Kalevan kisat Lahdessa 27.–30.7.: Tasaisia mitalitaistoja ja kirkkaita mestarisuosikkeja – katso voittoputket ja mestarit 2022

Lukulistalle
ClosePlease login

Lahden Kalevan kisoissa viikonvaihteessa radalla ja kentällä on kirkkaita mestarisuosikkeja, mutta yhtä lailla luvassa myös tiukkoja voittotaistoja monen urheilijan kesken. Lahdessa kilpaillaan torstaina kilpakävelyjen finaalit ja perjantaista lauantaina stadionlajien mestaruuksista. Osallistujat lajeittain löydät täältä.

Jos vahvoja suosikkeja haluaa veikata, miesten ehdokkaita voisivat olla Samuli Samuelsson 100 metrillä, Viljami Kaasalainen 400 metrillä, Joonas Rinne keskimatkoilla, Elmo Lakka 110 metrin aidoissa, Topi Raitanen 3000 metrin esteissä ja Veli-Matti ”Aku” Partanen 20 kilometrin kävelyssä.

Naisten vahvimpia mestarisuosikkeja ovat Camilla Richardsson 10 000 metrillä ja 5000 metrillä, jos matkan juoksee, Reetta Hurske 100 metrin aidoissa, Silja Kosonen moukarissa ja Wilma Murto seipäässä.

Saga Vanninen, tuore seitsenottelun Euroopan mestari alle 23-vuotisten sarjassa, kilpailee Lahdessa keihäässä ja pituudessa.

Kalevan kisojen viime vuoden mestareista Lahdessa ovat paikalla omissa lajeissaan kaikki muut paitsi seitsenottelun voittanut Miia Sillman, joka on tällä kertaa mukana vain pituushypyssä.

Oliver Helander on viimeisissä kisoissa tuskaillut tekniikkavirheen kanssa. Kropassa on kuitenkin edellytykset huipputuloksiin.

Keihäässä jälleen herkullinen tilanne

Suomalaisten perinnelajissa keihäässä on jälleen mielenkiintoinen tilanne, niin miehissä kuin naisissa. Miesten selvä suosikki on Oliver Helander, mutta sillä ehdolla, että tukijalka toimii ja heittojensa pituudet palaavat suorituskyvyn edellyttämälle yli 85 metrin tasolle.

Lihasrevähtymässä toipuva Lassi Etelätalo palaa heittoradan päähän Lahdessa ensi kertaa sitten kesäkuun alun Hengelon kisan, jossa hän heitti 79, 93. Etelätalolla on MM-kisojen tulosraja tehtynä, ja Kalevan kisoissa viime kesän EM-kisojen mitalisti antaa näytteen nykyvireestä.

– Kisaheitoissani on pitkä tauko, joten en ole varma kuinka keihäs lentää. Ensin pitää hoitaa karsinta mahdollisimman helpolla, ja sitten finaalissa täysillä, kommentoi Etelätalo tutun rauhalliseen tyyliinsä.

Miesten keihäässä Helander on jo valittu MM-kisoihin, Etelätalolla on tulosraja ja Toni Kuusela on rankingissa sisällä. Muilla valintakelpoisuus edellyttää rankingpistekertymän parannusta.

Lähimpänä rankingin 36 joukkoa on Topias Laine, joka heitti nuorten EM-kisoissa hopeaa 79 metrin kaarellaan. Kalevan kisoissa mestaruudesta ja mitaleista taistelevat myös Mikkelin keihäskisan ennätyksellään 82,85 voittanut Taneli Juutinen ja tänä kesänä 84,37 ja 80,56 heittäneet Toni Kuusela ja Toni Keränen.

Kiharainen on tilanne myös naisten keihäässä. Anni-Linnea Alanen on viimeaikaisten heittojensa perusteella suosikki mestariksi. Turun Urheiluliiton heittäjillä Sanne Erkkolalla, jolla on puolustettavanaan jo kolmen mestaruuden putki, ja Jatta-Maria Jääskeläisellä on ollut tapana venyä juuri Kalevan kisoissa. Onko heittovoimaa siihen myös nyt? Nuorten EM-kisoissa Espoossa viidenneksi heittänyt Emilia Karell mielii myös kärkipaikoille.

Aaro Davidilasta tuli hiljattain ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut Simo Lipsasen kolmiloikassa sitten vuoden 2016. Lahden Kalevan kisoissa Davidilan tavoite on mestaruus.

Sähköä myös kolmiloikkapaikalla

Keihään tapaa myös kolmiloikkapaikalla nähdään kovat taisteluparit niin miehissä kuin naisissa. Aaro Davidila on saanut tälle kaudelle metrin lisää loikkiinsa, ja viime viikolla syntyi ennätys 16,83. Simo Lipsanen joutuu puolustamaan kuuden mestaruuden putkeaan nyt tosissaan. Onneksi hänen omakin loikkaamisensa on kehittymässä pitkästä aikaa taas paremmaksi. Mahdotonta ei olisi nähdä jo lähitulevaisuudessa samassa kisassa kaksi suomalaista yli 17 metrin.

Kristiina Mäkelä pitää nykyurheilijoista hallussaan pisintä Kalevan kisojen voittoputkea naisten puollella: kahdeksan perättäistä mestaruutta ja kaksi mestaruutta myös uran alkuajoilta.

Mäkelä ja hänen kovin kilpakumppaninsa Senni Salminen ovat löytämässä takaisin jonkin aikaa hukassa ollutta hyppyvirettään, ja voimme nähdä molemmilta 14 metrin ylityksiä. Kärkitaistoon tavoittelee myös tuore nuorten EM-mitalisti Jessica Kähärä.

MM-kisoihin kuntoaan virittelevät Viivi Lehikoinen juoksee Lahden Kalevan kisoissa 400 metrin aidat.

Pitkissä aidoissa kehitystä

Miesten 400 metrin aidat on kehittynyt iloisesti tämän kesän aikana, ja 50 sekunnin aikoihin alkaa olla jo tungosta. Kolmen mestaruuden putkeaan puolustava Tuomas Lehtonen on juossut ennätyksensä 50,20. Lähes samaan pääsi Jere Haapalainen 19-sarjan SE-tuloksella 50,22, jonka hän juoksi viime viikonloppuna Pohjoismaiden nuorten ottelussa.

Jaakko Linnus paranteli nuorten EM-kisoissa Espoossa ennätystään 51,41:een. Tänä kesänä ennätystään aikaan 50,69 parantanut Antti Sainio ei sen sijaan ole mukana Lahdessa, vaan keskittyy pian alkaviin alle 20-vuotisten EM-kisoihin.

Naisten 400 metrin aidoissa suosikki on tänä kesänä ulkomaisia kisoja paljon kiertänyt ja Suomen ennätystä parantanut Viivi Lehikoinen.

Lehikoisen takana 57 sekunnin aikoihin on useampikin ehdokas: viime vuoden mestari Kristiina Halonen, kovaa paluuta tekevä Hilla Uusimäki, nuorten EM-kisoissa mainiosti kehittynyt ja finaalissa juossut Aada Aho sekä kahden vuoden takainen alle 20-vuotisten maailmanmestari Heidi Salminen.

Miesten 100 metrin SE-mies Samuli Samuelsson on pikamatkan suosikki Lahdessa.

Miesten pikamatkoilla selvät suosikit

Samuli Samuelsson vienee miesten 100 metrin tittelin matkan tuoreelle SE-miehelle kuuluvaan tapaansa. Samuel Purola tehnee saman tempun 200 metrillä, jos saa juoksunsa pienien vaikeuksien jälkeen taas uomiinsa.

Miesten 400 metrillä janotaan Viljami Kaasalaisen 46 sekunnin alitusta. Toistaiseksi se on jäänyt 0,32 sekunnin päähän. Asseri Välimäki ja Konsta Alatupa ovat vahvimmat muut mitaliehdokkaat. Tuomas Lehtonen ja Jere Haapalainen keskittyvät lajien aikataulujen takia vain pitkiin aitoihin.

Naisten pikamatkoilla Lotta Kemppisen juoksuvire on avainkysymys. Viime viikolla tuli satasella tappio Aino Pulkkiselle, joka juoksee Lahdessa 200 ja 400 metriä, ja takana vaanii myös Anniina Kortetmaa.

Naisten 400 metrillä mestaruus ratkottaneen Mette Baasin ja Pulkkisen kesken. Baas pitää hallussaan kauden kärkiaikaa 52,58. Pulkkinen on puolestaan osoittanut viime aikoina terävyyttään alimatkoilla.

Milja Thureson on aina yllätysvalmis, ja mielenkiintoista on nähdä myös Ella Räsäsen tuloskunto.

