Blomqvistin SE-juoksu säväytti – Lappalainen rassasi keuhkojaan 800 metrin urakalla – Kivelä voitti tuplamestaruuden

Lukulistalle
ClosePlease login

Nathalie Blomqvist yltyi SM-hallikilpailujen naisten 3000 metrillä komeaan menoon ja rikkoi Suomen halliennätyksen ajalla 8.49,25. Entinen ennätys 8.53,60 oli vuoden takaa ja Camilla Richardssonin nimissä.

Ulkoradatkin huomioon ottaen Blomqvistin aika nousee kaikkien aikojen listalla kolmanneksi, edellään vain Päivi Tikkasen 8.41,30 ja Annemari Sandellin 8.48,36, jotka molemmat syntyivät 1990-luvulla. Blomqvistin oma ennätys parani nyt 25 sekunnilla.

– 8.50:n alitus oli tavoitteenani. Mutta hieman yllätys kuitenkin oli, että meni rajan alle, kertoi pedersöreläistä IK Falkenia edustava Blomqvist juoksuunsa tyytyväisenä.

– Hyvältä tuntui alusta loppuun, ja sain vielä kiihdytettyä lopussa. Ilona Monosen kanssa sovimme vuorovedosta, ja saimme hyvän rytmin päälle heti alussa, mestari kertasi kilpailuaan.

Blomqvistin talviharjoittelu on sujunut hyvin, ja teemana on ollut kestävyyden parantaminen. Viikko sitten myös 1500 metriä kulki halliennätykseen 4.09,10.

– Viimeaikaisen harjoitteluni perusteella olen osannut odottaa hyviä tuloksia.

Blomqvistin kevät jatkuu vuoristoleirillä Flaggstaffissa, Arizonassa. Leiri päättyy 20. huhtikuuta juostavaan 5000 metrin kilpailuun Kaliforniassa.

– EM-rajaa tavoittelen silläkin matkalla, vaikka 1500 tulee olemaan edelleen päämatkani, Blomqvist totesi.

Hopealle ajalla 9.05,62 juossut Lahden Ahkeran Ilona Mononen oli myös tyytyväinen. Viikko sitten hän juoksi Pohjoismaiden mestariksi melkeinpä samalla ajalla 9.04,28. Muuten joulukuisten maastojuoksun EM-kilpailujen 22-vuotisten hopeamitalisti ei ole hallikauteen kummemmin keskittynyt.

– Olisihan tuo ennätys voinut parantua, mutten ole halleihin kovinkaan paljon satsannut. Vauhdinjako oli minulle hiukan vaikea, kun Nathalie halusi lähteä SE-vauhtiin, ja minulle se vauhti oli hivenen liian kovaa, Mononen kertoi.

Pronssille juoksi Porvoon Akilleksen Sara Kuivisto ennätyksellään 9.14,87, mutta hänellä oli ohjelmassa vielä 800 metriä alle kaksi tuntia myöhemmin.

Blomqvistin juoksun arvoa nostaa myös se, että hän piti Monosen avusta huolimatta kärkipaikkaa lähes 2,5 kilometriä. Ennätysjuoksun kilometrit sujuivat 2.58,9 – 2.57,1 – 2.53,3.

Kotirannan kiri jälleen voittoisa

Joensuun Katajan Mika Kotirannan kova kiri puri jälleen SM-kilpailuissa, kun Pirkkahallissa tuli voitto miesten 3000 metrillä.

Vahvan ennakkosuosikin Santtu Heikkisen jäätyä pois kilpailusta vauhdinpito hoitui Turun Urheiluliiton Mustafe Muusen, Kotirannan ja Lempäälän Kisan Leevi Kerosen toimesta. Konkari Ossi Kekki Lahden Ahkerasta ja Liedon Parman Akseli Ruohola seurasivat tiukasti pääryhmän mukana, kun matkavauhti enteili kahdeksaa minuuttia lähentelevää aikaa.

Muuse aloitti vahvan kirinsä 400 metriä ennen maalia ja sai tehtyä jonkin verran jo hajurakoakin muihin, mutta Kotiranta kaivoi viimeiselle suoralla terävän kirinsä ja ohitti Muusen viime metreillä. Kärkikaksikko sai ajoikseen 8.02,34 ja 8.02,56. Kekki kiri kolmanneksi ajalla 8.04,10 ja Ruohola oli neljäs ennätystään reilusti parantaen tuloksella 8.07,13.

– Matkavauhti ei tuntunut kovinkaan helpolta, mutta loppu tuli sitten yllättävän hyvin. Viikko sitten Norjassa meni päinvastoin, Kotiranta kertoi ja viittasi Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin, missä hän juoksi 8.02,11.

Hallikauteen Kotiranta ei ole sen kummemmin keskittynyt.

– Vauhtikestävyyttä olen talven vetänyt. Tähtäin on kesälle. Maaliskuun alussa kilpailen Barcelonassa 10 kilometrin katujuoksussa, jonne Muusekin on tulossa mukaan.

Akseli Ruoholan, 25, päälaji on suunnistus, jossa hän on maamme parhaimmistoa. Hänen siskonsa Ilona Ruohola Turun Urheiluliitosta on naisten kolmiloikan viimevuotinen hallimestari.

Purola flunssan kourista 200 metrin mestariksi

Oulun Pyrinnön Samuel Purola voitti odotetusti miesten 200 metrin mestaruuden ajalla 21,05. Riku Illukka haastoi Purolaa tosissaan loppuun asti ja juoksi hopealle halliennätyksellään 21,14. Pronssille kiri Viljami Kaasalainen ajalla 21,59.

Purolan osallistuminen oli pitkään epävarmaa, sillä hän sairastui viikko sitten flunssaan ja joutui olemaan harjoittelematta kohti SM-kilpailuja.

– Epävarma olo oli tähän juoksuun. Eilen verryttelyssä flunssan oireet jälleen pahenivat. Nytkin on ääni painuksissa. En ole vielä täysin kunnossa. Nyt finaalissa kaarteessa alkoi tuntua takareidessäkin, Purola kertoi olostaan.

Viikon juoksutauko ei voinut olla vaikuttamatta. Alkuerissä juoksu tuntui Purolan mukaan paremmalta. Se sujui aikaan 21,09. Parhaimmillaan Oulun sprintteri on pinkonut pitkillä halliradoilla 20,85:een.

– Kunto tuntui ennen hallikautta hyvältä, joten harmittaa etten saanut ulosmitattua toivottuja tuloksia. Puolta sekuntia parempia aikoja odotin nyt talvelle, Purola harmitteli.

Aino Pulkkinen voitti varmasti 200 metrin mestaruuden. Silja Kempas (7) juoksi viidenneksi ja Jenna Kokkonen (3) pronssille. (Hopealle juossut Milja Thureson ei näy kuvassa.)

Pulkkinen naisten 200 metrin mestari

Naisten 200 metrin mitalistit olivat Aino Pulkkinen Jyväskylän Kenttäurheilijoista ajalla 23,86, Milja Thureson Lahden Ahkerasta ajalla 23,94 ja Jenna Kokkonen Kajaanin Kipinästä ennätyksellään 24,02.

– Iloinen olen voitostani. Olin syksyllä 10 viikkoa juoksematta loppukesällä alkaneen jalkapöydän rasitusmurtuman takia. Piikkarit sain jalkaani vasta joulukuun puolessavälissä. Ajattelin jo, että hallikausi jää kokonaan väliin. Mutta siitä lähtien tilanne on parantunut nousujohteisesti, Pulkkinen kertoi.

Lappalainen laittoi itsensä tiukille halliurakalla

Sara Lappalainen Porvoon Akilleksesta järjesti pienoisen yllätyksen voittamalla naisten 800 mestaruuden alle kaksi tuntia 3000 metrin pronssi- ja ennätysjuoksunsa jälkeen. Toisena ennakkosuosikkina juoksun vauhdinpidosta huolehtinut Veera Mattila Vammalan seudun Voimast joutui taipumaan Lappalaisen loppukirissä hopealle. Kaksikon ajat olivat 2.05,90 ja 2.06,66.

– Hyvältä juoksu tuntui. Jaloissa ei ollut pahempaa väsymystä kolmosen jäljiltä, mutta hengitykseni joutui koville, Lappalainen kommentoi.

Lappalainen haki SM-kilpailujen kolmesta juoksusta hyvää harjoitusrupeamaa. Muuten hän ei ole hallikauteen mitenkään keskittynyt, vaikka kilpailuja on runsaasti tullutkin ja viikko sitten Pohjoismaiden mestaruuskilpailuiden 1500 metrillä tuli mukava aika 4.09,21.

– Tämä oli hyvää harjoittelua. Tuloksilla ei ollut väliä, vaikka kolmosella hain kuitenkin myös hyvää aikaa ja ennätykseni siinä sainkin.

– Henkisesti kasin kisa kolmosen päälle oli helppo. Matka tuntui lyhyeltä, ja saatoin maalissa todeta, että nytkö matka jo loppui, Lappalainen kertoi.

800 metrin pronssille juoksi Lahden Ahkeran Veera Perälä halliennätyksellään 2.08,06.

Kivelästä miesmailereiden kaksoismestari

Lempäälän Kisan Aleksi Kivelästä tuli SM-kilpailujen kaksoismestari, kun ensimmäisen päivän yllätysvoitto 1500 metrillä sai seurakseen mestaruuden toisen päivän 800 metrillä.

– En arvannut, että lähden SM-hallista kotiin kahden mestaruuden kanssa, Kivelä totesi.

– Sain taktisesti onnistuneen juoksun. Minulle sopiva vauhti ja pääsin kiihdyttämään rennosti loppua kohti, Kivelä kertoi 800 metrin juoksustaan.

Viimeisenä juostu A-erä joutui miettimään ennakkoon myös vauhdinjakoa, sillä B-erässä Junnu Korvenpää ehti tehdä kelpo tuloksen 1.52,89. Turhaan löysäilyyn ei siis ollut varaa. Korvenpään aika riittikin kokonaiskilpailussa hopealle ennen A-erässä toiseksi tullutta Orimattilan Jymyn Joonas Kumpulaista, joka sai ajan 1.53,00.

Hallikausi ahtoi Kivelälle uskoa kesää kohti.

– Kunto on parantunut, nyt pitäisi myös 1500 metriä jaksaa loppuun asti ilman hyytymistä.

Uudesta vauhdista on todisteena myös viikkoa aikaisemmin juostu 1500 metrin halliennätys 3.46,42, joka syntyi Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Norjassa.

Artikkeli Blomqvistin SE-juoksu säväytti – Lappalainen rassasi keuhkojaan 800 metrin urakalla – Kivelä voitti tuplamestaruuden – Purola ja Pulkkinen 200 metrin mestareiksi julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi