Lukulistalle
ClosePlease login

Mustafe Muuse oli rohkealla juoksulla miesten 9 kilometrin kilpailun paras suomalainen maastojuoksun PM-kilpailuissa Reykjavíkissa sunnuntaina. Hyvän tovin kilpailua johtanut Muuse sijoittui kahdeksanneksi 14 sekuntia kärjestä ajalla 28.17.

Juoksun voitti norjalainen Even Bröndbo Dahl, joka sai saman ajan 28.03 kuin toiseksi juossut joukkuetoverinsa, estejuoksija Jacob Boutera.

– Lähdin rennosti juoksuun. Katselin siinä alussa, mitä tapahtuu. Kolmannella kierroksella menin kärkeen, kun totesin, että on pakko lisätä vauhtia. Vedin noin 7 kilometriin, sen jälkeen siihen tuli porukkaa eteen, Muuse kertaili.

Muuse löysi hyvän kirivaihteen viimeiselle kilometrille, mutta harmitteli, että alamäet olivat hänelle myrkkyä. Niissä hän ei pystynyt vastaamaan kärkiryhmän vauhtiin.

– Alamäet olivat minulle tosi pahoja. En osaa juosta niitä. Tasaisella ja ylämäissä sain muita aina kiinni. Tämä oli kuitenkin hyvä treeni EM-maastoja ajatellen. Niihin on nyt kuukausi aikaa valmistautua.

PM-kilpailuiden mitalit ratkottiin 1,5 kilometrin reitillä Laugardalin leirintäalueen nollakelin kovettamalla nurmipinnalla. Suomen joukkueen kaksi muuta juoksija Leevi Keronen ja Niko Putkinen olivat 12:s ja 15:s. Kerosen ero kärkeen oli minuutti ja 15 sekuntia ja Putkisen 2.53 minuuttia.

Miesten joukkuekilpailussa Suomen kolmikko oli neljäs. Mitalisijat veivät Norja, Tanska ja Ruotsi.

Polvivaivan kiusaama Peiponen kymmenes – Blomqvist keskeytti: ”Oli kipeä olo”

Naisten 9 kilometrin kilpailussa Johanna Peiponen juoksi 10. sijan ja Taru Palsa oli 12:s. Kilpailun kärkisuosikkeihin lukeutunut Nathalie Blomqvist keskeytti kärkiryhmästä puolimatkan jälkeen.

– Oli selvästi kipeä olo, Blomqvist harmitteli.

Peiponen puolestaan pohti pitkään, lähteekö kilpailuun, kun polvessa on alamäessä kipua tuottava tulehdusperäinen vaiva.

– Ihan viimeiseen vaiheeseen Johanna miettii, pystyykö juoksemaan. Hän teki sitten pienen testin piikkareilla ja päätti kilpailla. Kun polvi kilpailun aikana lämpeni, juoksu tuntui Johannan mukaan hyvältä. Polvi teipattiin ja Johanna sai siihen myös hyvää hierontaa, tytärtään valmentava Aira Peiponen totesi.

Naisten kilpailu päättyi norjalaisten kaksoisvoittoon. Ina Halle Haugen vei voiton ajalla 32.42 ja Hanne Mjöen Maridal oli toinen neljän sekunnin päässä. Tanskan Juliane Hvid oli kolmas yhdeksän sekuntia kärjestä jääneenä.

Maastojuoksun arvokilpailut jatkuvat EM-tasolla 10. joulukuuta Brysselissä, Belgiassa.

Pojille joukkuepronssia

Sisu Moilasen onnistunut juoksu toi kahdeksannen sijan alle 20-vuotiaiden miesten 6 kilometrillä maastojuoksun PM-kilpailuissa Reykjavíkissä sunnuntaina. Kilpailun päätteeksi Moilanen pokkasi joukkuetovereidensa Ville Viitakosken ja Eetu Valtolan kanssa pronssin joukkuekilpailusta.

Pohjoismaiden mestaruuden voitti Ruotsin Karl Ottfalk, joka selvitti reitin ajassa 19.05 ja peittosi viidellä sekunnilla toiseksi juosseen Norjan Kristian Bråthen Börven. Moilanen jäi kärjestä minuutin ja 25 sekuntia. Yhdeksänneksi ja kymmenenneksi juosseiden Viitakosken ja Valtolan erot kärkeen olivat 1.31 ja 1.32 minuuttia.

– Hyvin sain itsestäni kaiken irti. Se näkyi, että olen pystynyt treenaamaan syksyn hyvin, kun olen pysynyt terveenä, Moilanen totesi.

Kärki lähti kovaa ja Suomen kolmikko putosi kärkijoukosta yli 20 sekunnin päähän jo ensimmäisellä kierroksella.

– Rata oli haastava, kun oli paljon käännöksiä ja tuli paljon rytminvaihdoksia. Kolme kierrosta juostiin suomalaiset porukassa, sitten alkoi eroa syntyä, kertasi Moilainen, joka löysi kisan loppuun kirivaihteen, jolla irtosi muista suomalaisista.

Miesjunioreiden joukkuekilpailun voitti Norja ennen Ruotsia.

Rajaniemi ei antanut periksi vatsakrampille

Sini Rajaniemi ei antanut periksi vatsakrampin tuomalle tuskalle alle 20-vuotiaiden naisten 6 kilometrin matkalla. Rajaniemi oli PM-kilpailun parhaana suomalaisena yhdestoista ajalla 23.10. Hän jäi minuutin ja 10 sekuntia voittajasta.

