22-vuotisten EM-kisat Tallinnassa 8.–11.2021

Lukulistalle
ClosePlease login

Topias Laineen keihäskulta uudella ennätyksellä 81,67 huipensi Suomen joukkueen kisaviikonlopun alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa. – Se meni niin kuin suunnittelin ja tavoittelin, Helsingin Kisa-Veikkoja edustava Laine iloitsi.

Suomi saavutti myös kaksi muuta mitalia – Helena Leveelahti hopeaa kiekossa ja Kiira Väänänen pronssia moukarinheitossa – ja muutenkin joukkueen kokonaisesitys oli positiivinen.  Samuel Purola oli neljäs 200 metrillä, ja samaan sijaan kiri myös Viivi Lehikoinen 400 metrin aidoissa. Karvain pettymys oli alkuerässä mainiosti 10,26 juosseen Riku Illukan selkävaiva, joka esti miehen osallistumisen finaaliin. Terveenä ollessaan Illukka hätyyttelee jopa 100 metrin Suomen ennätystä 10,21, joka on Tommi Hartosen nimissä 20 vuoden takaa.

Myös kestävyysjuoksussa oli ilonaiheita. Eemil Helander kiri 3 000 metrin estejuoksun EM-neloseksi uudella ennätyksellään 8.39,75 jääden pronssimitalista vain 0,58 sekuntia. – Totta kai olen tyytyväinen. Mutta kun oli EM-kilpailut ja mitali oli noin lähellä, vähän jäi kaivelemaan etten pystynyt lopussa sitä kolmatta ohittamaan, Helander kuitenkin harmitteli.

EM-finaali oli kiihtyvävauhtinen juoksu. Hitaan ensimmäisen kilometrin jälkeen kilpailun voittaja ja tilastosuosikki Unkarin István Palkovits kiristi tahtia 1 700 metrin kohdalla ja veti mukaansa kaksi muuta mitalistia Portugalin Etson Barrosin ja Andorran Nahuel Carabañan. Alkumatkan letkan hännillä juossut Helander oli hereillä ja nousi neljänneksi, muttei aivan kerennyt mukaan kärkikolmikon mukaan.

– Siinä tuli pieni ero. Reagoin siihen, mutta ehkä vähän liian myöhään. Tosin lopussa huomasin, että olin aika väsynyt. Toisaalta tuntui, että olisi ollut vauhtia ottaa kiinni, mutta ei sitten aivan, Helander kertoi.

Helander ohitti puolimatkan viimeisenä ajassa 4.27,63, mutta kiri toisen puolikkaan upeasti 4.12,12. Palkovitsin voittoaika oli 8.34,07. Helander voi osallistua alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuihin vielä uudelleen vuonna 2023, jolloin kisat pidetään Espoon Leppävaarassa.

Eemil Helander paransi roimasti ennätystään ja juoksi aivan mitalin tuntumaan 3 000 metrin esteissä. Kuva on Helanderin voittamasta alkueräsjuoksusta.

Ari Nummelan valmentaman, Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustavan Helanderin kilpailukausi jatkuu Lapinlahdella 17. heinäkuuta 5 000 metrillä. Helander juoksi alkukesästä Jyväskylässä ennätyksensä 14.02,30 ja olisi mahtunut 5 000 metrille myös EM-kilpailuihin.

– Olisin tilastoajallani joutunut B-erään 5 000 metrillä lauantaina, joten tänään ei varmaan olisi irronnut näin hyvin, jos olisi vitosen juossut, Helander sanoi.

Helander on ainoa suomalainen tällä vuosituhannella, joka on 20-vuotiaana juossut alle 8.40:n. Viimeksi siihen saman ikäisenä pystyi Tuomo Lehtinen vuonna 1998.

Wilho Hautalan hyvä juoksu 3 000 metrin alkuerässä ei aivan riittänyt finaaliin.

Hautala: ”Ensimmäinen tonni oli melkoista suhimista”

Wilho Hautala oli alkuerässään viides uransa toiseksi parhaalla ajalla 8.51,94.

– Alkuvauhti oli niin löysää. Siinä huijasi itseään, onko tämä näin helppoa. Kun vauhti alkoi kiihtyä, sitä huomasi, että joillakin oli aika paljon enemmän varaa kiristää kuin minulla, Lahden Ahkeraa edustava Hautala sanoi.

Hautalalle juoksu tarjosi arvokasta kokemusta arvokilpailuista. Finaalipaikka aikavertailusta jäi täpärästi 0,31 sekunnin päähän. Hautalan kilometriajat olivat: 3.02,25 – 2.54,84 – 2.54,85.

– Olihan se ensimmäinen tonni melkoista suhimista, kun vauhti oli niin hiljainen. Mutta näistä juoksuista pitää vain saada kokemusta, Hautala sanoi.

Westlingin väkevä ennätysjuoksu ei kantanut finaaliin

Kaksi vuotta sitten Viola Westling (artikkelin pääkuva) tavoitteli Gävleen alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuihin 400 metrin aiturina. Se ei tuottanut tulosta. Tänä vuonna Tallinnassa Westling juoksi 800 metrin alkuerässään kolmanneksi ennätyksellään 2.04,81. Finaaliin rohkea ja onnistunut juoksu ei aivan kantanut. Alkueristä meni jatkoon kaksi parasta ja kaksi aikavertailusta. Finaalipaikkaan vaadittiin 2.04,41.

Westling kiilasi startista kärkeen ja juoksi suurimman osan kilpailua kolmantena pitäen sisäradan itsellään. Hänen edellään maaliin tulivat erän suosikki Italian Eloisa Coiro ajalla 2.04,06 ja Espanjan Daniela García ajalla 2.04,25.

– Tavoite oli olla koko ajan kolmen parhaan joukossa. Se vaan ärsytti, että nuo kaksi juoksivat sillä lailla edessä, että jouduin pussiin. Se tarkoitti, etten päässyt omaan vauhtiin. He päättivät vauhdin ja milloin tehdään ratkaisut, Westling kertoi.

Westling oli kuitenkin tyytyväinen siihen, että toteutti omat aikeensa. – Sen päätin jo kotona, että tulen tänne juoksemaan tosissani, en tekemään mitään taktiikkajuoksua.

Turun Urheiluliittoa edustava Westling, 21, paransi Tallinnan juoksullaan omaa 800 metrin ulkoratojen ennätystään jo viidettä kertaa tällä kaudella. 800 metriä on vakiintunut entisen aiturin päämatkaksi.

– Juoksen myös 400 metriä ja 1 500 metriä, mutta tämä on nyt päämatka, Ari Paunosen valmentama juoksija sanoo. – Kun en päässyt aiturina Gävlen kisoihin, Ari sanoi, että kokeile 800 metriä. Olin aluksi aika epävarma matkan suhteen, mutta nyt siihen on löytynyt varmuus, Westling sanoo.

Joni Hava kamppaili pistesijan 20 kilometrin kävelyssä

Suomen joukkueen suurimman yllätyksen järjesti kävelijä Joni Hava, joka kamppaili erittäin raskaissa olosuhteissa kahdeksanneksi miesten 20 kilometrin kävelyssä. Havalla oli 14 kilpailijasta ennätysvertailun hitain ennätys ja hän käveli valtaosan kilpailua viimeisenä tai viimeistä edellisenä. Helle kuitenkin kaatoi miestä kuin heinää ja vain kahdeksan jaksoi maaliin saakka. Euroopan mestaruuden voitti Espanjan José Manuel Pérez ajalla 1.25.06.

– Tiesin ettei ole ennätyskeli. Olisi silti pitänyt olla vielä enemmän malttia alussa, KU-58:n värejä edustava Hava sanoi. – Vähän yllätyin kuinka paljon jengiä kanttasi matkan aikana, mukaan lukien itse.

Havan aika 1.36.58 oli lähes kymmenen minuuttia hänen ennätystään heikompi. Vain neljä parasta kilpailijaa pystyi alittamaan hänen ennätyksensä 1.27.32.

– Jotain on viimeistelyssä mennyt pieleen, kun keho kuumeni niin nopeasti. Sijoitushan oli hyvä, muttei voi olla tyytyväinen, jos on viimeinen maaliintulija, Hava totesi.

Anniina Kivimäki käveli yhdeksänneksi

Anniina Kivimäki sijoittui  naisten 20 kilometrin kävelyssä yhdeksänneksi. Kivimäen aika poikkeuksellisen ankarissa olosuhteissa oli 1.43.39. Kivimäki kohensi sijoitustaan tasaisesti koko kilpailun toisen puolikkaan, vaikka hänenkin vauhtinsa helteessä hidastui. Pistesijakin jäi lopulta vain 24 sekunnin päähän Italian Sara Buglisista. Lapuan Virkiää edustavan Kivimäen 5 kilometrin osuudet veivät aikaa 25.12 – 25.14 – 26.21 – 26.46.

Euroopan mestaruuden voitti Turkin Meryem Bekmez, jolle mitali eri ikäluokkien MM- ja EM-kilpailuissa oli jo viides. Bekmezin voittoaika oli 1.33.08. Hänkin jäi omasta ennätyksestään 4.20 minuuttia. Matkaan lähti 20 kilpailijaa, joista yksi keskeytti ja ilman kansallisen liiton edustusoikeutta kilpaillut EM-tilaston ykkönen Elvira Hasanova hylättiin.