Kelvin Kiptumilta käsittämätön juoksu Lontoon maratonilla – naisten ME jäi haaveeksi 

Kelvin Kiptum
Kuva All Over Press
Lukulistalle
ClosePlease login

Kenian 23-vuotias Kelvin Kiptum teki uskomattoman tempun Lontoon maratonilla. Hän jäi lopulta ainoastaan 16 sekuntia legendaarisen Eliud Kipchogen ME-tuloksesta huimalla ajalla 2:01.25. 

Vielä sensaatiomaisempaa oli, kuinka tuo aika syntyi. Missään vaiheessa ennen 30 kilometriä kukaan ei edes hiiskunut mahdollisesta ME-ajasta. Juoksun rakenne oli järjellä käsittämätön. 

Kärkiporukkaan lähti aluksi yhdeksän juoksijaa, joista uransa viimeisen kilpailun juossut suurjuoksija Sir Mo Farah oli jo jonkin verran jäänyt. Ensimmäinen vitonen painettiin 2:02.19 tahdissa. Kympillä oltiin 2:03 loppuaikaan tähtäävässä vauhdissa. 40-vuotias Kenenisa Bekele oli hänkin tässä vaiheessa edelleen joukon jatkona. 

Puolivälissä kahdeksan miestä oli edelleen kärkiporukassa, 2:03.20 tahdissa. Legenda Bekele alkoi nyt jäädä. Ketään yllättäjiä ei kärkijoukossa ollut. 

30 kilometrin kohdalla kärkijoukossa oli enää kuusi miestä, kolme kenialaista ja kolme etiopialaista; Geoffrey Kamworor, Kelvin Kiptum, Amos Kipruto, Tamirat Tola, Seifu Tura ja Leul Gebrisilase. Oltiin noin 15 sekuntia perässä Eliud Kipchogen reittiennätystä 2:02.37. Pian sen jälkeen nuori Kiptum teki aivan uskomattoman vauhdinlisäyksen. Muilla ei ollut mitään jakoa samaan vauhtiin. Kamworor pysyi sentään jokusen kymmenen metrin päässä, muut jäivät kauemmas. 

Järjetön 10-kilometrinen 

Kiptum sen kuin lisäsi tahtiaan. 35 kilometrin kohdalla hänen johtonsa oli jo puoli minuuttia. Kiptum kiskoi viiden kilometrin välin 30-35 kilometriä umpijärjetöntä kyytiä, 13:49 eli 2:45 kilometrivauhtia. Nyt hän oli jo 2:02.00 tahdissa. Täysin mielipuolista menoa. Samalla tahdilla hän ei millään voisi enää tulla viimeistä seitsemää kilometriä, muuten jopa ME murskaantuisi. Seuraava vitonen kulki kuitenkin edelleen huimasti 14.02.  

Tässä kohtaa alettiin pohtia, tuleeko jopa maailmanennätys. Välin 30-40 kilometriä Kiptum juoksi sensaatiomaisesti aikaan 27.51. Loppuaikakin oli järjetön 2:01.25. Vain 16 sekuntia ME-ajasta ja kaikkien aikojen toiseksi kovin tulos. Ja kyseessä oli maratoonariksi todella nuoren miehen toinen maratonjuoksu. Hän juoksi ensimmäisen puolikkaan 1:01.40 ja toisen hämmentävästi 59.45. Tällaista maratonia ei ole koskaan ennen nähty.  

Kenian Kamworor juoksi kakkoseksi ajalla 2:04.23, kolmas oli Etiopian Tamirat Tola ajalla 2:04.59. Uransa päättäneen Farahin aika oli 2:10.28, Kenenisa Bekele keskeytti. 

Naisissa haettiin maailmanennätystä 

Naisten puolella lähdettiin selkeästi hakemaan Mary Keitanyn ME:n 2:17.01 alitusta. Brigid Koskei on toki juossut 2:14.04, mutta se, kuten moni muukin kaikkien aikojen kovimmista ajoista, on syntynyt samassa juoksussa miesten kanssa, missä vetoapu on merkittävä. Nyt sellaista ei ollut tarjolla. 

Kaikkien aikojen kovimman ajan juossut Kosgei joutui jättämään leikin kesken jo ennen kilometrin täyttymistä. Polvivaiva äityi heti startin jälkeen liian pahaksi. Jokseenkin omituista, kun jalka pettää jo näin aikaisessa vaiheessa. Eikö sitä huomannut vielä verryttelyssä? Vai vaatiko starttirahan saaminen starttaamista… 

Kymmenen naisen kärkiporukka jäniksineen lähti heti kättelyssä omille teilleen. Ensimmäiset hiukan alamäkivoittoiset viisi kilometriä mentiin 2:16.49 tahtia. 10 kilometrin kohdalla oltiinkin sitten jo minuutin hitaammassa vauhdissa. 

Hollantilaisen debytantin Sifan Hassanin reisi kramppasi jo ennen 20 kilometriä ja hän joutui kahdestikin pysähtymään venyttelemään. Siinä vaiheessa näytti selvältä, ettei Hassan maalia näe. Puoliväliin tultiin nipin napin ME-vauhtia, Hassan oli kuitenkin vain 11 sekuntia kärkikahdeksikon perässä.  

Kärkiporukasta etenkin 1500 metrin ME-naisen Genzebe Dibaban juoksu näytti vielä uskomattoman rennolta ja helpolta. 

Hassanin uskomaton nousu 

Tahti kiihtyi ja 25 kilometrin kohdalla oltiin ME-vauhdista jopa puoli minuuttia edellä peräti kahdeksan juoksijan voimin. Hassan oli nyt jäänyt jo puolisen minuuttia. Myös 21-vuotias sensaatiojuoksija Tadu Teshome jäi 25 kilometrin jälkeen kärkiporukasta, jonka muodosti nyt seitsemän juoksijaa. 

Kaikkien aikojen kovimman debyyttiajan 2:17.20 juossut Etiopian Almaz Ayana tipahti kärkiporukasta seuraavaksi, kun taas Sifan Hassan alkoi jälleen saavuttaa kärkeä. 30 kilometrin kohdalla hän oli jo lähes mukana kärkiporukassa. Huikea suoritus. Sen sijaan kevyen näköisesti juossut Dibaba alkoi jäädä.  

Pian kärkinelikoksi muodostui Yalemzerf Yehualaw, Peres Jepchirchir, Sheila Chepkirui ja Alemu Megertu. Hassan oli kymmenen sekunnin päässä. 35 kilometrin kohdalla oltiin sekunti jäljessä Mary Keitanyn ME-aikaa. Pian Hassan imi nopeassa tahdissa kärkiryhmän kiinni. Tämä johtui osin siitä, että kärjen vauhti tipahti, enää ei oltu lähellekään ME-tahdissa. Kaksi kilometriä ennen maalia Hassan lähti vielä todella kaukaa hakemaan juomapulloaan ja joutui lähes peruuttamaan. Silti hän oli taas pian takaisin viiden naisen kärkisakissa. 

Kilometri ennen maalia Yehualew ja Chepkirui putosivat kelkasta. Ratkaisu nähtiin loppusuoralla. Sifan Hassan kiri mailerin askeleellaan sensaatiomaiseen voittoon 2:18.34. Käsittämätön suoritus kaikkien ongelmien jälkeen. Jos hän jatkossa panostaa maratonille enemmän kuin ratajuoksuihin, mitä vielä näemmekään? 

Kakkoseksi juoksi Megertu ajalla 2:18.37, Jepchirchir hävisi hänelle sekunnin. Myös Chepkirui ja Yehualew alittivat 2:19. Dibaba keskeytti. 

Olipahan huikean värikäs, kovatasoinen ja tapahtumarikas Lontoon maraton. Kelvin Kiptum muuten alitti Eliud Kipchogen reittiennätyksen minuutilla ja 12 sekunnilla. Onko tässä ensimmäinen mies, joka rikkoo joskus virallisessa kilpailussa kahden tunnin rajan? 

Lue myös:

Lontoon maratonilla kaikkien aikojen kattaus niin miehissä kuin naisissakin

Teksti Lauri Hollo 

Vastaa