Kuiviston soolo ja Rinteen taktiikkasilmä toivat mestaruudet 1500 metrillä

Lukulistalle
ClosePlease login
Kalevan kisojen 1500 metrin kilpailut sujuivat odotusten mukaisesti, kun suosikit Sara Kuivisto ja Joonas Rinne ottivat mestaruudet itselleen.

Borgå Akillesta edustavalle Kuivistolle kilpailu oli tärkeää harjoittelua tulevia EM-kisoja varten, sillä alkukauden hän joutui huilaamaan sairastelun takia ja pääsi aloittamaan kilpailukautensa vasta reilu viikko sitten. Kisavire kehittyy vain kisastarttien avulla.

Kuivisto otti juoksun ohjat käsiinsä heti alussa ja veti selvään voittoon soolona ajalla 4.10,66, joka on samalla kauden kotimainen kärkitulos. Kärkiajan entinen haltija Nathalie Blomqvist joutui jättämään kisan harmittavasti väliin kipeän akillesjänteen takia.

Ensimmäisen kierroksen Kuivisto pyyhkäisi 65 sekuntiin, joka oli kovempaa mitä hän oli valmentajansa Ari Suhosen kanssa kaavaillut. Tavoite oli aloittaa 67 sekunnin kierroksella.

– Ajattelin, että juostaan nyt. Ei täällä millään lenkillä enää olla, Kuivisto kertoi kisahaastattelussa.

Mestari manasi kovaa tuulta, jota vastaan taistelu näkyi myös hänen juoksurytmissään.

– Onneksi sain kiihdytettyä loppua kohti, mikä on tärkeintä.

Sara Kuivisto teki tosissaan töitä ja piiskasi itseään kohti EM-kisavirettä.

EM-kisoissa Kuivisto kertoo keskittyvänsä vain 800 metrille.

– Kevään sairastelut söivät kuntoa, joten päätin valmentajani kanssa keskittyä nyt kasille ja jättää 1500 metriä pois EM-kisoista. Myöskään kisojen aikataulu ei mahdollista molempien matkojen juoksua Münchenissä.

Hopealle juossut Camilla Richardsson, Esbo IF, ei pysynyt Kuiviston vauhdissa, vaikka tekikin heti eroa muuhun joukkoon. Pirteällä juoksullaan hän paransi niukasti ennätystään aikaan 4.20,25.

– No joo, hyvä juoksu minun tasolleni. Olen tehnyt enemmän pitkiä treenejä EM-kisojen kymppiä ja vitosta varten, joten meno oli hiukan nihkeää. Eka Kalevan kisojen mitali minulle kuitenkin 1500 metriltä, juoksija iloitsi.

Pronssille juoksi Emilia Jousimaa, Lahden Ahkera, ajalla 4.29,58. Hänellä on kestävyysjuoksuun ilmeisen hyvät geenit, sillä hänen äitinsä on 1980-luvun huippumaratoonari Tuija Toivonen ja isä saman aikakauden estejuoksija Ilpo Jousimaa.

Rinne hallitsi taktiikan ja otti mestaruuden

Miesten 1500 metriä oli päinvastainen naisten kisaan nähden, kun koko juoksijakaarti pysyi tiiviissä rykelmässä aina viimeiselle kierrokselle saakka. Voitto meni odotetusti Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinteelle viimeisen 300 metrin loppuvedon voimin ajalla 3.46,53. Hopean ja pronssin ottivat Santtu Heikkinen ajalla 3.47,72 ja Aleksi Kivelä, 3.49,50, jotka molemmat edustavat Lempäälän Kisaa.

– Melkoinen ryysis oli koko ajan matkalla. Mutta hyvä että sain hoidettua mestaruuden kotiin, mestari Rinne totesi maalissa katsellen samalla verisiä kinttujaan, kun piikkarit olivat kolisseet ruuhkajuoksussa.

Saarijärven Pullistuksen juoksijalla on nyt kuuden mestaruuden putki tällä matkalla ja hän tähtää jo kolmanteen tuplamestaruuteensa, kun edessä on vielä 800 metrin kilpailu. Ennakkosuosikin roolin hän myönsi aiheuttavan myös paineita.

– Kasilla joudun tiukemmalle, kun Ville Lampinen on hyvässä vireessä ja himoitsee varmaan mestaruutta hänkin. Santtu Heikkinen on myös vaarallinen, vaikka tässä juoksussa hän taisi juuttua ruuhkaan, Rinne pohti.

Hopeamies Heikkinen manaili taktista virhettään.

– Katsoin 400 metriä ennen maalia, että mitä helvettiä, Rinne on tuolla kaukana ja välissämme on kuusi tai seitsemän ukkoa. Kisa ratkesi aika pitkälle siihen. Mutta oppia ikä kaikki, 20-vuotias lupaus totesi.

Täydelliset kisatulokset tästä linkistä.

Artikkeli Kuiviston soolo ja Rinteen taktiikkasilmä toivat mestaruudet 1500 metrillä julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi