19-vuotisten EM-kisat Tallinnassa 15.–18.7.2021

Lukulistalle
ClosePlease login

Suomen yleisurheilumaajoukkue menestyi loistavasti alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa 15.–18.7. heinäkuuta. Kokonaissaaliina oli kolme kultamitalia – Silja Kosonen moukarinheitossa, Saga Vanninen 7-ottelussa ja Ilona Mononen 3 000 metrillä –, yhteensä viisi mitalia ja yhteensä 14 pistesijaa finaalin kahdeksan parhaan joukkoon. Viimeksi tätä suurempaan mitalimäärään Suomen joukkue on yltänyt vuoden 1999 EM-kilpailuissa, jolloin mitalimäärä oli peräti kymmenen. Kultamitalien määrässä kolmeen kultaiseen mitaliin on viimeksi ylletty vuonna 1995.

Tallinnan EM-kilpailujen kultamitalitaulukossa Suomi sijoittui seitsemänneksi. Eniten mestaruuksia voitti kuusi kultamitalia saalistanut Britannia. Mitalitaulukossa, jossa kultamitalien määrän sijasta ratkaisee mitalien kokonaismäärä, Suomi sijoittui kahdeksanneksi. Eniten mitaleita kokosi Saksa, yhteensä 15. Pistetaulukossakin, missä summataan yhteen kaikki kahdeksan parhaan joukkoon sijoittuneet urheilijat, Suomi sijoittui seitsemänneksi. Paras maa oli Saksa, toinen Britannia ja kolmas Ranska.

Ilona Mononen hämillään voitosta

Taktisesti loistavasti juossut Lahden Ahkeran 17-vuotias Ilona Mononen voitti lauantaina naisten 3 000 metriä omalla ennätyksellään ja naisten tämän kauden kotimaisella kärkiajalla 9.15,66.

– En vielä ymmärrä, että tällainen tapahtui. Tiesin, että se on mahdollista, kun olin toisena tilastossa. Mutta sanattomaksi vetää, Mononen sai sanotuksi.

Mononen juoksi lähes koko matkan 4.–5. sijoilla, kunnes nousi kärkeen viimeistä edellisessä takakaarteessa 550 metriä ennen maalia. Viimeisen kierroksen takasuoralla Saksan Johanna Pulte ja Tanskan Sofia Thøgersen ohittivat hänet uudelleen, mutta Mononen iski toisen kerran johtoon takakaarteen puolessavälissä ja piti asemansa.

– En katsella kilpailussa väliaikoja. Koetin vain seurata viiden kärkijuoksijan liikkeitä ja vastata niihin mahdollisimman hyvin. Pyrin juoksemaan ykkösradan ulkoreunaa, Mononen kertoi.

– Suunnittelin, että pitkä kiri olisi minun juttu. Vähän säikähdin, kun muut vastasivat siihen niin hyvin. Viimeisellä 200 metrillä mietin vain kaikkia niitä 200 metrin vetoja, joita olen tehnyt. En nähnyt takana tulevia, enkä uskaltanut vilkuilla taakse.

Euroopan mestariksi Mononen juoksi uransa toisessa ulkomaisessa kilpailussa. Ensimmäinen oli maajoukkueiden EM-kilpailuissa Romaniassa kuukausi aikaisemmin.

– Sain Romaniasta hyvää oppia ja kokemusta, Mononen sanoi.

Ilona Mononen oli lopulta ylivoimainen 3 000 metrin kisan loppukirissä.

Kahdessa vuodessa huipulle

Ilona Mononen on vajaassa kahdessa vuodessa noussut Mikko Rajaniemen valmennuksessa yhdeksi Suomen parhaista kestävyysjuoksijoista ja tulevaisuuden toivoksi myös naisten kansainväliselle tasolle.

– Tämä oli minun juoksu-urani hienoin saavutus ja siitä kiitos valmentajalle, harjoituskavereille ja kaikille jotka ovat olleet mukana.

Rauhallisen alkuvauhdin jälkeen juoksun viimeinen kilometri kulki erittäin kovaa ja yhdeksästä parhaasta kaikki muut paitsi tilastoykkönen Norjan Ina Halle Haugen juoksivat uudet ennätyksensä. Pohjoismaat veivät kolmoisvoiton. Toiseksi kirinyt Tanskan Thøgersen hävisi Monoselle 0,77 sekuntia ja Halle Haugen oli kolmas.

Mononen juoksi ensimmäisen kilometrin 3.11,62, toisen 3.07,97 ja kiri kolmannen loistavasti 2.56,07. Alkuerässään torstaina Mononen juoksi jatkopaikan varmistaen ajan 9.37.

Santtu Heikkinen viihtyy keskimatkojen tiukoissa kiritaisteluissa.

Santtu Heikkinen kiri kuudenneksi 1 500 metrillä

Santtu Heikkinen väläytti 1 500 metrillä tulista kiriään jo torstain alkuerissä. Suoran loppukilpailupaikan Heikkinen sinetöi erän neljännellä sijalla, joka varmistui aivan loppumetreillä 0,01 sekunnin erolla. Hitaan alun jälkeen Heikkisen aika oli 3.50,96.

– Olen tosi tyytyväinen. Tavoite oli päästä loppukilpailun ja sinne menin. Olen valmis finaaliin, Lempäälän Kisaa edustava Heikkinen hehkutti alkueränsä jälkeen.

Lauantain finaalissa Santtu Heikkinen kamppaili kuudenneksi kilpailussa, jossa hitaan alkuvauhdin jälkeen armottoman pitkän kirin voitti Irlannin Cian McPhillips ajalla 3.46,55. Heikkinen juoksi pitkään 12 juoksijan ryhmässä viimeistä edellisenä pitäen koko ajan sisäradan, mutta kohensi asemaansa 700–800 metrin välisellä etusuoralla nousten kahdeksanneksi.

Taktisesti oikea-aikainen vauhdinlisäys antoi Heikkiselle tilaisuuden päästä mukaan kärkikahdeksikon irtiottoon. Viimeisen kierroksen takasuoralla neljä parasta kuitenkin karkasi häneltä.

– Hyvä sijoitus. Mutta nyt oli vähän tyhjä reisi. Kun kärki lähti, en pystynyt vastaamaan. Alkueräjuoksu oli parempi, Heikkinen arvioi suoritustaan.

– Seuraava tavoite on junioreiden MM-kilpailut Keniassa, Heikkinen latasi tulevaisuuden tavoitteensa.

Juoksun vauhti kiihtyi loppua kohden niin, että Heikkisen ohittaessa 800 metriä oli aikaa kulunut 2.07,46, mutta 800 viimeistä metriä hän juoksi kymmenisen sekuntia nopeammin 1.57,86.

Moona Korkealaakso juoksi mainiosti EM-kisojen neljänneksi. Tuleeko estejuoksusta hänen päälajinsa?

Moona Korkealaakso löysi estejuoksun

Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Moona Korkealaakso juoksi estekilpailun ensi kertaa kolme viikkoa sitten. Tallinnassa EM-kisojen finaalissa hän taisteli neljänneksi. Se oli Korkealaakson uran neljäs estejuoksukilpailu ja samalla tuskaisin, vaikka toi oman ennätyksen ja kauden kotimaisen kärkiajan 10.12,84.

– Tulin huonosti alas toisella kerralla vesiesteeltä. Sen jälkeen menin esteet hirveällä tekniikalla, kun koko oikea puoli oli sellainen, ettei sillä oikein voinut tulla esteeltä alas, Korkealaakso kertoi.

Ongelmistaan huolimatta Korkealaakso sai kaivettua juoksun loppuun mainion kirivaihteen. Kahdella viimeisellä kierroksella hän ohitti kolme juoksijaa ja nousi neljänneksi.

– Halusin vain radalta mahdollisimman nopeasti pois, Korkealaakso veisteli kiristään.

Kiritaiston mestaruudesta voitti ennätyksensä 9.59,15 juossut Saksan Olivia Gürth, jolle EM-tilaston ykkönen Unkarin Gréta Varga hävisi vain 0,02 sekuntia.
Kolmas oli Turkin Sevvan Özdogan, josta Korkealaakso pääsi tasan viiden sekunnin päähän.

– Tiedän, että pääsisin kovempaa, mutta tästä jäi sopivasti nälkää vähän näyttää, kun pääsen seuraavan kerran juoksemaan esteet, Korkealaakso sanoi.

