5 kysymystä – Yolanda Ngarambe

Lukulistalle
ClosePlease login

Yolanda Ngarambe, 28, on ruotsalainen keskimatkojen juoksija. Viime kesänä hän voitti Ruotsi-ottelussa sekä 800 että 1 500 metriä. Ngarambelta löytyy myös suomalaisia sukujuuria, sillä Yolandan äiti on suomalainen. Ngarambe onkin viettänyt paljon aikaa Suomessa sukulaistensa luona Punkalaitumella, ja suomen kieli sujuu hänellä hyvin.

Yolanda Ngarambella on takanaan yliopisto-opinnot Yhdysvalloissa. Nykyisin hän harjoittelee ammattimaisesti Atlanta Track Clubissa. Viime kesänä Ngarambe kehittyi huimasti: 800 metrillä 3,5 sekuntia ja 1 500 metrillä peräti seitsemän sekuntia. Ensimmäisissä ulkoratojen arvokilpailuissaan Dohan MM-kilpailuissa hän selvisi 1 500 metrin välieriin, jossa syntyi ennätys 4.03,43. Juoksija-lehti kyseli mailerin kuulumisia hyvän kauden jälkeen.

Yolanda Ngarambe ja Sara Kuivisto kävivät viime kesänä kovan kamppailun Suomi-Ruotsi -ottelun voitosta. Naiset ovat muuten melkein samanikäisiä, ikäeroa yksi kuukausi!

Kuinka päädyit Yhdysvaltoihin ja millaisen polun olet siellä kulkenut?

– Minulle myönnettiin stipendi Vermontin yliopistoon, johon lähdin opiskelemaan ja harjoittelemaan. Kun valmistuin, tapasin nykyiset valmentajani Amy ja Andrew Begleyn. He pyysivät minua mukaan uuteen tiimiinsä Atlanta Track Clubiin. Halusin mukaan ja muutin Atlantaan, Georgiaan. Matka on ollut pitkä, ja minulla oli vaikeuksia taloudellisesti muutaman vuoden, mutta valmentajani auttoivat minua paljon muun muassa majoittamalla minua. Kärsin myös loukkaantumisista kaksi vuotta sitten, mutta tämän jälkeen kova harjoittelu alkaa tuoda tuloksia.

Olet jo pitkään juossut hyvällä tasolla, mutta kuluvana vuonna tuloksesi parantuivat huimasti. Mitkä asiat ovat olleet avainasemassa kehittymisellesi?

– Uskon menestymiseni johtuneen siitä, etta olen pystynyt seuraamaan valmentajani ohjelmaa nyt muutaman vuoden. Olen myös pysynyt terveenä ja ehjänä koko vuoden, joka mahdollisti nähdä mihin oikeasti pystyn. Tämä vuosi kasvatti minua myös henkisesti. Opin ottamaan kaiken irti kilpailuissa, mikä auttoi minua nousemaan korkeammalle tasolle. Kova työ, kärsivällisyys ja usko omaan tekemiseen ovat kolme tärkeinta asiaa menestykseen.

Millainen on harjoitusviikkosi?

– Viikossa on kaksi kovempaa harjoitusta, jotka ovat yleensä intervalleja, sekä yksi pitkä lenkki. Muina päivinä juoksen lenkkejä ja joskus korvaan juoksun crosstrainerilla. Harjoituskaudella juoksen 80–95 kilometriä viikossa, kilpailukaudella noin 70–80 km.

Lempiharjoituksesi?

– Tietysti kaikki kovat harjoitukset, haha! Tykkään intervalleista, koska ne rikkovat harjoitusviikkoa. Yksi lemppareistani on 1 600-1 200-800-600-400-300-200 metriä. Tämä on yksi niistä harjoituksista, joissa voin testata kuntoani ja katsoa kuinka kovaa pystyn juoksemaan! Teen tämän harjotuksen kaksi tai kolme kertaa kauden aikana.

Mikä matka on sinulle paras tulevaisuudessa?

– Eniten  minulla on potentiaalia 1 500 metrille, mutta siihen vaikuttaa myos se, että se on minun lempimatkani henkisesti. Siinä yhdistyvät kestävyys ja nopeus, ja tykkään tehdä näitä molempia. Tulevaisuudessa kuitenkin näen 3 000 tai 5 000 metrin olevan minulle paras matka. Mutta ensin haluan nähdä mihin pystyn 1 500 metrillä.

 

YOLANDA NGARAMBE

Kansalaisuus: Ruotsi. Äiti suomalainen, isa ugandalainen.

Seura: Ruotsissa Turebergs FK, Yhdysvalloissa Atlanta Track Club

Ennätykset:
800 m: 2.02,18
1 500 m:
 4.03,43
3 000 m: 9.06,52
5 000 m: 15.38,79

Saavutukset 2019
Ruotsin mestari 1500 m
Dohan MM-kilpailut 1 500 m välierä
Euroopan joukkuemestaruuskilpailujen voitto 3 000 metrillä
Suomi-Ruotsi maaottelun voitto 800 ja 1 500 metrillä

Seuraa
instagram @yo.ngarambe
twitter @yolleboll

Teksti Aino Paunonen
Kuvat Hasse Sjögren, Deca Text & Bild

Vastaa