvioi olevan lepoa, ja pikku puuhastelu lomalla ”stressiä”. Käytännössä arvo tulee levonaikaisen sykkeen ja sykevariaation seuraamisesta, kun tuntee omat perustasonsa. Siten saa liian kuormituksen kiinni, on se sitten töistä tai liiasta treenistä. Tyhmää, että Garminia ei saa konffattua niin, että päivällä olisi sykeseuranta pois päältä, mutta unenaikana se toimisi. Aikaisemmin käyttämälläni Polarilla se onnistui yhdellä asetusvalinnalla.” 

– KPa 

 

”Olen käyttänyt juoksukelloa yli 10 vuotta eli koko juoksuharrastukseni ajan. Merkki on ollut koko ajan Suunto. Tämän hetken malli on Suunto 9 Peak Pro. Seuraan vuosittaisia ja viikoittaisia kilometrejä sekä liikuntaan käytettyä aikaa ja kuinka asettamani kilometritavoitteet toteutuvat. Nykyisin tarkastan myös aamuisin unen määrän ja laadun. Tärkein ominaisuus on kuitenkin reittijälki. Jos osallistun vaikka jonkun toisen henkilön vetämälle polkujuoksulle niin siitä jää minulle reitti, jota voin hyödyntää myöhemmin seuraavissa omissa juoksuissa. Olen myös juossut joitakin samoja reittejä yli 100 kertaa ja juoksun jälkeen voin katsoa kuinka viimeisin juoksu meni verrattuna aikaisempiin tai vaikka kuinka paljon talvikeli hidastaa vauhtia kyseisellä reitillä. Tärkeä turvallisuusominaisuus on myös kellon murupolku. Siitä näen, missä olen kulkenut ja tuntemattomilla reiteillä näkee, että olenko siellä päinkään missä kuvittelen olevani. Tämä on hyvä ominaisuus varsinkin pimeässä metsässä otsalampun kanssa juostessa. Kirjoitan myös ylös fiiliksiä, kenen kanssa juostiin ja lisään harjoitukseen maisemakuvia, selfieitä ja juoksutapahtumista kuvan maalissa osallistujamitali kaulassa.” 

– Sami 

 

”Garmin Fenix 6. Karttapalvelut sekä reittien suunnittelu etukäteen tuntemattomassa maastossa ovat erittäin hyviä.” 

– nimetön 

 

”Garmin Forerunner 945.” 

– Maarit 

Kuva Ari J. Hyytiäinen

Vastaa