Korkealaakson kilometriajat olivat loppua kohti kiihtyen: 3.29 – 3.24 – 3.18. Hän voitti toissakesänä kotikentällään Kimpisellä naisten 5 000 metrin juoksun Suomen mestaruuden, mutta on kahtena viime kesänä päässyt kilpailemaan vain harvoin.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Venla Saari oli helteessä 13:s ajalla 10.43,51. Saari yritti yksin seurata muutaman askelen päässä kahdeksan naisen kärkiryhmästä, mutta 2 000 metrin jälkeen hän joutui jäämään. Alkuerissä Saari juoksi ajan 10.34. Turun Urheiluliiton Lotta-Maria Maine karsiutui aikavertailun 17:ntenä tuloksella 10.45,58, mikä on hänen uransa toiseksi paras aika. 15 parasta selviytyi finaaliin.

Kisojen tulospalvelu tästä linkistä

Suomen joukkueen menestys alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa 2021:

Miehet,
100 m: 18-20) Eino Vuori 10,66, 21) Arttu Peltola 10,67, 25) Alexander Björkgren 10,84.
1500 m: 6) Santtu Heikkinen 3.49,56.
110 m aj (99,1 cm): 22) Matias Komi 14,18 (ae. 14,15).
10000 m kävely: 21) Jerry Jokinen 45.37,92.
Seiväs: 4) Juho Alasaari 534, Albin Lundberg ilman tulosta.
Moukari (6 kg): 14) Arttu Härkönen 68,32.
Keihäs: 2) Onni Ruokangas 73,06, 6) Janne Läspä 70,10, 8) Aku Parviainen 68,79 (kars. 69,26).
10-ottelu: 5) Ville Toivonen 7464 (11,42/-1,2, 735/0,3, 14,02, 191, 53,20, 14,46/1,8, 44,39, 410, 65,56, 5.02,73), 10) Aleksi Savolainen 7243 (11,47/-1,2, 691/-1,3, 15,46, 191, 51,44, 14,86/0,2, 35,33, 430, 55,10, 4.54,94).
4×100 m: 12) Suomi 40,88 (Eino Vuori, Arttu Peltola, Niko Kangasoja, Alexander Björkgren).

Naiset,
100 m: 16) Johanna Kylmänen 11,74, 24) Anna Pursiainen 11,89.
3000 m: 1) Ilona Mononen 9.15,66.
5000 m: 26) Venla Saari 17.28,20.
100 m aj: 6) Sonja Stång 13,78 (ve. 13,50), 13) Tanja Kokkonen 13,82 (ae. 13,78), 29) Vilma Mäki 14,23.
400 m aj: 16) Heidi Salminen 60,30 (ae. 59,70).
3000 m ej: 4) Moona Korkealaakso 10.12,84, 13) Venla Saari 10.43,51.
10000 m kävely: 12) Heta Veikkola 49.39,40, 25) Ellen Seisto 54.44,84.
Seiväs: 9) Silja Andersson 394.
Pituus: 9) Nea Lento 609 (kars. 620).
3-loikka: 23) Ilona Ruohola 12,38.
Kuula: 18) Annukka Vainonen 13,62.
Kiekko: 21) Patricia Kellgren 43,13.
Moukari: 1) Silja Kosonen 71,06 (EM-kisaennätys), Aada Koppeli ilman tulosta.
Keihäs: 3) Anni-Linnea Alanen 54,80, 7) Vivian Suominen 51,36 (kars. 51,51), 9) Siiri Elomaa 48,62.
7-ottelu (100 m aj, korkeus, kuula, 200 m, pituus, keihäs, 800 m): 1) Saga Vanninen 6271 (19-v. SE), (13,55, 178, 14,90, 24,85, 634, 47,01, 2.24,62), 6) Neea Käyhkö 5598 (14,31, 175, 11,15, 25,61, 631, 37,01, 2.25,19).
4×100 m: 9) Suomi 45,65 (Emma Tainio, Anna Pursiainen, Johanna Kylmänen, Sonja Stång).

Teksti: SUL tiedotus, Mikko Nieminen Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA, Ari Paunonen