Kantaako Joonas Rinteen tutun väkevä kiri keskimatkojen tuplaan Lahden Kalevan kisoissa, kuten niin usein aiemmin?

Rinne janoaa jatkoa tuplamestaruuksilleen

Joonas Rinteellä on komeat voittoputket keskimatkoilla, 1500 metrillä kuusi mestaruutta ja 800 metrilläkin kolme. Kolmen viimekauden tuplamestari uusii suurella todennäköisyydellä tuplansa myös Lahdessa.

Eurooppalaisella maililla Santtu Heikkinen hengittää jo lähellä, mutta Rinne on hoitanut tämän kesän taistelut häntä vastaan rutiinilla. Heti kisojen jälkeen Heikkinen lentää Universiadeihin Kiinaan, jossa hän juoksee 800 metriä.

Lahden 800 metrillä mitaleille on tyrkyllä useampikin juoksija kuin mitä palkintosijoja riittää: Ville Lampinen, Markus Teijula, Benjamin Lee ja Niko Viljola.

Eveliina Määttänen on 800 metrin suosikki, mutta nuorten EM-mitalisti Veera Mattila tarjonnee hyvää vastusta.

Määttänen ja Mäki suosikit, mikä on Lappalaisen kunto?

Naisten keskimatkoilla on vahvat kärkinimet, Eveliina Määttänen 800 metrillä ja Kristiina Mäki 1500 metrillä, joka on juossut tällä kaudella ajalla 4.03,25 alle MM-kisojen tulosrajan. Sara Lappalaisen paluu radoille antaa sähköä molemmille matkoilla, vaikka hän itse ei ole kuntoaan ennen kilpailua kommentoinut.

800 metrillä Määttäsen takana kovaa menoa puhkuu myös nuorten EM-kisojen hopeamitalisti Veera Mattila. Nuorten EM-kisojen finaalin vitonen Nathalie Blomqvist testaa Mäen kunnon 1500 metrillä.

Vuoristoleirin jäljiltä Kalevan kisoissa kilpaileva Camilla Richardsson juoksee 10 000 metriä ja mahdollisesti myös 5000 metriä.

Richardsson hallitsee naisten pitkiä matkoja, Helander ja Kotiranta taistelupari miehissä

Mika Kotiranta otti viime vuonna kotikisoissaan Joensuussa tuplamestaruudet 5000 ja 10000 metrillä ja puolustaa titteleitään nousukuntoisena Lahdessakin.

Nuorten EM-kisoissa kaksi viikkoa sitten hopeaa 5000 metrillä ottanut Eemil Helander mielii ykköspallille vitosella.

Mitaliveikkailuihin kuuluvat myös kotiradallaan juokseva Ossi Kekki ja Eero Saleva sekä yllätysvalmis Mustafe Muuse, vaikka hänen vireensä on ollutkin vuoristoharjoittelun ongelmien takia kateissa.

Kympillä kärkipaikoille hamuaa Antti Ihamäki, vaikka kauden kärkitulos on vielä Eero Salevan nimissä.

Camilla Richardsson palaa Sveitsin vuoristoleiriltä Suomeen torstaina ja juoksee Lahdessa heti perjantaina 10000 metriä.

– St. Morizin leiri sujui hyvin. Lahdessa juoksen todennäköisesti myös 5000 metriä kympin lisäksi, Richardsson kommentoi terveisiään Sveitsin vuorilta.

Topi Raitanen hakee Lahdesta 3000 metrin mestaruutta kiihtyvävauhtisella juoksulla.

Raitanen etsii kilpailuvirettään

Topi Raitanen teki vaisun alkukautensa takia muutoksia keskikesän ohjelmaansa ja keskittyi harjoitteluun kotimaassa. Tähtäin on tiukasti elokuun MM-kisoissa, mutta viime vuoden tapaan ennen EM-kisoja hyvä Kalevan kisojen juoksu antaisi mukavaa nostetta.

– Alkukesän väsymyksestä olen pikkuhiljaa selvinnyt. Katsotaan mitä Lahden kisa tuo tullessaan. Haen nousujohteista juoksua, mutta mihin kello pysähtyy, se nähdään lauantaina, Raitanen kommentoi tunnelmiaan ennen Kalevan kisoja.

Naisten estejuoksussa suosikki on kotiseuran Lahden Ahkeran Nelli Nordlund, joka on juossut tällä kaudella ennätyksensä 10.13,56. Ennätystään on parannellut myös tilastokakkonen Janette Vänttinen ajalla 10.16,79. Viime vuoden mestari Lotta-Maria Maine on etsinyt alkukauden vielä parasta kuntoaan loukkaantumisten jälkeen.

MM-kisavirettä rakentava Reetta Hurske puolustaa 100 metrin aitojen mestaruutta Lahdessa.

Naisten pika-aidoissa kärki paikalla

Reetta Hurske hallinnee naisten 100 metrin aitoja, mutta hänen jälkeensä katsotaan taas tuttu kilpailutilanne Lotta Haralan, Annemari Kortteen ja Nooralotta Nezirin kesken. Saara Keskitalo on kehittymässä mukaan pika-aitojen kärkitaisteluihin.

Korte on ilmoittautunut mukaan myös 100 ja 200 metrille.

Miesten 110 metrin aidoissa Elmo Lakka hakee jo yhdeksättä perättäistä mestaruutta. Kovimmat haastajat ovat tutusti Jyväskylän Kenttäurheilijoiden seurakaverit Ilari Manninen ja Santeri Kuusiniemi.

Ella Junnila on löytänyt kahdeksan askeleen vauhdilla loistovireen. Kalevan kisoissa ainakin Heta Tuuri tarjonnee hyvän vastuksen.

Junnila ja Tuuri mainiossa vireessä

Tasaista kilpailua on luvassa myös naisten korkeudessa. Ella Junnilan vire paranee koko ajan, kun heinäkuun kaksi kilpailua ovat tuoneet tulokset 192 ja 190. Heta Tuuri ja Espoon nuorten EM-kisoissa neljänneksi hypännyt Venla Pulkkanen ovat hypänneet tällä kaudella 187, mutta parempaan on varmaan mahdollisuuksia.

Naisten seiväshypyssä SE-korkeutta 486 uusilla seipäillä Lontoossa hätyytellyt Wilma Murto menetti mestaruuden viime vuonna Elina Lampelalle. Vuosi sitten MM-kisoihin valmistautuminen söi virettä, nyt Murto on huippukunnossa, kuten muutkin mitalikellokkaat Lampela ja Saga Andersson.

Miesten seiväshypyssä kilpailukautensa avaava Mikko Paavola sekä Urho Kujanpää ja Tommi Holttinen haastavat Espoon nuorten EM-kisojen mestarin ja 571 ylittäneen Juho Alasaaren.

Kuortaneella myötätuulessa hypätty 795 on toistaiseksi Kristian Pullin kesän pisin ponkaisu. Joko Lahdessa olisi 8 metrin ylityksen vuoro?

Pulli tiukilla nuoren Vehmaan kanssa

Miesten pituudessa nopeasti kehittynyt nuori Kasperi Vehmaa on noussut hätyyttelemään lajia pitkään hallinnutta Kristian Pullia. Vehmaa hyppäsi yllätysmestariksi jo kaksi vuotta sitten 16-vuotiaana. Viime viikolla hän otti Pullista voiton kotiradallaan Lappeenrannan Motonet GP:ssä ennätyksellään 775.

Pullin paluu yli 8 metrin hyppyihin voi tapahtua milloin tahansa, toivottavasti Lahden Kalevan kisoissa.

Tämän kauden hyppyjen perusteella Kalle Salmisella ja Eero Haapalalla on myös sanansa sanottavana pituusmitaleista taisteltaessa.

Tällä kaudella 643 ponnistanut Saga Vanninen on suosikki naisten pituushypyssä. Laji näyttää muuten varsin tasaiselta kilpailulta, kun Jessica Kähärä keskittyy kolmiloikkaan ja Maria Huntingtonin on päättänyt kilpailukautensa.

Eveliina Rouvali on ollut kuluvan naisten kuulantyönnön kotimainen kärkinimi. Lahdessa tavoite on mestaruus.

Kuulassa ja kiekossa tutut suosikit

Miesten kuulan mitalikellokkaat ovat Arttu Korkeasalo (18,57 tällä kaudella), Nico Oksanen (18,75) ja mestaruutta puolustava Eero Ahola (18,02).

Naisten kuulassa odotellaan 17 metrin ylityksiä Eveliina Rouvalilta (17,53 tällä kaudella) ja onnistuessaan myös Senja Mäkitörmältä (16,97) ja nuorten EM-kisojen mitalisti Emilia Kankaalta (16,99). Aaron Kangas ja Silja Kosonen ovat moukarinkisojen suosikit, kuten konkari Frantz Kruger ja Salla Sipponen kiekossa, tosin kaikille neljälle on tarjolla hyvät haastajat.

Aku Parviaisen kilpailukunto on kesän mittaan kehittynyt kävelijän toiveiden mukaan. Lahden Kalevan kisat on Partaselle MM-kisojen kenraali.

Ojala ja Partanen rakentavat MM-virettä

Miesten 20 kilometrin kävelyssä MM-kisavireettään rakentavat Aleksi Ojala ja Veli-Matti ”Aku” Partanen ottavat yhteen kärkitaistossa. Mestaruutta puolustava Joni Hava tavoittelee nuorten EM-mitalisti Jerry Jokisen ja Jaakko Määttäsen tapaan hyvää aikaa ja sijoitusta, joka kasvattaisi rankingpistepottia.

Naisten 10 kilometrin kärkinimiä ovat Heta Veikkola ja voittoa puolustava Enni Nurmi.

Naisten seitsenottelussa nuorten EM-kisoissa kilpailleita Vilma Itälinnaa ja Neea Käyhköä haastaa hyvävireinen Jessica Rautelin. Miesten kymmenottelusta on tulossa tasainen. Tilastokärki on Espoon nuorten EM-kisoissa ennätyspisteensä 7392 kasannut Aleksi Savolainen.

Kalevan kisoissa nyt mukana olevien urheilijoiden lajivoittoputket. Suluissa urheilijan kaikkien voittojen määrä:

8 mestaruutta:

Kolmiloikka: Kristiina Mäkelä (10)

110 m aj: Elmo Lakka

7 mestaruutta:

800 m: Sara Lappalainen

6 mestaruutta:

1500 m: Joonas Rinne

Kolmiloikka: Simo Lipsanen (7)

5 mestaruutta:

Kuula: Senja Mäkitörmä

4 mestaruutta:

Korkeus: Arttu Mattila

Kiekko: Salla Sipponen (6)

3 mestaruutta:

Keihäs: Sanne Erkkola

800 m: Joonas Rinne

400 m aj: Tuomas Lehtonen

Kiekko: Frantz Kruger (8)

Moukari: Aaron Kangas

2 mestaruutta:

200 m: Samuel Purola

10 000 m: Nina Chydenius

100 m aj: Reetta Hurske (3)

Seitsenottelu: Miia Sillman

Puolustavat mestarit:

Miehet:

100 m: Samuli Samuelsson

200 m: Samuel Purola

400 m: Viljami Kaasalainen

800 m: Joonas Rinne

1500 m: Joonas Rinne

5000 m: Mika Kotiranta

10 000 m: Mika Kotiranta

3000 m ej: Topi Raitainen

110 m aj: Elmo Lakka

400 m aj: Tuomas Lehtonen

Korkeus: Arttu Mattila

Seiväs: Urho Kujanpää

Pituus: Kalle Salminen

Kolmiloikka: Simo Lipsanen

Kuula: Eero Ahola

Kiekko: Frantz Kruger

Moukari: Aaron Kangas

Keihäs: Lassi Etelätalo

Kymmenottelu: Juuso Hassi

20 km kävely: Joni Hava

Naiset:

100 m: Anniina Kortetmaa

200 m: Anniina Kortetmaa

400 m: Viivi Lehikoinen

800 m: Sara Lappalainen

1500 m: Sara Lappalainen

5000 m: Camilla Richardsson

10 000 m: Nina Chydenius

3000 m ej: Lotta-Maria Maine

100 m aj: Reetta Hurske

400 m aj: Kristiina Halonen

Korkeus: Heta Tuuri

Seiväs: Elina Lampela

Pituus: Anne-Mari Lehtiö

Kolmiloikka: Kristiina Mäkelä

Kuula: Senja Mäkitörmä

Kiekko: Salla Sipponen

Moukari: Silja Kosonen

Keihäs: Sanne Erkkola

Seitsenottelu: Miia Sillman, nyt mukana vain pituudessa

10 km kävely: Enni Nurmi

Lahden Kalevat kisat 27.-30.7. 

LIPPUKAUPPA

OSALLISTUJAT LAJEITTAIN

AIKATAULU

OHEISOHJELMA

 

Artikkeli Kalevan kisat Lahdessa 27.–30.7.: Tasaisia mitalitaistoja ja kirkkaita mestarisuosikkeja – katso voittoputket ja mestarit 2022 julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi