Kalevan kisat Joensuussa – Eemil Helander mielii takaisin kisakuntoon

Lukulistalle
ClosePlease login

Eugenen MM-kisoista palannut yleisurheilun kärkikaarti kaivaa esiin huippukuntoa Münchenissä 15. elokuuta alkaviin EM-kilpailuihin Joensuun Kalevan kisoissa. Torstaina alkavissa kisoissa kilpailevat lähes kaikki EM-kisoihin lähtevät urheilijat.

Kisojen yksi mielenkiintoisimmista nimistä on Eemil Helander. Nuori lahjakkuus aloitti keväällä kautensa hyvin, mutta loukkasi jalkansa ensimmäisessä estejuoksun kisassaan. Edessä oli pitkä kuntoutusjakso.

– Olen ilmoittautunut Joensuuhun 5000 metrille. Osallistumiseni on kuitenkin epävarmaa, koska juoksuharjoituksia on vasta vähän alla. Päätän alkuviikon harjoitusten perusteella, onko minun mahdollista juosta sunnuntaina, Helander kertoi.

Samuli Samuelsson jahtaa mestaruutta 100 ja 200 metrillä.

SE-miehet ottavat yhteen pikamatkoilla

Miesten 100 ja 200 metrillä kohtaavat lajien tuoreet suomenennätysmiehet Samuli Samuelsson ja Samuel Purola. Samuelsson on hienoinen suosikki 100 metrille ja Purola 200 metrille.

Suomen pikaviestijoukkueella on paikka EM-kisoihin, joten joukkueessa tänä kesänä juosseiden Oskari Lehtosen ja Eino Vuoren kisavire on myös mielenkiintoista seurattavaa.

Santeri Örn juoksi kesän alussa peräti 10,36, mutta häneltä ei ole tuloksia sitten juhannuksen, joten kilpailuvire on siltä osin arvoitus.

200 metrin kärkikuvioihin on laskettava mukaan myös Viljami Kaasalainen, vaikka hänen tärkein matkansa on tällä hetkellä ratakierroksella.

400 metrillä nähtiin viikko sitten harvinaisen kovaa suomalaisvauhtia Jyväskylän Motonet GP:ssä, kun Kaasalainen, Purola ja Eljas Aalto painelivat alle 47 sekunnin. Purola ei ole nyt tällä matkalla mukana, joten vahvimmat ehdokkaat Suomen mestariksi ovat Kaasalainen ja Aalto.

Viime vuoden mestarin Erik Backin kunto on kysymysmerkki, sillä hän on kilpaillut viimeksi kesäkuun alkupuolella Suomen viestijoukkueessa.

Nelosen mielenkiintoinen nimi on pitkien aitojen spesialisti Oskari Mörö, joka virittelee paluuta tositoimiin pitkän vamma- ja sairastelukierteen jälkeen.

Viekö Joonas Rinne jälleen tuplamestaruuden keskimatkoilla?

Rinne hamuaa jatkoa tuplamestaruuksilleen

Joonas Rinne on hallinnut viime vuodet keskimatkoja – yhteensä seitsemän kultaa, joista viisi 1500 metrillä ja kaksi 800 metrillä, kahtena viime vuotena kaiken lisäksi tuplamestaruuksina.

– Tuplaa lähden hakemaan tänäkin vuonna, Rinne sanoo.

Rinteen kovimmiksi vastustajiksi 800 metrillä ovat nousseet Ville Lampinen, jolla on myös seitsemän kullan historia 400 ja 800 metrillä, ja nuori tulokas Santtu Heikkinen.

1500 metrillä Rinteellä näyttäsi olevan helpompi urakka, mutta Heikkinen alkaa hengittää niskaan tälläkin matkalla. Menneenä viikonloppuna Heikkinen paranteli ennätystään lukemiin 3.44,03, kun Rinteen kauden kärkiaika on 3.41,09.

Ehtiikö Helander kilpailukuntoon?

Pitkien ratamatkojen mielenkiintoisin nimi on Eemil Helander, tosin vielä kysymysmerkin kera. Hyvin alkanut kisakausi katkesi hänellä kesän alussa jalan tapaturmaan, joka vaati huolellisen kuntouttamisen.

Kalevan kisojen järjestävän seuran Joensuun Katajan omat miehet ovat varteenotettavia suosikkeja kotiradallaan: Mika Kotiranta 5000 metrillä ja EM-maratonille jo valittu Arttu Vattulainen 10000 metrillä.

Vahva mestariehdokas molemmille matkoille on myös Eero Saleva, joka on kuntoutunut hyvin kevään ja alkukesän jalkavaivoistaan ja koronataudista. Keväällä näyttävästi maastomestaruuden ottanut Mustafe Muuse ei ole saanut vielä radalla parasta kuntoaan irti, mutta Joensuussa se voi tapahtua.

Raitasella tiukka katse tulevaisuuteen

Topi Raitanen loisti vuosi sitten Tokion olympialaisissa, mutta Eugenen MM-kisoissa vatsaongelmat söivät juoksusta terän. Raitanen ja hänen valmentajansa Janne Ukonmaanaho eivät kuitenkaan ole jääneet surkuttelemaan tilannetta.

– Topi juoksee Joensuussa esteet ja tavoitteena on Suomen mestaruus. Siitähän Kalevan kisoissa on lopulta kysymys. Taktista puolta ei olla vielä käyty läpi. Kaikki on kunnossa ja katse eteenpäin kohti EM-kisoja, Ukonmaanaho vakuuttaa.

Viime syksyn Kalevan kisojen estejuoksu synnytti mittavan julkisen keskustelun, kun Raitanen hylättiin ratarikon vuoksi.

Elmo Lakka jahtaa miesten pika-aidoissa seurakavereittensa Santeri Kuusiniemen ja Ilari Mannisen kanssa kolmoisvoittoa Jyväskylän Kenttäurheilijoille.

Lakka ja Lehtonen aitamatkojen suosikkeja

Elmo Lakka on itseoikeutettu ennakkosuosikki 110 metrin aidoissa ja hakee hyvää virettä kohti EM-kisoja. Yhdessä seurakaveriensa Santeri Kuusiniemen ja Ilari Mannisen kanssa hän tavoittelee harvinaista kolmoisvoittoa Jyväskylän Kenttäurheilijoille.

Tuomas Lehtonen on 400 metrin aitojen puolustava mestari ja suurin voittajaehdokas nytkin. Viime vuoden hopeamitalisti ja alkukaudesta hyvin aloittanut Jonni Blomqvist on nyt poissa Joensuusta, vaikka kausi alkoikin lupaavasti.

Meneekö pituusmestaruus jälleen juniorille?

Seiväshypyssä kilpailutilanne muuttui kärjen osalta, kun Mikko Paavola joutui keskeyttämään hyvin sujuneen kautensa jalkavamman takia. Mestaruus ratkennee Urho Kujanpään ja Tommi Holttisen kesken, kun vahva haastaja Juho Alasaari kilpailee parasta aikaa alle 20-vuotisen MM-kisoissa Kolumbian Calissa, jossa hän on lajin suosikkeja.

Korkeuden mitalit ratkeavat suurella todennäköisyydellä tilastokärjen Daniel Kosonen, Arttu Mattila ja Matias Mustonen kesken.

Pituushypyn tilanne on aika tavalla auki, kun SE-mies Kristian Pulli parantelee vaivojaan eikä ole mukana Joensuussa. Viime vuoden yllätysmestari, vasta 17-vuotias Kasperi Vehmaa, on vahva suosikki uusimaan voittonsa. Hänellä on osallistujista tämän vuoden tilastokärki tuloksella 750.

Kokeneet herrat Roni Ollikainen, Eero Haapala ja Kristian Bäck antavat oman mausteensa pituuskisaan.

Kolmiloikan tilanne muistuttaa pituushyppyä, sillä kärkipaikoilla olisi tilaa uusille nimille. Viime vuosien kärkihyppääjämme Simo Lipsanen etsii tuloskuntoaan, mutta kunnon tulos voi rävähtää milloin tahansa.

Miesten keihäässä katsastetaan heittäjää EM-kisoihin

Heittolajeissa suurin kiinnostus kohdistuu perinteisesti keihääseen. MM-kisen finalistit Lassi Etelätalo ja Oliver Helander hiovat kuntoaan kohti EM-kisoja. Kolmannesta edustuspaikasta taistelevat Toni Keränen, Toni Kuusela ja Topias Laine. Kalevan kisojen mitalitaistoon on tarjolla myös lajin tuorein kotimainen 80 metrin mies Teo Takala, joka heitti hiljattain 80,85.

Moukarissa on luvassa tasainen kilpailu. Kolmikon Aaron Kangas, Tuomas Seppänen ja Henri Liipola järjestys voi olla mikä tahansa, ja lähietäisyydellä vaanii Aleksi Jaakkola.

Kuulan tilastokärkeä pitää hallussaan Eero Ahola kesäkuussa heittämällään tuloksella 18,22, mutta viimeisen kuukauden ajan hänen kilpailukuntonsa on vaihdellut.

Kiekkorinkiä isännöi tällä hetkellä 47-vuotias Frantz Kruger kauden kärkituloksella 59,14.

10-ottelun mitalisijat ratkennevat Juuso Toivosen, Juuso Hassin ja Petri Ihanderin kesken. Takavuosien ykkösnimi ja kaksinkertainen Suomen mestari Elmo Savola on edelleen mukana, mutta lähes 8000 pisteen ottelun parhaimmillaan tehneen urheilijan tuloskunnon tietää tällä hetkellä vain hän itse.

Nuoret Joni Hava, Jaakko Määttänen ja Jerry Jokinen pääsevät taistelemaan 20 kilometrin mestaruudesta, kun Aleksi Ojala ja Aku Partanen eivät ole kilpailussa mukana, vaikka Ojalan nimi osallistujalistalta löytyykin.

Anniina Kortetmaa (oik.) ja Aino Pulkkinen taistelevat Joensuussa pikamatkojen mitaleista.

Kortetmaa hallitsee naisten pikamatkoja, 400 metriä vahvassa nousussa

Naisten 100 ja 200 metrin ykkösnimi on Anniina Kortetmaa. Hänelle on vahvasti tarjolla kaksi mestaruutta.

Milja Thureson ei pelkää kilpailla. Hän on ilmoittautunut viime vuoden tapaan kaikille kolmelle pikamatkalle. Viime kesänä hänen saldonsa oli mestaruus 200 metriltä, pronssia 400 metriltä ja neljäs sija sataselta. Hyvä menestys on mahdollista myös tänä vuonna.

Johanna Kylmänen ja Sara Francis haastavat Kortetmaan satasella. Nuori tulokas Anna Pursiainen kilpailee parhaillaan nuorten MM-kisoissa Calissa. 200 metrin kärkitaisteluun tulevat mukaan Mette Baas ja Aino Pulkkinen.

400 metriä oli viime vuonna yllätyslaji, kun peräti neljä naista paineli alle 54 sekunnin. Tason nousu pitkään alamaissa olleessa lajissa on tarjoamassa Suomelle paikkaa EM-kisojen 4×400 metrin viestiin.

Baas on viime vuoden mestari ja yksi ennakkosuosikki nytkin kauden kärkiajallaan 52,51. Kun mukaan tulee tuore 400 metrin aitojen SE-juoksija Viivi Lehikoinen, kilpailu kovenee ja jopa 52 sekunnin raja on lähellä.

Thureson ja Pulkkinen ovat tärkeitä nimiä viestijoukkuetta ajatellen. Myös tänä vuonna menestyksekkäästi 800 metrille siirtynyt Eveliina Määttänen testaa nopeuttaan Joensuun ratakierroksella.

Kuivisto kaivaa kisavirettään esille

Keskimatkoilla huomio kohdistuu Sara Kuivistoon, joka aloitti kevään sairastelujensa jälkeen kilpailukautensa vasta viime viikolla. Hänellä on paikka EM-kisoihin, ja Kalevan kisojen kolme starttia (800 alkuerä ja finaali sekä 1500 metriä) ovat tarpeellisia huippukunnon esiin kaivamisessa.

Kuivisto on saanut tänä kesänä Määttäsestä uuden haastajan 800 metrille. Määttäsen päätähtäin Kalevan kisoissa on 400 metriä, mutta myös kahden kierroksen kilpailu on mahdollinen. Kisojen aikataulu tekee tavoitteesta kuitenkin vaikean, sillä 400 ja 800 metrin juoksut alkuerineen menevät harmittavasti päällekkäin. 800 metrin alkuerät ovat lauantaina vain kaksi tuntia ennen 400:n finaalia.

800 metrille on vahva nimi myös Viola Westling. Lajin nuoret tulokkaat Ronja Koskela ja Veera Mattila kilpailevat tällä hetkellä nuorten MM-kisoissa.

1500 metrillä Kuivistolle vauhtivertailua antaa Nathalie Blomqvist. Tšekkiä kansainvälisellä tasolla edustava Kristiina Mäki jättää tällä kertaa SM-kisat väliin. Yksi matkan kotimaisista kärkijuoksijoista Ilona Mononen on myös nuorten MM-kisoissa.

Richardsson toipuu MM-kisojen uupumuksesta

Camilla Richardsson koki pettymyksen MM-kisoissa, mutta hän virittelee paluutaan takaisin huippukuntoon ja kohti EM-kisoja. Hän on ilmoittautunut sekä 5000 että 10000 metrille, mutta oletettavasti vain toinen kilpailusta hänen kohdallaan toteutuu, ja se on todennäköisesti 5000 metriä.

Kympillä Richardsson saisi kenties kovemman vastuksen, kun mukana ovat Nina Chydenius, Alisa Vainio ja Johanna Peiponen.

Estejuoksu on vailla vahvaa ennakkosuosikkia. Nostetaan sellaiseksi kuitenkin Lotta-Maria Maine, vaikka kauden tilastoissa hän on vasta kolmantena alkukaudella hyvät tulokset tehneiden Sofie Lövdahlin ja Pihla Hokkasen jälkeen.

Palautetaan mieliin myös mielenkiintoinen nimi, kun nykyisin hiihtoladuilla ja liikuntafysiologian tutkijana enemmän viihtyvä Oona Kettunen on ilmoittautunut mukaan vitoselle ja esteisiin.

Kristiina Halonen on noussut sitkeällä työllä 400 metrin aitojen taitajaksi.

Hurske pika-aitojen ykkösnimi, pitkät aidat hyvässä nosteessa

Parin kolmen vuoden takainen menestyslaji 100 metrin aidat on kokenut melkoisen myllerryksen, kun tähtinimet Nooralotta Neziri ja Annimari Korte ovat loukkaantumisten ja sairastelujen takia sivussa.

EM-kisoihin tähtäävä Reetta Hurske on vuorenvarma suosikki, Anni Siirtola ja Saara Keskitalo yhtä vahvoja ehdokkaita muille mitalisijoille.

Naisten 400 metrin aitajuoksu on hyvässä nousukierteessä, kun lajiin on tullut runsaasti nuoria lahjakkuuksia ja ykköstähti Lehikoinen on vahva esikuva.

Lehikoinen juoksee tällä kertaa 400 metrin sileän, joten Joensuun suosikki on MM-kisoissa ennätyksensä juossut Kristiina Halonen. Nuorten kaartin esiinmarssissa on vahvasti mukana vasta 15-vuotias Mila Heikkonen, joka juoksi taannoin alle 18-vuotisen EM-kisoissa neljänneksi.

Seiväs ja kolmiloikka tähdittävät naisten hyppylajeja

MM-kisojen seiväshyppääjille Wilma Murrolle, Elina Lampelalle ja Saga Anderssonille Joensuun kisa on tärkeä välietappi kohti EM-kisoja. Kärkikolmikon korkeuksiin tähtäävä lupaus Silja Andersson kilpailee nuorten MM-kisoissa.

Samankaltainen tilanne on kolmiloikassa, kun Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen pitävät askelmerkkejään ja kisavirettään muistissa. Kova keskinäinen kilpailu ei ole myöskään pahitteeksi. Tilastojen mukaan pronssia olisi eniten tarjolla Elina Kostiaiselle.

Miesten pituushypyn tapaan myös naisten pituudessa pakka on aika tavalla avoin. Emma Pullola pitää tilastokärkeä lähimpänä uhkaajanaan Gia Reinholm. Miia Sillman on ilmoittautunut myös mukaan, mutta hänellä on panostus seitsenotteluun.

Ella Junnila, Sini Lällä ja Heta Tuuri ovat selkeä kärki korkeushypyssä, mutta jännitettävää riittää keskinäisessä järjestyksessä.

Silja Kosonen (vas.) ja Krista Tervo ottavat jälleen yhteen moukariringissä.

Kososella ja Tervolla uusintafinaali, kuka on kolmas edustaja EM-kisoihin

Moukari on tällä hetkellä naisten lajiemme yksi lippulaiva. Kärki on kova ja tasoakin löytyy.

Krista Tervo ja Silja Kosonen ottivat yhteen MM-kisojen finaalissa. Kisa kääntyi Kososen eduksi, mutta nyt tilanne katsotaan taas uudestaan ja seuraavan kerran jo parin viikon päästä EM-kisoissa.

Sara Killinen ja Suvi Koskinen ovat heittäneet myös yli 70 metriä ja karsivat Joensuussa kolmannesta paikasta EM-kisoihin. Kalevan kisojen sijoituksiin on sanansa sanottavana myös Kiira Väänäsellä.

Kuulassa Senja Mäkitörmä ja Eveliina Rouvali pitävät kauden tilastokärkeä tuloksin 17,53 ja 17,51, joten Suomen mestaruudesta on tiedossa tiukka kilpailu.

Kiekossa Salla Sipposella lienee helpompaa, sillä hänellä on tilastoissa viiden metrin etumatka.

Keihäässä kahden viime vuoden mestari Sanne Erkkola on vahva voittajakanditaatti nytkin. Hänen jälkeensä on tasaisempaa ja järjestystä vaikea ennustaa: Julia Valtanen, EM-kisoihin valittu Anni-Linnea Alanen, Jenni Kangas, Saara Lipsanen ja Jatta-Mari Jääskeläinen.

Seitsenottelu menetti paljon, kun Maria Huntington joutui levolle sairastelujen takia. Saga Vanninen puolustaa maailmanmestaruuttaan nuorten kisoissa Kolumbiassa.

Sillmanilla on ollut vaikea kesä, mutta ottelun vahva suosikki hän on silti. Tilastojen valossa vahvimman vastuksen antaa Amanda Liljendal.

10 kilometrin kävelyssä näemme kolme Eugenen MM-kisaedustajaamme Enni Nurmen, Elisa Neuvosen ja Tiia Kuikan.

Nurmi sijoittui MM-kisojen 20 km:llä 29:ksi, Elisa Neuvonen oli 35 km:llä 20:s, ja samalla matkalla Tiia Kuikka koki hylkäyksen. Mikä on järjestys nyt Joensuussa?

 

Teksti Ari Paunonen

 

Kalevan kisojen osallistujalistat, aikataulut ja tulokset tästä linkistä

 

Kalevan kisat Ylen kanavilla:

Perjantai 5.8.

klo 16.55 Yle Areena

klo 17.00 Yle Puhe

klo 18.00 TV2, Yle Areena ruotsinkielinen

Lauantaina 6.8.

klo 16.45 Yle Areena

klo 17.15 Yle Puhe

klo 17.40 TV2, Yle Areena ruotsinkielinen

Sunnuntai 7.8.

klo 13.00 Yle Areena

klo 14.15 Yle Puhe

klo 14.30 TV2, Yle Areena ruotsinkielinen

 

Artikkeli Yleisurheilun kärkikaartilla EM-kisojen kenraali Joensuun Kalevan kisoissa julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi