Kalevan kisat: Aku Partanen murskasi valmentaja Konosen ennätyksen!

Lukulistalle
ClosePlease login

Kalevan kisat alkoivat Lahdessa torstai-iltana räväkästi, kun Veli-Matti ”Aku” Partanen teki 20 kilometrin kävelyssä Suomen ennätyksen ajalla 1.19.25 Vesijärven rantatiellä käydyssä kilpailussa. Entinen ennätys oli Partasen valmentajan Valentin Konosen nimissä jo 23 vuoden takaa ajalla 1.20.42, ja Partasen oma ennätys parani Suomen mestaruuden myötä kahdella minuutilla.

Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustavan Partasen voittoaika alittaa myös elokuussa pidettävien MM-kisojen suoran tulosrajan, joka on 1.20.10. Partanen on jo aikaisemmin valittu kisoihin 35 kilometrille.

– 20 kilometriä on nyt päämatkani, mutta olen joutunut odottamaan nappisuoritusta tällä matkalla. Kun olen aikaisemmin harjoitellut 50 kilometriä varten, kaksikymppinen ei ole kulkenut. Mutta nyt tuli palkinto, Partanen iloitsi maalissa.

Yksi tekijä Partasen tuloksille on kunnossa oleva tekniikka.

– Viime vuonna oli tekniikan kansa ongelmia, kun jalkavaivat haittasivat. Mutta nyt asiat ovat siltä osin kunnossa. Nyt kävelyssä oli hyvä vire koko ajan ja hengitys kulki.

Mikään yllätys ei hyvä aika Partaselle ollut.

– Eilen kerroin Vallulle (Kononen), että 1.20 voisi mennä tänään. Hän vastasi, että se on täysin mahdollista. Olen tehnyt 15 kilometrin harjoituksia tällä vauhdilla, joten ennätys ei ollut yllätys, Partanen kertoi.

Kononen vahvistaa suojattinsa ennusteet.

– Harjoitukset ja laktaatti ovat kertoneet, että Aku on kunnossa. Tekniikkakin on kunnossa. Siitä todisteena nyt ei tullut yhtään varoitusta, vaikka paikalla oli kolme kansainvälistä tuomaria, valmentaja Kononen kertoi.

Tulevia MM-kisoja Kononen ei enempää vielä pohtinut.

– En noita tilastoaikoja paljon perusta. Aikoja on tehty paljon Kiinassa ja ties missä. Sen tiedän, että keväällä Aku hävisi maailman parhaalle yhden minuutin, ja nyt Aku on selvästi paremmassa kunnossa. Ja vielä yksin kävellen.

Aleksi Ojala: ”Budapestiä ajatellen hyvä treeni”

Budapestin MM-kisojen 35 kilometrille tähtäävä Urjalan Urheilijoiden Aleksi Ojala oli toinen kauden parhaallaan 1.23.00.

— Tähän kisaan ei hirveästi panostettu, mutta Budapest oli enemmän mielessä ja sitä ajatellen tämä oli hyvä treeni, Ojala sanoi.

— En ole tälle matkalle harjoitellut ja kävelin lähelle ennätystä, mikä tietää hyvää. Tiesin, että Aku lähtee kovaa, kun hän on 20 kilometrille harjoitellut, mutta se ei ollut minun vauhtiani.

Lahden kävely jätti Ojalalle hyvän mielen myös oman tekniikan suhteen.

– Yksi punainen tuli, mutta se kuuluu lajiin. Budapestiä ajatellen tämä oli hyvä treeni ja tietää hyvää, Ojala viittasi siihen, että kisassa oli kansainväliset tuomarit tekniikka seuraamassa.

Jerry Jokiselle SM-pronssi EM-mitalin jatkeeksi

Espoon nuorten EM-kisojen mitalisti Naantalin Löylyn Jerry Jokinen oli kolmas ajalla 1.25.08 ja tunnusti, ettei ollut vielä täysin palautunut EM-kisoista.

– Vähän vielä huomaa, että on ollut viime aikoina väsynyt, Jokinen totesi.

Jokinen käveli alkuun Joni Havan kanssa, mutta jäi sitten kävelemään yksin, kun Hava joutui käymään varikolla aikarangaistuksen takia.

– Alkuun kauhisteltiin Jonin kanssa, että ensimmäinen kierros oli aika hidas. Piti lähteä 4.15 minuutin kilometrivauhtia, mutta  eka kahden kilometrin kierros oli 8.38. Siitä vauhti lähti sitten kiihtymään, Jokinen sanoi.

– Loppu piti sitten puurtaa yksin, kun Joni joutui Pitlanelle.

Heta Veikkolalle naisten mestaruus

Heta Veikkola käveli varmasti naisten 10 kilometrin mestariksi, mutta urheilija itse ei suuremmin suoritustaan ja voittoaikaansa 48.46 hehkuttanut. Hänen ennätyksensä tällä matkalla on 46.02.

– Palautuminen Espoon nuorten EM-kisoista on näköjään vielä pahasti kesken. Jalat olivat puhki, oli melkein hölkkäreissu. Onneksi ei tarvinnut 20 kilometriä kävellä, EM-kisoissa kaksi viikkoa sitten seitsemänneksi sijoittunut Veikkola kommentoi.

– Kovan työn jouduin tekemään, mutta tietysti kulta lämmittää mieltä, Lapuan Virkiän kävelijä jatkoi.

Laihon irtiotto riitti SM-hopeaan – Kivimäki: ”Tänään oli juhlapäivä”

Laitilan Jyskeen Venla Laiho oli toinen ajalla 49.20. Laiho lähti liikkeelle ryhmässä, mutta kiristi sitten eroa muihin, mutta ei yltänyt Veikkolan vauhtiin.

– Huomasin, että kävellään porukassa, ja kun tiedän etten ole kirissä välttämättä niin hyvä, niin piti ottaa irtiotto. Tein sen ehkä hiukan liian aikaisin, ja siksi viimeinen puoli kilometriä oli aika tiukka. Hyvä näin, että riitti hopeaan. Olen siihen tyytyväinen, Laiho sanoi.

Lapuan Virkiän Anniina Kivimäki on kampaillut pitkään lonkanseudun ja vasemman jalan takareiden vaivojen kanssa, mutta käveli Lahdessa kauden toisessa kilpailussaan SM-pronssin ajalla 50.01.

–  Nyt on taas sellainen tunne, että olen innostunut tästä hommasta ja se on tosi kiva. Tänään oli juhlapäivä, Kivimäki sanoi.

Kivimäen mukaan lonkanseudun vaiva on kiusannut pitkään. Hänen mukaan vaivan taustalla on puolieroja kehossa,  joita ei ole täysin saatu tasoitettua.

– Harjoittelu on viimeiset puolitoista vuotta ollut sellaista tekohengitystä. Mutta tämän kesän aikana kaikki on mennyt parempaan suuntaan, ja siksi uskalsin lähteä tänne.