Juoksun viimeiset kilometrit olivat Rajaniemelle ankaran tuskaisia.

– Vatsa kramppasi kaksi kilometriä ennen maalia. Tuntui, etten pystynyt hengittämään kunnolla. Juoksun loppu oli henkisesti raskas. Olen ylpeä, että tulin maaliin tahdonvoimalla, varsinkin kun en ole näitä pidempiä matkoja niin paljon juossut, Rajaniemi sanoi.

Kilpailun voitti Tanskan Sofia Thögersen selkeällä 15 sekunnin erolla ennen Ruotsin Elsa Sundqvistia. Thögersen on 1500 ja 5000 mitalisti viime kesän alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuista.

Suomalaiskolmikosta Ella Sorvisto oli 12:s ja Nelli Viskari 13:s. Kaksikon erot kärkeen olivat 1.14 ja 1.23 minuuttia.

– Nurmirata oli nopea ja tosi kiva juosta. Se ei ollut liukas, eikä siinä ollut pitkiä, jyrkkiä ylämäkiä. Lähdettiin kaikki kolme alussa aika isoon kärkiryhmään, jossa oltiin pari kierrosta, Rajaniemi kertaili kilpailua.

Naisjunioreiden joukkuekilpailussa Suomi sijoittui neljänneksi. Voiton vei Ruotsi. Norja ja Tanska olivat toinen ja kolmas.

Ella Sorvisto, Nelli Viskari ja Sini Rajaniemi olivat alle 20-vuotiaiden 6 kilometrin joukkuekilpailussa neljänsiä.

REYKJAVÍK (ISL) 5.11.2023 Maastojuoksun PM-kilpailut

Miehet,

9 km: 1) Even Brøndbo Dahl Norja 28.04, 2) Jacob Boutera Norja 28.03, 3) Joel Ibler Lillesø Tanska 28.07, 4) Eivind Öygård Norja 28.13, 5) Mikkel Dahl-Jessen Tanska 28.14, 6) Ole Hesselbjerg Tanska 28.15, 7) Leo Magnusson Ruotsi 28.16, 8) Mustafe Muuse Suomi 28.17, 9) Mohammadreza Abootorabi Ruotsi 28.18, 10) Baldvin Thór Magnússon Islanti 28.23, 11) Martin Regborn Ruotsi 28.30, 12) Leevi Keronen Suomi 29.18 … 15) Niko Putkinen Suomi 30.56. – (18 kilpailijaa.)

Joukkuekilpailu: 1) Norja 7 (Boutera, Brøndbo Dahl, Öygård), 2) Tanska 14, 3) Ruotsi 27, 4) Suomi (Muuse, Keronen, Putkinen) 35, 5) Islanti 43.

M19 6 km: 1) Karl Ottfalk Ruotsi 19.06, 2) Kristian Bråthen Børve Norja 19.11, 3) Simen Gløgård Stensrud Norja 19.20, 4) Håkon Moe Berg Norja 19.26, 5) August da Silva Sveen Norja 19,29, 6) Gabriel Claesson Ruotsi 19.35 … 8) Sisu Moilanen Suomi 20.31, 9) Ville Viitakoski Suomi 20.38, 10) Eetu Valtola Suomi 20.38. – (18.)

M19 Joukkuekilpailu: 1) Norja 9 (Børve, Stensrud. Berg), 2) Ruotsi 18, 3) Suomi 27 (Moilanen, Viitakoski, Valtola), 4) Tanska 39, 5) Islanti 51.

Naiset,

9 km: 1) Ina Halle Haugen Norja 32.42, 2) Hanne Mjøen Maridal Norja 32.46, 3) Juliane Hvid Tanska 32.51, 4) Emilia Lillemo Ruotsi 32.59, 5) Sigrid Jervell Våg Norja 33.07, 6) Johanna Larsson Ruotsi 33.11, 7) Carolien Millenaar Tanska 33.22, 8) Ine Bakken Norja 33.34, 9) Lisa Risby Ruotsi 34.28, 10) Johanna Peiponen Suomi 34.50, 11) Josephine Thestrup Tanska 35.00, 12) Taru Palsa Suomi 35.13 … Nathalie Blomqvist Suomi keskeytti. – (18.)

Joukkuekilpailu: 1) Norja 8 (Haugen, Maridal, Våg), 2) Ruotsi 19, 3) Tanska 21, 4) Islanti 44.

N19 6 km: 1) Sofia Thøgersen Tanska 22.10, 2) Elsa Sundqvist Ruotsi 22.25, 3) Majken Larsson Ruotsi 22.35, 4) Malin Hoelsveen Norja 22.38, 5) Anna Marie Nordengen Sirevåg Norja 22.39, 6) Towa Nilsson Ruotsi 22.44 … 11) Sini Rajaniemi Suomi 23.20, 12) Ella Sorvisto Suomi 23.24, 13) Nelli Viskari Suomi 23.33. – (18.)

N19 Joukkuekilpailu: 1) Ruotsi 11 (Sundqvist, Larsson, Nilsson), 2) Norja 17, 3) Tanska 25, 4) Suomi 36 (Rajaniemi, Sorvisto, Viskari), 5) Islanti 49.

Artikkeli Muuse rohkealla juoksulla PM-maaston paras suomalainen: ”Alamäet olivat minulle tosi pahoja” – Peiponen naisten kilpailun kymmenes julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi