Katso Paavo Nurmi Gamesin osanottajat: Elmo Lakan seuraava startti – Daniel Ståhl saapuu Suomeen

Lukulistalle
ClosePlease login

Elmo Lakka nousi Jyväskylässä juostulla Suomen ennätyksellä 110 metrin aitajuoksun suosikiksi Paavo Nurmi Gamesissa. Maanantaina ja tiistaina 7.-8.6. Turussa kilpailee koko kotimaan parhaimmisto kovassa kansainvälisessä seurassa, johon mahtuu joukko Tokion olympiakisojen mitalisuosikkeja.

– Suomalaisten olympiakesän startti on ollut vahva. Turussa lajin kärkinimille on rakennettu tasaisia, kansainvälisen tason kisoja, joissa on mahdollisuus tehdä kovaa tulosta, sanoo Paavo Nurmi Gamesin urheilijahankinoista vastaava Arttu Salonen.

Kisojen yhteensä 23 lajin urheilijakaartiin Salonen on tyytyväinen.

– Miesten kiekko tällä kaudella 69,71 heittäneen Daniel Ståhlin johdolla ja miesten moukari hiljattain 82,98 heittäneen Paveł Fajdekin johdolla ovat ne lajit, joissa on kaikkein eniten Tokion olympiakisojen menestyjäsuosikkeja, Salonen sanoo.

Miesten 100 metrin ykkösnimi on Yhdysvaltain Mike Rodgers, joka kävi Turussa toissa kesänä, voitti 100 metriä tasan 10 sekunnin ajalla ja kukisti Justin Gatlinin. Rodgers on hallitseva 4×100 metrin viestijoukkueen maailmanmestari Dohan MM-kilpailuista 2019. Tänä keväänä hän on juossut jo 10,12.

– Jyväskylässä 200 metrin ennätyksensä 20,79 juossut Samuel Purola arvioi olevansa jopa paremmassa vedossa 100 metrillä, joten hänelle ja muille suomalaisille on Rodgersin ohella tarjolla tasaisen kovia kirittäjiä, Salonen sanoo.

Korte ja Hurske haastavat Andersonin – EM-hallimitalistit Pulli ja Montler kohtaavat

Jyväskylässä keskiviikkona 13,31 juossut Lakka on miesten 110 metrin aitajuoksun suosikki.

– Mukana ovat myös 13,29 viime kesänä juossut Sveitsin Jason Joseph, joka voitti toissa kesänä alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuden, Puolan Damian Czykier, jonka ennätys on 13,27 sekä britti David Kingin ja Norjan Vladimir Vukicevićin tapaisia haastajia. Joten helpolla Lakan voitto ei tule, vaikka olihan Lakan Jyväskylän juoksu aivan upea, Salonen hehkuttaa.

Annimari Korte ja Reetta Hurske avasivat kilpailukauden Jyväskylässä mainiosti ajoin 12,94 ja 12,96. Turussa naisten 100 metrin aitajuoksu tilastokärki on Jamaikan Brittany Anderson, joka on kevään mittaan juossut loistoajat 12,58 ja 12,59.

– Unkarin 12,81 tällä kaudella juossut Luca Kozak on tasaisen varma kilpailija, joten voittoon tarvitaan varmasti huippuvauhtia, Salonen sanoo.

Hallikauden EM-kilpailuissa mitaleille ponkaissut pituushyppääjä Kristian Pulli avaa kotimaan kilpailukautensa Turussa. Talvella hän ponnisti 827 ja on kevään mittaan hionut kuntoaan harjoitusleirillä.

Pulli avasi kilpailukautensa Timanttiliigan Gatesheadin kilpailun puuskatuulissa 785 kantaneella hypyllä. Silloin Pullin mukaan kroppa ei vielä ollut ihan valmis tekemään tulosta koviin myötätuuliin.

– Nyt pitäisi olla tarjolla hyvä sää ja vastassa on hallikauden EM-kakkonen Ruotsin Thobias Montler. Uskon, että näiden kahden välillä nähdään tasokas kilpailu, Salonen arvioi.

Kuivistolle, Rinteelle ja Raitaselle kovatasoiset juoksut

Hallikaudella Suomen ennätyksiä rikkoneelle Sara Kuivistolle on Turussa tarjolla tasainen ja kovatasoinen kilpailu.

– Voittoaika mennee ainakin alle kenttäennätyksen 2.01.50, mutta mahdollisuudet on juosta aivan kahden minuutin pintaan, jopa alle Tuuli Merikoski-Siliuksen SE:n 2.00,59.´Mukana ovat britti Alexandra Bell ja Ruotsin Lovisa Lindh, jotka ovat rikkoneet kaksi minuuttia kuluvan kevään aikana, Salonen sanoo.

Joonas Rinne totesi ennen Jyväskylän GP-kilpailua, että 3.38-alkuinen tulos 1500 metrillä ja 1.46-alkuinen tulos 800 metrillä ovat kesän tavoitteita.1500 metrin tavoitteensa Rinne saavutti Harjun kentällä. Turussa on tarjolla juoksu, jossa hän voi toteuttaa tavoitteensa 800 metrillä.

– Mukana ovat kolminkertainen Euroopan mestari Puolan Adam Kszczot, maaliskuisten Toruńin EM-kilpailujen hopeamitalisti, britti Jamie Webb ja Dohan MM-kolmonen Kenian Ferguson Cheruiyot, joka Timanttiliigassa hiljattain juoksi 1.44,45. Joten vauhtia riittää, Salonen sanoo.

Jyväskylässä 1500 metrin ennätystään parantanut Topi Raitanen puolustaa Turussa 3000 metrin estejuoksun voittoa.

– Ajatuksena on, että voittoaikaa menee sinne 8.15-8.20:n välimaastoon. Vastassa on kokeneita kenialaisia vauhdinpitäjiä ja Tanskan Ole Hesselbjergin sekä Ruotsin Simon Sundströmin ja Emil Blombergin tapaisia Pohjoismaiden kärkinimiä, Salonen arvioi.

Silja Kosonen ja Ella Junnila kohtaavat maailman huippuja

Naisten korkeushypyssä Ella Junnilan kanssa voitosta kilpailevat 202 hypännyt Ukrainan Julia Levtshenko ja tasan kaksi metriä ylittänyt olympiakisojen hopeamitalisti Bulgarian Mirela Demireva, maailman hallimestari Puolan Kamila Lićwinko ja viime kesänä Oseanian ennätyksen 199 ponkaissut Australian Eleanor Patterson.

Jyväskylässä 190:n ylityksellä kilpailukautensa aloittanut Junnila hyppäsi hallissa Suomen ennätyksen 196, voitti EM-kilpailuissa pronssia ja on jo valittu olympiakisoihin.

Loistava kilpailu Turussa on tarjolla myös Suomen kärkikaksikolle Krista Tervolle ja Silja Kososelle naisten moukarinheitossa.

– Turkuun ovat tulossa Yhdysvalloissa keväällä Ranskan ennätyksen 75,49 heittänyt Alexandra Tavernier, paluuta huipulle tekevä ME-nainen Puolan Anita Włodarczyk ja hänen maajoukkuetoverinsa, tällä kaudella 74,74 heittänyt Malwina Kopron, Salonen sanoo.

Kolmiloikkaajat Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen hakevat kolmiloikassa olympiarajaa 14,32. Kolmiloikan suosikki on 14,69 tällä kaudella loikkinut Jamaikan Kimberly Willams, jolla on kaksi mitalia maailman hallimestaruuskilpailuista.

Miesten keihäskilpailuun osallistuvat kotimaan kärkinimien Lassi Etelätalon, Toni Kuuselan ja Oliver Helanderin ohella maailmanmestari Anderson Peters Grenadasta ja olympiavoittaja Keshorn Walcott Trinidad & Tobagosta sekä hiljattain 85,12 heittänyt Marcin Krukowski, jonka Puolan ennätys on 88,09.

Osallistujaluettelo:

https://www.tilastopaja.eu/png/2021/

Artikkeli Katso Paavo Nurmi Gamesin osanottajat: Elmo Lakan seuraava startti – Daniel Ståhl saapuu Suomeen julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi