Ilona Mononen EM-maastoissa neljäs tiukan kiritaiston päätteeksi: ”Hyvä fiilis kilpailusta jäi”

Lukulistalle
ClosePlease login

Ilona Mononen juoksi neljänneksi tiukkaan kiritaisteluun päättyneessä alle 20-vuotiaiden 4 kilometrin kilpailussa maastojuoksun EM-areenalla Dublinissa. Sijoitus varmistui vasta maalikamerakuvan tarkastelun jälkeen. Eroa EM-pronssiin jäi kolme sekuntia.

– Hyvä fiilis kilpailusta jäi, vaikka totta kai neljäs sija vähän harmittaa. Kilpailu oli tosi kova. Kaikki lähtivät kovaa heti pyssystä. Tiesin, että kaikki mahdollisuudet on olla kärkikymmenikössä ja tavoite oli vain jättää kaikki sinne nurmelle, Mononen sanoi.

Mononen juoksi taktisesti vahvan kilpailun. Hän oli ensimmäisen kilometrin lenkin jälkeen kymmenes ja mukana kärkiryhmässä. Sen jälkeen matka jatkui kahdella 1500 metrin lenkillä, joista viimeiselle Mononen lähti seitsemänneltä sijalta kaksi sekuntia johtaneesta Saksan Emma Heckelistä.

Juoksu alkoi ratketa, kun britti Megan Keith karkasi viimeisen nousun jälkeisessä alamäessä ja juoksi mestariksi kolme sekuntia ennen Norjan Ingeborg Östgårdia. Heckel kiristi kolmanneksi viiden sekunnin päässä voittaja Keithistä.

– Seurailin kärkeä ja koetin olla päästämättä heitä karkuun. Siinä lopussa roikuin norjalaisen Östgårdin perässä. Ajattelin, että jos saataisiin yhdessä saksalainen kiinni. Mutta Östgård sai sitten itsestään enemmän irti, Mononen kuvaili kilpailun ratkaisua. Kiritaistelussa viidenneksi jäi Saksan Anneke Vortmeier samalla ajalla Monosen kanssa.

Hyvä jatko loistokaudelle

Ilona Monosen, 17, juoksu oli jatkoa loistokaudelle. Lahdessa asuva ja Mikko Rajaniemen valmentama juoksija voitti kesällä 3000 metrin juoksussa alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuden ja oli saman ikäluokan MM-kilpailuissa viides. Marraskuussa maastojuoksun PM-kilpailuissa Ruotsissa Mononen oli saman ikäluokan kolmas.

– Tähän EM-kilpailuun satsattiin hieman enemmän kuin PM-maastoon. Peruskuntokautta mennään, mutta tehtiin muutama kovempi treeni, niin saatiin vähän kovuutta ja kilpailuterävyyttä tähän kilpailuun, Mononen sanoi.

– Nyt vietän joulut ja sitten menen harjoitusleirille, missä rakennan hallikauden kuntoa. Kulunut kausi kokonaisuutena kertoi, mitä pystyy tekemään, kun vaan uskoo itseensä. Mikään ei ole mahdotonta ja me suomalaiset voimme pärjätä myös kestävyysjuoksussa.

Alle 20-vuotiaiden miesten mestariksi juoksi Tanskan Axel Vang Christensen, joka oli kesällä Tallinnassa samaisen ikäluokan 3000 metrin estejuoksun EM-hopeamitalisti. Norjan Abdullahi Dahir Rabi oli Dublinissa toinen 25 sekunnin erolla Christenseniin.

Alle 23-vuotiaiden naisten 6 kilometrillä Nathalie Blomqvist juoksi taktisesti hyvän kilpailun ja oli neljästoista 59 sekunnin erolla kärkeen . Blomqvist kiristi tahtia kilpailun vanhetessa ja kohensi sijoitustaan juoksun lopussa.

– Ajatus oli lähteä liikkeelle vauhdikkaasti, ei liian kovaa. Tiesin, että juoksun kärki on erittäin kova. Säästelin sen verran voimia juoksun loppuun, että sain siellä kaiken irti eikä siinä tullut seinää vastaan Blomqvist kertoi.

Juoksun voitti suosikkina reitille startannut Italian Nadia Battocletti, joka oli Tokion olympiakisojen 5000 metrillä seitsemäs ja voitti saman matkan alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa. Slovenian Klara Lukan, joka oli Battoclettin jälkeen toinen Tallinnan 5000 metrillä, oli toinen myös Dublinissa. Nyt eroa kärkikaksikon välillä oli neljä sekuntia.

