Lontoon maratonin analyysi: Kenenisa Bekele neljänsiin olympialaisiinsa 

Lukulistalle
ClosePlease login

Lontoon maratonilla nähtiin kenialaisvoittajat sekä kovaa taistelua olympiapaikoista. 

Etiopialaislegenda Kenenisa Bekele voinee alkaa varailla lippuja Pariisiin. Hän juoksi Lontoon maratonilla ikäluokkansa maailmanennätyksen 2.04.15. Kun edellä ei ollut yhtään etiopialaista, tämä tarkoittanee Bekelelle paikkaa kisakoneeseen. Huutava vääryys on, jos ei tarkoita. 

Kun Pariisissa kilpaillaan, on Bekelellä ikää jo 42 vuotta. Tamirat Tolan, Dawit Wolden ja Leul Gebresilasen oletettiin kamppailevan tiukimmin kisapaikoista. Niin ei kuitenkaan käynyt. Kaikki heistä olivat puolimatkassa hurjassa 2.03-tahdissa, mutta kukaan ei maalia nähnyt. Bekelellä oli omat vaikeutensa hiukan ennen 30 kilometriä ja hän oli pudota junasta.  

Hiukan myöhemmin konkari paineli kärkeen ja lopulta vain Kenian Alexander Mutiso pystyi seuraamaan. Hän voitti kilpailun ajalla 2.04.01 ja lunasti oletettavasti olympiapaikan. Muut kenialaiset ja etiopialaiset kyykkäsivät niin rajusti, ettei tämä kilpailu lopulta näiden maiden olympiajoukkueiden valintaa ainakaan helpottanut. Viime vuoden ja tämän vuoden tilastoissa Mutison edellä on kolme kenialaista, Bekelen edellä neljä kenialaista.  

Joka tapauksessa Bekele osoitti jälleen kerran kokemuksen merkityksen silloin, kun on oikeasti pakko tehdä onnistunut suoritus. Sillä on valinnoissa valtava merkitys. Ainakin toivottavasti. Olisihan se fantastista nähdä mitalitaistelussa mies, joka voitti 10 000 metrin olympiakultaa jo 20 vuotta sitten. 

Kenenisa Bekele juoksi Lontoossa 40-vuotiaiden miesten ME:n.

Miesten kilpailussa ilahdutti eurooppalaisten kova panos, Top10:ssä puolet oli eurooppalaisjuoksijoita. Heti afrikkalaiskaksikon jälkeen maaliin tulleet britit Emile Cairess ja Mahamed Mahamed paransivat ennätyksiään pari minuuttia aikoihin 2.06.46 ja 2.07.07. Hienoja aikoja, mutta ennakkoon niillä tapellaan Pariisissa korkeintaan pistesijoista.  

Toki arvokisamaratonit ovat usein yllätyksellisiä. Oletus kuitenkin on, että afrikkalaiset jyräävät, vaikka Ranskan Morhad Amdouni, Hollannin Abdi Nageeye, Sveitsin Tadesse Abraham ja miksipä ei myös Cairess yrittävätkin parhaansa haastaa. 

Naisilla tiukka kiritaistelu 

Naisten kilpailusta odotettiin hurjia ME-juoksiija Tigst Assefan johdolla. Puoliväliin mentiinkin huimaa 2.13-tahtia. Moni suosikki kuten Kenian Brigid Kosgei (ennätys 2.14.04) ja Etiopian Tigist Ketema (kaikkien aikojen paras debyytti, 2.16.07) putosivat kyydistä yllättäväkin aikaisin.  

Vauhti alkoi hiipua ja neljä naista erottautui kärkiporukaksi: etiopialaiset Assefa ja Megertu Alemu sekä kenialaiset Peres Jepchirchir ja Joyciline Jepkosgei. Ratkaisu nähtiin vasta viimeisellä 500 metrillä. Kaikki odottivat entisen 800 metrin juoksijan Assefan kirivän helposti voittoon, mutta maratonin lopussa ratkaisee kestävyys, ei nopeus. Hallitseva olympiavoittaja Jepchirchir oli lopussa omaa luokkaansa ja painoi voittoon ajalla 2.16.16. Assefa jäi seitsemän sekuntia. Myös Jepkosgei (2.16.24) ja Alemu (2.16.34) alittivat Mary Keitanyn ”vain naisten” ME:n 2.17.01. Se oli kova temppu.  

Peres Jepchirchir juoksi Lontoossa naisten maratonin ME:n

Vaikka moni väittää, ettei ole merkitystä, juostaanko vain naisten kesken vai miesten seassa, niin kyllä sillä todellakin on. Nytkin naisjänikset jaksoivat mitenkuten puolimatkaan. Sekakilpailuissa vetoapua riittää loppuun saakka. 

Kärkinelikko lunasti oletettavasti paikkansa olympialaisiin. Samalla ainakin Kosgei ja Ketema luultavammin menettivät asemansa. 

Naisissa eurooppalaisia ei näkynyt lähelläkään kärkeä. Tuskin heitä näkyy Pariisissakaan. Afrikkalaiset ja kovat amerikkalaiset valtaavat kärkisijat. Ainoa poikkeus olisi Hollannin Sifan Hassan, mutta hän keskittynee edelleen ratamatkoille.  

 

Teksti Lauri Hollo Kuvat London Marathon

Vastaa