Analyysi SM-halleista: Blomqvistin ylivoimaa ja Kivelän yllätysmestaruudet 

Kuva SUL tiedotus
Lukulistalle
ClosePlease login

Lauri Hollo perkaa Tampereen SM-hallien kestomatkojen tapahtumat. 

SM-hallien kestävyysmatkojen ehdoton valopilkku oli pian 23-vuotiaan Nathalie Blomqvistin huima 3 000 metrin soolojuoksu, joka päättyi SE-aikaan 8.49,25. Oma ennätys parani kerralla 25 sekuntia. Vain 16 eurooppalaista on juossut tällä hallikaudella kovempaa.  

Jos ja kun hallikausi on tsekkaus siitä, kuinka talviharjoittelu on tehty, niin Blomqvistilla se todellakin on sujunut erinomaisesti. Vuoristoleirit ovat onnistuneet ja juoksua on tullut enemmän kuin aikoihin. 

Viikkoa ennen SM-halleja hän löi Sara Lappalaisen Pohjoismaiden hallimaaottelussa 1 500 metrillä ja nyt jysähti SE. Jos paikka MM-halleihin irtoaa, siellä voimme nähdä myös 1 500 metrillä huimaa menoa. 

Tampereen kilpailu oli hyvin nousujohteinen, Blomqvist karisti ensin Ilona Monosen kannoiltaan ja kiihdytti koko ajan loppua kohti. Viimeinen kilometri tuli lentäen 2.53. Nuori juoksija on joutunut pohje- ja akillesjännevaivojen vuoksi tekemään niin paljon korvaavaa harjoittelua, että olemme nähneet vasta pilkahduksen siitä, mihin hän pystyy.  

Onko Blomqvistin tulevaisuuden paras matka sitten 1 500 vai 5 000 metriä, veikkaan vahvasti jälkimmäistä. Vitosen ennätys on nyt 15.21, mutta rahkeissa Tom Andtbackan pieteetillä valmentamalla urheilijalla on paljon enemmän. 

Sara Lappalainen ei hallikauteen ole tähdännyt, kunhan käväisi harjoitusmielessä juoksemassa 1 500, 3 000 ja 800 metriä. Lauantaina tuli 1 500 metrin voitto, sunnuntaina ensin 3 000 metrin ennätys 9.14,87 ja sen päälle 800 metrin voitto. Oli jopa hieman hämmentävää, että hän pystyi nokittamaan kasilla 22-vuotiaiden EM-hopeamitalistin Veera Mattilan, joka paineli kuitenkin kesällä 2.01,12. Se kertoo hyvää Lappalaisen harjoittelun onnistumisesta. 

Kivelän yllätystupla 

Miesten puolella viikonlopun pommin jysäytti Lempäälän Kisan Aleksi Kivelä. Kukaan ei olisi uskonut, että hän lyö 1 500 metrillä seurakaverinsa Santtu Heikkisen ja nappaa tuplamestaruuden. 800 metrillä Kivelä piti lähes pilkkanaan ennakkosuosikkeja. 23-vuotiaan lempääläläisen ennätykset ovat 1.50,05 ja 3.44,10. Niihin syntyy ensi kesänä huima parannus. Mitähän ihmettä Lempäälässä on vesijohtoveteen laitettu? 

Miesten 3 000 metriä latistui hiukan, kun sekä Heikkinen että Eemil Helander jäivät pois. Varsin mainio kansallinen kilpailu silti nähtiin, kun Mika Kotiranta ja Mustafe Muuse kirmasivat 8.02, Ossi Kekki 8.04 ja suunnistaja Akseli Ruoholakin 8.07 parantaen ennätystään yli 20 sekuntia. Tuloslistalta löytyi yhdeksän ennätysaikaa, joten vähintään pienessä nosteessa ollaan. 

Nyt jokaisella juoksijalla on edessä pikainen paluu arkeen. Jo toukokuussa on päästävä hyviin kansainvälisiin kilpailuihin takomaan kovia aikoja, jos Rooman EM-kilpailuihin mielii. Ja varmasti moni niihin haluaa. Harjoittelussa ei voi ottaa harha-askelia ja kunto on tähdättävä jo alkukesään. Se voi olla hyväkin asia, ettei suorituskykyä voi yksinkertaisesti päästää liian alas. Edessä on mielenkiintoinen kestävyysjuoksukevät. 

Lue myös:

SM-hallien kestävyysmatkoilla kovia nimiä 

Teksti Lauri Hollo 

 

Vastaa