Mattila kiri hopealle: ”En ehkä uskaltanut haaveilla mitalista” – Kähärä taisteli mitalin, vaikka nilkka pyörähti

Lukulistalle
ClosePlease login

Veera Mattila ja Jessica Kähärä kasvattivat Suomen joukkueen mitalisaalista 800 metrin hopealla ja kolmiloikan pronssilla Espoossa alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa.

Mattila kiiti 800 metrin hopealle ennätyksellä 2.03,14  ja kisapäivän aamuna nilkkansa pyöräyttänyt Kähärä loikki kolmanneksi tuloksella 13,59. Naisten 800 metrin voitti Espanjan Daniela García ajalla 2.02,96. Kolmiloikan ykköstilan vei Espanjan Maria Vicente, joka kimmahteli 14,21.

– Oli vaikea päivä, kun aamulla pyörähti nilkka, mutta taistelin, Kähärä hehkutti.

Kähärä on tällä kaudella saanut kolmiloikan toimimaan ja ponnistanut 13,87. Espoon finaalissa, kivun kanssa hammasta purren, Kähärä ei aivan noihin lukemiin yltänyt, mutta otti itsestään sen, mikä oli otettavissa.

– Oli tosi hienoa ottaa mitali kotikisoissa. On ollut vaikea pari vuotta, mutta tavoite täyttyi. Tämä oli iso taisteluvoitto, kun nilkkaan koski aika paljon, Kähärä totesi.

Vaikka Kähärän nilkka pyörähti, hän ei harkinnut kilpailuun väliin jättämistä, sen sijaan pituushyppyyn osallistumista hän aikoo miettiä.

– Ajattelin, että suomalaisella sisulla taistellaan läpi ja olen kivun kanssa hypännyt ennenkin, Kähärä sanoi.

Mattila: En ehkä uskaltanut haaveilla mitalista

Mattila juoksu oli komeaa jatkoa vahvalle alkukesän vire

– En ehkä uskaltanut haaveilla mitalista, mutta tiesin, että kyllä se mahdollista on, koska tiesin, että minulle on mahdollista juosta 2.02, Mattila totesi.

Avauskierros juostiin 62,4, mikä oli Mattilalle sopivaa vauhtia.

– Eka kierros tuntui aika rauhalliselta. Hoin itselleni, että helppoa, helppoa. Oli tosi varma tunne, kun juoksin siinä espanjalaisen perässä, Mattila viittasi Garcíaan.

– Takakaarteessa meinasin jäädä pussiin, mutta pääsin sisäkautta espanjalaisen perään ja tiesin, että hän vetää kovaa, Mattila sanoi.

Mattila on tehnyt suomalaisittain rakettimaisen nousun huipulle. Kolme vuotta sitten hän juoksi ajan 2.21, kaksi vuotta sitten 2.12 ja viime vuonna jo 2.05,13. Myös 400 metriä on kehittynyt melkeinpä samalla tavalla, kun ennätys on tänä kesänä juostu 54,02.

Turussa biologiaa opiskeleva, ja urheiluun keskittyvä Mattilan aiempi 800 metrin ennätys 2.03,55 ja häntä valmentaa Sami Nikkilä, jonka kanssa yhteistyötä Mattila on tehnyt seitsemän vuotta.

– Veera on päämäärätietoinen ja terrierimäinen taistelija. Treeneissä ei haeta maksimia vaan hyvää rentoa vauhtia ja kisassa sitten puristetaan ja otetaan kaikki irti, Nikkilä totesi.

Mattila oli mukana viime vuonna alle 20-vuotisten MM-kisoissa Kolumbian Calissa, jossa hän juoksi Suomen 4×400 metrin viestijoukkueessa, joka oli finaalin neljäs loistoajalla 3.33,15. 800 metrillä Mattila pääsi välieriin, mutta siinä juoksussa kohtaloksi tuli keskeytys.

Artikkeli Mattila kiri hopealle: ”En ehkä uskaltanut haaveilla mitalista” – Kähärä taisteli mitalin, vaikka nilkka pyörähti julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi