Blomqvist voitti 5000 metriä komealla ennätyksellä 14.59,70: ”Juoksu tuntui hyvältä ja rennolta” – Eemil Helander kolmas

Lukulistalle
ClosePlease login

Nathalie Blomqvist voitti naisten 5000 metriä komealla ennätyksellään 14.59,70 Mt. Sac Relays -kilpailuissa Walnutissa, Kaliforniassa myöhään perjantai-iltana.

Tulos rikkoo Rooman EM-kilpailujen tulosrajan ja vie Blomqvistin Suomen kaikkien aikojen  tilastossa toiseksi. Edellä on vain Suomen ennätyksen 14.56,22 haltija Annemari Sandell. Blomqvistin oma aiempi ennätys oli viime vuoden Ruotsi-ottelussa juostu 15.21,13.

Walnutissa Blomqvist juoksi alkumatkan kilpailun ”jäniksen” perässä noin 72 sekunnin kierroksia, mutta takoi sitten viimeiset kilometrit yksin noin 71-72 sekunnin kierroksia.

– Alun perin jäniksen piti juosta kolmeen kilometriin 15.15:n loppuaikaan tähtäävää vauhtia. Minulla oli kuitenkin niin itsevarma olo, että sovin hänen kanssaan, että hän juoksee 15 minuutin loppuaikaan tähtäävää vauhtia, mutta vetää vain kaksi kilometriä, Blomqvist kertaili.

– Juoksu tuntui hyvältä ja rennolta. Se jännitti, kun jänis lähti pois, ja tiesin, että nyt on edessä kolme kilometriä yksin. Olen kuitenkin tottunut vetämään yksin ja tuntui, että voimia löytyi.

Blomqvist ohitti kolme kilometriä ajassa 9.01 ja juoksi viimeisen kilometrin hieman alle 2.58:n, vaikka ohitteli loppumatkasta muita kierroksella.

— En lopussa tiennyt, menikö 15 minuuttia rikki, ennen kuin kuulin, kun ihmiset huusivat, että meni se.

”Parhaita harjoituksia koskaan”

Blomqvist juoksi Walnutin kilpailunsa saavuttuaan vuoristoleiriltä Flagstaffista, Arizonasta.

– Leiri meni tosi hyvin. En ole koskaan aiemmin juossut niin hyviä treenejä. Se kuitenkin mietitytti, että kun tullaan korkealta alas, voi olla etteivät jalat ole niin tuoreet, Blomqvist sanoi.

Pedersöreläistä IK Falkenia edustava ja Tom Andtbackan valmentama Blomqvist juoksee jatkossa tovin 1500 metrin kilpailuja.

– En osaa sanoa vielä, mikä on vahvin laji. Juoksen nyt aika monta 1500 metrin kilpailua. Sitten näkee, mikä on se vahvin laji tälle kesälle.

Helander: ”Juoksussa ei vielä ollut lentoa”

Eemil Helander avasi kilpailukautensa 5000 metrin juoksun kolmannella sijalla Mt. Sac Relays -kilpailuissa ajalla 13.54,49. Juoksun voitti Kenian Thobias Cheruiyot ajalla 13.51,73.

Helander juoksi kilpailunsa Nathalie Blomqvistin tavoin Flagstaffin pitkän vuoristoleirin päätteeksi.

– Alkuvauhti oli hyvää. 3000 metriin mentiin aika lähelle omaa 5000 metrin ennätysvauhtia, mutta kahdella viimeisellä kilometrillä alkoi jaloissa painaa, Helander kertaili. Helanderin kolmen kilometrin väliaika oli 8.15,35.

– Juoksun loppu ei mennyt kuten toivoin, mutta nyt on kausi avattu.

Helander juoksi vuoristoleirillä uransa parhaita harjoituksia, mutta sairastelu löi harjoitteluun pienen loven.

– Leiri oli kaksijakoinen. Alku meni hyvin, mutta sitten sain koronan leirin puolivälissä. Toivuin siitä nopeasti ja pääsin takaisin treeneihin. Niiden perusteella katsoin, että voin lähteä tähän kilpailuun, Helander sanoi.

– Viimeiset päivät leirillä ennen kisaa menivät hyvin, mutta juoksussa ei vielä ollut lentoa. Siihen vaaditaan lisää toistoja.

Helanderin ohjelmassa ovat seuraavaksi 5000 metrin kilpailut Tukholmassa ja Jyväskylässä toukokuussa. Kesäkuun suunnitelmissa on kokeilla 3000 metrin estejuoksua.

 

Walnut, Kalifornia, USA 20.4.2024 Mt. Sac Relays -kilpailut

Miehet,

5000 m: 1) Thobias Cheruiyot Kenia 13.51,73, 2) Nathan Kapel USA 13.53,50, 3) Eemil Helander Suomi 13.54,49 (kkk).

Naiset,

5000 m: 1) Nathalie Blomqvist Suomi 14.59,70 (kkk).

LIVE-Tulospalvelu:

 

 

Artikkeli Blomqvist voitti 5000 metriä komealla ennätyksellä 14.59,70: ”Juoksu tuntui hyvältä ja rennolta” – Eemil Helander kolmas julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi