Kestävyysjuoksijat onnistuivat hyvin maajoukkueiden EM-kisoissa

Lukulistalle
ClosePlease login

Keskimatkojen juoksijat olivat isossa roolissa, kun Suomi sijoittui maajoukkueiden EM-kilpailuiden ykkösliigassa seitsemänneksi Cluj-Napocassa, Romaniassa.

Ruotsi oli pienimmällä mahdollisella puolen pisteen erolla kuudes ennen Suomea, mutta Norjan joukkueen Suomi jätti taakseen. Euroopan kahdeksan parhaan maan Superliigaan nousivat Tšekki ja Valko-Venäjä. Romania ja Viro putosivat Kakkosliigaan.

– Ruotsille häviäminen kirvelee aina … mutta maajoukkueen taso on mitattu ja tasapäisesti väännettiin vitossijastakin, vaikka seiskaksi päädyttiin! Joukkueemme kokonaispanos oli erittäin ilahduttava ja saatiin kovia kansainvälisiä kamppailuja. Monille tuli tärkeää kokemusta ja repullinen oppia; muutamille ennätyksiä ja tietysti hienot lajivoitot säväyttivät!

Kuivisto: ”Olipa helppo juoksu”

– Olipa helppo juoksu, Sara Kuivisto huokaili sunnuntain 1500 metrin voiton jälkeen Cluj Areenalla. Kuiviston voittoaika oli 4.15,58.

– Ajattelin, että jos mennään hiljaa, menen keulaan tai olen kärjessä ja niinhän se meni. Kun sitten takasuoralla läksin kiristämään, oikein ihmettelin, miksei kukaan seuraa. Tosin tuolla kovimmalla haastajalla, Valko-Venäjän Daria Barysevitshilla saattoi edellispäivän 3000 metriä painaa jaloissa, Kuıvisto kuvasi taktiikkansa ja juoksun kulkua.

Kuivisto urakoi avauspäivänä 800 metriltä kolmannen sijan ja päätöspäivän ohjelmassa on myös 4×400 metriä. – Minulle sopii kahtena peräkkäisenä päivänä kilpaileminen. Nyt juoksu tuntui todella hyvältä.

Ensimmäisenä kisapäivänä lauantaina Sara Kuivisto kävi tiukan kiritaiston toisesta sijasta naisten 800 metrillä, mutta oli kolmas ajalla 2.04,57. Juoksun voitti Sveitsin Lore Hoffmann ajalla 2.03,89 ennen Belgian Britt Ummelsia, joka ehti maaliin toisena ajalla 2.04,55. – Se taistelu kakkossijasta olisi pitänyt voittaa, mutta aika vahvasti iski hapot, Kuivisto sanoi.

Kuivisto ankkuroi vielä Suomen 4×400 metrin viesin Amira Chokairyn, Viivi Lehikoisen ja Mette Baasin aloitusosuuksien jälkeen. Naiset venyivät seitsemänneksi ajalla 3.34,42 ennen Norjaa ja Ruotsia. Chokairy juoksi avausosuuden 55,5:een ja kaikki kolme muuta juoksijamme lentävällä lähdöllä upeasti noin 53 sekuntiin. Nopeimman joukkueen Valko-Venäjän aika oli 3.28,14. Suomen joukkueen aika on paras suomalaistulos 27 vuoteen. Nopeammin on viimeksi juossut vuoden 1994 Helsingin EM-kilpailuiden finaaliin selviytynyt kvartetti.

– Ei ehkä irronnut ihan niin hyvin kuin odotin, mutta kellon mukaan se menikin hyvin, Kuivisto sanoi.

Sara Kuivisto urakoi Romaniassa kolme matkaa. Vauhti vain kiihtyi toisena päivänä.

Kuperkeikka ei hidastanut Topi Raitasta

Topi Raitanen ei ollut voitettavissa 3000 metrin estejuoksussa, vaikka hän osui esteeseen ja kompastui 700 metriä ennen maalia. Raitasen voittoaika oli 8.38,30.

– Otin esteen vähän huonosti, kolautin polveni ja menin ympäri. Nopeasti pääsin kuitenkin pystyyn, Raitanen sanoi.

Kilpailun viimeisellä kierroksella Raitasella ei ollut vaikeuksia tehdä eroa muihin ja varmistaa selkeä lajivoitto. – Mukava se on tällainen kilpailu voittaa, mutta minulle tämä oli lähinnä yksi harjoitus matkalla Tokioon, Raitanen sanoi.

Raitasen ohjelmassa maajoukkueiden EM-kilpailuiden jälkeen on korkeanpaikan leiri Liikuntakeskus Pajulahden alppimajaa höydyntäen. Se jatkuu heinäkuun puoliväliin. – Juoksen siinä välissä juhannuksena Kuortaneella 1500 metriä, Raitanen sanoi.

Helander hätyytteli 8 minuutin rajaa: ”Se oli minulle sopiva kilpailu”

Eemil Helander (artikkelin aloituskuvassa) juoksi roiman ennätysparannuksen ja kolmannen sijan 3000 metrillä sunnuntaina. Loppua kohden vauhdiltaan kiihtyneessä kilpailussa Helander paransi loppua kohden asemiaan ja tuli maaliin kauden kotimaisessa kärkiajassa 8.02,22. Hänen aiempi ennätyksensä oli 8.14,84. Juoksun voitti Hollannin Mike Foppen ajalla 7.57,43.

– Se oli mukava kiihtyvävauhtinen kilpailu ja pääsin ohittamaan muita yksi kerrallaan. Toivoin sellaista omavauhtista kilpailua ja tämä oli juuri minulle sopiva juoksu, Helander sanoi.

Alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuihin kuntoaan tähtäävä Helander on kesän mittaan parantanut ennätyksiään 3000 metrin estejuoksussa aikaan 8.45,96 ja 5000 metrillä aikaan 14.02,30.

Joonas Rinne juoksi lauantaina 1500 metriltä hyvän pistesaaliin neljännellä sijalla, joka heltisi ajalla 3.40,49. Voiton kilpailuissa vei Norjan Ferdinad Kvan ennätyksellään 3.38,63. Kisan vauhdittaja Belgian Jochem Vermeulen tuli loppusuoralle kaukana kärjessä asti, mutta voiton vei kovalla kirillään. Uupunut Vermeulen oli kolmas juuri ennen Rinnettä.

Naisten 5000 metrillä Nina Chydenius juoksi parhaan 5000 metrin aikansa sitten vuoden 2013, jolloin hän juoksi ennätyksensä 16.37,14. Chydenius oli kilpailussa yhdestoista ajalla 16.45,69. Tšekkiä edustanut Kristiina Mäki oli toinen kauden kotimaisella kärkiajalla 15.52,94.

Varaedustajana kisaan lähtenut Ilona Mononen paransi 3000 metrin ennätystään toistakymmentä sekuntia ja kamppaili seitsemänneksi kauden kotimaisella kärkituloksella. Hänen aikansa 9.17,24 rikkoo tulosrajan 19-vuotiaiden MM-kilpailuihin ja on 18-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilaston neljänneksi paras. Juoksun voitti Valko-Venäjän Darja Barisevitsh ajalla 9.01,60.

– Todella hieno kokemus. Tiesin etukäteen, että tässä juoksussa on minulle hyviä selkiä seurata ja pääsin vielä edustamaan Suomea, Mononen hehkutti.

Naisten 3000 metrin estejuoksun voitti Hollannin Irene van der Reijken ajalla 9.39,00. Suomea edusti 17-vuotias ensikertalainen Venla Saari, joka loppusuoralla kamppaili kymmenenneksi ajalla 10.41,04.

Ville Lampinen oli 800 metrillä 11:s tämän hetken kuntoonsa nähden mukavalla ajalla 1.49. Samaan sijoitukseen 12 joukkueen kisassa pääsi Ossi Kekki 5000 metrillä (14.35).

Senni Salmisen uusi Suomen ennätys kolmiloikassa lauantaina tuloksella 14.63 huipensi suomalaisten viikonlopun. Lajivoiton juoksi myös 400 metrin aituri Viivi Lehikoinen, joka onnistui hyvin askerytmityksessä ja voitti ylivoimaisesti uransa toiseksi nopeimmalla ajalla 55,94. Miesten keihäässä Lassi Etelätalo oli yksi kolmesta sunnuntain suomalaisvoittajasta. Etelätalo heitti voiton kolmannellaan joka kantoi 79,20, nousi neljän parhaan heittäjän finaaliin ja voitti.

Yleisurheilun EM-joukkuekilpailun Ykkösliigan livetulokset tästä linkistä.