­Blomqvist valmistautui EM-maastoon neliviikkoisella Portugalin-leirillä, jonka jäljiltä juoksu kulki hyvin kostealla ja haastavalla nurmi- ja hiekkapintaisella reitillä.

– Olen leirin jäljiltä hyvässä iskussa ja sain annettua juoksussa kaikkeni. Siihen olen tyytyväinen. Nyt vähän huilia ja sitten jatketaan harjoittelua.

Eemi HelanderHelanderilta rohkea juoksu, armeijasyksyn vaikutus näkyi

Syksyn armeijan harmaissa viettänyt Eemil Helander ei ujostellut alle 23-vuotiaiden miesten 8 kilometrillä. Hän lähti alkumatkasta pääryhmän vauhtiin. Syksyn harjoittelu ei kuitenkaan ole asepalveluksen takia ollut parasta mahdollista ja lopussa vauhti hiipui. Helander oli 27:s minuutin ja kahden sekunnin erolla kärkeen.

– Tosi raju matka. Nyt sen huomasi, että syksy vähän tuntui tuossa suorituksessa. Oli hyvä valmius juosta tuossa alussa. Pysyin hyvin kärkiryhmän vauhdissa, mutta kaksi viimeistä kierrosta tuntuivat älyttömän pitkiltä. Kunto loppui kesken, Helander tunnusti.

– Sen tuo kilpailu kuitenkin kertoi, ettei tuo kärkiporukan vauhti mahdottomalta tuntunut. Nyt vaan hyydyin lopussa niin rajusti. Ei tuossa ole mahdoton pysyä, kun saan lisää kilometriä alle.

Kilpailun voitti Yhdysvalloissa opiskeleva britti Charles Hicks, 20, joka on hakenut kilpailuvalmiuksia syksyn Yhdysvaltain yliopistosarjan maastojuoksukilpailuista. Hicks vei mestaruuden neljällä sekunnilla ennen Irlannin Darragh McElhinneytä.

Peiposella ja Chydeniuksella nousujohteinen juoksu

Johanna Peiponen oli nousujohteisella juoksulla naisten 8 kilometrin kilpailun 28:s. Eroa kärkeen kertyi 2.23 minuuttia. Nina Chydenius oli aiempien juoksujen pehmentämällä radalla 47:s kolmen minuutin ja kahden sekunnin erolla kärkeen.

– Aika lailla siihen pystyin, mitä etukäteen ajattelin. PM-maastossa oli ongelmia piikkareiden kanssa. Nyt kaikki meni hyvin, Peiponen sanoi.

Samanlaiset tunnelmat olivat myös Chydeniuksella.

– Meillä oli molemmilla nousujohteinen juoksu. Tuli selkiä vastaan koko ajan ja vielä loppukirissäkin. Juoksusta jäi hyvä fiilis, Chydenius sanoi.

Naisten mestariksi juoksi Norjan Karoline Bjerkeli Grövdal 10 sekunnin erolla ennen Ruotsin Meraf Bahtaa.
Bahta ja Grövdal karkasivat kolmantena pitkään olleelta Saksan Konstanze Klosterhalfenilta 6 kilometrin jälkeen. Vähän myöhemmin Grövdal nykäisi eron Bahtaan.

Grövdal on aiemmin juossut maastojuoksun EM-kilpailuista hopean ja neljä pronssia.

Kolmanneksi nousi Saksan Alina Reh 19 sekuntia voittaja Grövdalille jääneenä.

Ingebrigtsen otti omansa

Tokion olympiakisoissa 1500 metriä voittanut Jakob Ingebrigtsen kasvatti Dublinissa meriittilistaansa 10 kilometrin maastojuoksun Euroopan mestaruudella. Suursuosikkina matkaan lähtenyt norjalainen juoksi pitkään kilpailua johtaneen Turkin Aras Kayan vieressä. Päätöskierroksen rytminvaihdoksella Ingebrigtsen nykäisi eron ja karkasi voittoon 14 sekunnin marginaalilla.

Kenialaistaustainen Kaya on kokenut maastojuoksija, jolla on kaksi Euroopan mestaruutta ja kaksi pronssia. Kaya kukisti viidellä sekunnilla Ranskan Jimmy Gressierin, joka oli kolmas ja johti ranskalaiset joukkuekilpailun voittoon.