Mäki peittosi tiukassa kiristaistelussa Monosen – Kekki juoksi tuplamestaruuden

Lukulistalle
ClosePlease login

Kristiina Mäki voitti tasaisen kiritaiston Ilona Monosta vastaan maastojuoksun SM-kisojen naisten 4 kilometrin kilpailussa Helsingin Paloheinän maastossa. Ossi Kekki puolestaan kruunasi kisapäivänsä tuplamestaruudella voitettuaan miesten 10 kilometrin jatkeeksi myös 4 kilometriä.

Naisten 4 kilometrin kilpailu koki takaiskun jo ennen starttia, kun ennakkosuosikki Nathalie Blomqvist joutui jättämään kisan väliin. Lauantain kisaverryttelyssä hän oli tuntenut oireita pohkeessaan.

– En halua ottaa mitään riskiä lähellä ratakautta, joten jätän maastokisan väliin. Kesään valmistautumiseen tällä ei kuitenkaan ole merkitystä, Blomqvist kertoi.

Blomqvistin poisjäännistä huolimatta nähtiin tasainen voittotaisto, kun Lahden Ahkeran juoksijat Mäki ja Mononen pitivät hyvää vauhtia alusta lähtien. Mestaruus ratkesi vasta viimeisellä parilla sadalla metrillä Mäen vahvan loppuvedon ansiosta.

– Sain kisan alla tietää Nathalien poisjäännistä, joten nyt pystyin pitämään itselleni juuri sopivaa vauhtia ja loppuun riitti voimia, mestari Mäki kertoi maalihaastattelussa.

Mäki: Toivottavasti en ole huomenna sitten köhässä ja ihan poikki.

Mäki on SM-maastojen uskollinen kävijä, vaikka asuukin perheineen Tšekissä. Lukuisten Kalevan kisojen mitalien lisäksi hänellä on palkintokaapissaan seitsemän aikaisempaa maastomitalia, kuusi hopeista ja yksi kultainen vuodelta 2019.

– Kyllä, SM-kisoihin aina haluan mukaan. Kun kisat olivat nyt vielä Helsingissä, niin Kaapo-poikanikin pääsi mukaan, Mäki totesi iloisena.

Mäki kertoi kärsineensä alkuviikosta hieman flunssaisesta olosta hyvän Italiassa vietetyn harjoitusleirin jälkeen ja miettineensä jopa jättää tämä kisareissu väliin.

– Toivottavasti en ole huomenna sitten köhässä ja ihan poikki.

Kesän aikatavoitteekseen Mäki kertoi seuraavan vuoden olympialaisten rajan rikkomisen, joka on kova 4.02,50. Se antaisi hyvät lähtökohdat myös elokuun MM-kisoihin.

– Viime vuonna juoksin ajan 4.04 aika monta kertaa, ja kun treenit ovat menneet nyt keväällä hyvin, niin aikaparannuksiin uskon.

Ratakautensa Mäki aloittaa jo ensi viikolla kotona Tšekissä seuraliigan kisoissa.

– Paavo Nurmen kisoihin haluaisin tulla. Kalevan kisat ovat samaan aikaan kuin Tšekin mestaruuskisat, mutta aion juosta perjantaina täällä Suomessa ja sunnuntaina sitten kotona, Mäki kertoi suunnitelmistaan.

Mononen tervehtyi SM-maastoihin

Ilona Mononen joutui seurailemaan terveystilannettaan ennen SM-maastoja. Viikkoa aikaisemmin iskenyt pöpö aiheutti pienen harjoittelutauon.

– Oli hieman epävarma oli, kun jouduin jättämään viimeistelytreenini väliin, mutta tulipahan ainakin lepoa riittävästi. Puolikuntoisena en olisi lähtenyt kisaamaan, Mononen kertoi.

Juoksua pieni tauko ei näyttänyt haitanneen, vaan Monosen meno oli vahvaa ja hän antoi Mäelle kunnon vastuksen.

– Kunto oli kuitenkin pieni arvoitus, mutta vahvalta juoksu tuntui, vaikka paras lopputerävyys jäi puuttumaan. Kristiina oli sen verran kova viimeisellä 200 metrillä, ettei minulla ollut mahdollisuuksia.

Kisan kolmanneksi juoksi Saija Seppä. Eroa kärkeen kertyi 45 sekuntia, mutta Suolahden Urhon juoksijalla voisi olla vielä hyvätkin mahdollisuudet nousta huippukuntoon monen vuoden tauon jälkeen.

Kekki yllätti tuplamestaruudella

Ossi Kekki teki melkoisen yllätyksen nousemalla maastojen kaksoismestariksi voittamalla aamupäivän 10 km:n jälkeen myös päivän päätöslajin 4 kilometriä.

Lahden Ahkeran juoksija hallitsi kilpailua alusta lähtien eikä antanut muille mitään mahdollisuuksia. Vahvalta näyttäneen menon päätteeksi hän teki 19 sekunnin eron seuraavaan.

– Kisassa oli harmittavasti kärkinimien poisjääntejä. Mutta ymmärrän, että jotkut juoksijat halusivat välttää riskejä ennen ratakautta, Kekki kommentoi tyynesti voittoaan.

Muista mitalisijoista käytiinkin sitten ankara kirikamppailu. Maalisumpusta loppui lopulta tila ja aidatkin rytisivät, kun HKV:n Panu Jantunen, Lahden Ahkeran Hannu Granberg ja Tampereen Pyrinnön Samu Mikkonen rynnivät rinta rinnan ajanottokennolle. Hopeasija merkittiin lopulta Jantusen nimiin sekunnin erolla ennen Granbergia ja Mikkosta, joiden oli tyytyminen sijoihin kolme ja neljä.

Maastojen tuplamestaruus ei ole ihan jokavuotista herkkua. Edellisen kerran tuplaan ovat pystyneet muun muassa Jarkko Järvenpää vuonna 2018 ja kenialaisvahvistus Lewis Korir, joka tuplasi peräti kolmena vuonna peräkkäin kymmenisen vuotta sitten.

– Kunto tuntuu hyvältä, mutta jää nähtäväksi mitä se tarkoittaa kesällä. Vaikka jalka ei aivan herkkä olisikaan, niin ennätyskunnossa voisin olla. Jos 5000 metriä sinne alle 14 minuutin nyt menisi, Tampereella asuva Kekki pohti.

Kekin ennätys on toistaiseksi 14.07 kahden vuoden takaa.

Paljon puhutusta radasta Kekki antoi ratamestarille puhtaat paperit.

– Ei valittamista, vaikka yhdessä sillankaiteessa olisi joku heinäpaali voinut olla. Kiva, että tällaisiakin maastoja juostaan, mutta ei ihan joka vuosi samanlaista extremea tarvita. Ajankohtana keväällä on puolensa kauden avauksena ja hyvänä hapenottoharjoituksena ennen ratakautta, mestari kertoi.

Artikkeli Mäki peittosi tiukassa kiristaistelussa Monosen – Kekki juoksi tuplamestaruuden julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi