Nuorten MM-kisat Keniassa: Suomelle neljä kultaa ja kultamitalitilaston kakkonen Kenian jälkeen!

Lukulistalle
ClosePlease login

Järjestävä maa Kenia voitti kultamitalitilaston yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa kotikentällään Nairobissa, mutta toiseksi sijoittui pieni ja sisukas Suomi.

Suomen joukkue saavutti Keniassa neljä maailmanmestaruutta, mikä oli toiseksi suurin määrä kahdeksan kultamitalia voittaneen Kenian jälkeen.

Suomen joukkueen maailmanmestarit olivat Kaustisen Pohjan-Veikkojen keihäänheittäjä Janne Läspä, Jyväskylän Kenttäurheilijoiden 400 metrin aitajuoksija Heidi Salminen, Someron Esan moukarinheittäjä Silja Kosonen ja Tampereen Pyrinnön seitsenottelija Saga Vanninen.

Kosonen ja Vanninen olivat lajiensa suuria ennakkosuosikkeja ja voittivat mestaruutensa ylivoimaisesti. Läspä ja Salminen ovat tänä kesänä askel askelelta nousseet tuntemattomuudesta maailman huipulle.

Nigeria ylsi Suomen tavoin neljään kultamitaliin, mutta Laihian Lujan seiväshyppääjä Juho Alasaari saavutti Suomelle lisäksi yhden hopeisen mitalin, mihin Nigerian joukkue ei pystynyt. Tämä ratkaisi tilaston toisen tilan Suomen eduksi.

Rehellisyyden nimissä on kuitenkin muistettava, että kisoista oli poissa Kenian huonon koronaepidemiatilanteen takia valtaosa kovista yleisurheilumaista, varsinkin monet Euroopan maat ja Yhdysvallat.

Heidi Salminen paransi MM-kisoissa 400 metrin aitajuoksun ennätystään yli kaksi sekuntia ja voitti yllätysmestaruuden. Salmista valmentaa lajin SE-nainen Tuija Helander.

Suomi menestyi loistavasti mitalimäärässä ja pistetilastossa

Mitalien määrässä Kenia oli ylivoimainen. Pääosin kestävyysjuoksijoiden voimin se saavutti yhteensä 16 mitalia, joista puolet oli kultaisia. Etiopia ylsi 12 mitaliin ja Jamaika 11 mitaliin.

Suomi oli mitalimäärässä toiseksi paras Euroopan maa Ranskan jälkeen. Yhteensä 35 maata voitti mitaleita.

Pistetilastossakin joka lajin kahdeksan parhaan urheilijan yhteispisteiden perusteella Kenia oli paras, Etiopia toinen ja Jamaika kolmas. Kenian pistemäärä oli 128. Pistesijoja saavutti yhteensä 63 maata.

Suomi sijoittui pistetilastossakin kahdeksanneksi ja oli Euroopan maista kolmanneksi paras Ranskan ja Puolan jälkeen. Suomen pistemäärä oli 59.

Ilona Mononen sai kokemusta kestävyysjuoksusta vuoristoilmassa. Alkukesästä hän voitti 3000 metrin Euroopan mestaruuden.

Monoselle jo toinen pistesija MM-kilpailuista

Lahden Ahkeran Ilona Mononen oli 3000 metrillä viides ja 1500 metrillä kahdeksas.

Monoselle MM-kilpailut olivat loistava jatko heinäkuisille Tallinnan alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuille, missä hän voitti 3000 metrin mestaruuden. Mononen muutti hiljattain Lahteen ja harjoittelee Mikko Rajaniemen valmennuksessa.

– Aika lailla oli paukut tänään loppu. Alkuvauhti oli aikamoista kävelyä ja kun se kiihtyi, meni aika kovaksi. Vaikka omakin vauhti kiihtyi, oli sen verran painava jalka tänään, ettei se tuossa seurassa riitä, Mononen kertoi sunnuntaina 1500 metrin kisan jälkeen.

– Kokonaisuutena olen kisoihin tyytyväinen. Ennen kaikkea monia kokemuksia rikkaampana. Täällä on koettu vaikka sun mitä. On juostu korkealla merenpinnasta, mitä en ole koskaan aiemmin tehnyt ja kovassa seurassa.

Santtu Heikkinen oli yhdeksäs 1500 metrillä,

Heikkinen: ”Toinen kierros oli liian kova, tärkeää kokemusta tuli”

Lempäälän Kisan Santtu Heikkinen oli miesten 1500 metrin finaalissa yhdeksäs ajalla 3.49,14. Heikkinen lähti hakemaan pistesijaa eli sijoitusta kahdeksan parhaan joukkoon.

– Läksin rohkeasti mukaan tavoittelemaan pääletkaa ja kahdeksatta sijaa, kun ensimmäisen kierroksen jälkeen lähdettiin kiristämään vauhtia. Sitten kävi niin, että toinen kierros oli alle minun ennätysvauhtini ja itselleni liian kova, Heikkinen sanoi.

– Taistelin sen kolmannen kierroksen hirveillä hapolla. 300 metriä ennen maalia tunsin, että laktaatit ovat liian korkealla, mutta taistelin maaliin.

Heikkisen kolme ensimmäistä kierrosta sujuivat 61, 59 ja 60 sekuntiin. Kilpailun kärkitaisto oli Kenia–Etiopia-maaottelu, jossa mestariksi juoksi leijonan osan vetotöistä tehnyt Kenian Vincent Kibet Keter ajalla 3.37,24. Hän on Afrikan juniorimestari toissavuodelta ja on tällä kaudella juossut 3.35,21. Etiopian 17-vuotias Wegene Addisu oli toinen ajalla 3.37,86.

Heikkinen oli aiemmin tällä kaudella alle 20-vuotiaiden EM-finaalissa Tallinnassa kuudes. Hän on tänä kesänä pudottanut 1500 metrin ennätyksensä aikaan 3.45,48. Nairobista Heikkisella oli tuomisena erinomaisen tärkeää kokemusta.

– Tämä antoi todella hyvää kokemusta, millaista on kilpailla näissä korkeuksissa, Heikkinen sanoi.

Nairobin alle 20-v. MM-kilpailuiden kultamitalitilasto:

1) Kenia 8 – 1 – 7, 2) Suomi 4 – 1 – 0, 3) Nigeria 4 – 0 – 3, 4) Etiopia 3 – 7 – 2, 5) Jamaika 3 – 6 – 2, 6) Etelä-Afrikka 3 – 2 – 4, 7) Botswana 3 – 1 – 0, 8) Ruotsi 3 – 0 – 0, 9) Ranska 2 – 4 – 2, 10) Tšekki 2 – 0 – 1. – (18 maata saavutti kultamitaleita.)

Nairobin alle 20-v. MM-kilpailuiden mitalimäärä:

1) Kenia 16 (8-1-7), 2) Etiopia 12 (3-7-2), 3) Jamaika 11 (3-6-2), 4) Etelä-Afrikka 9 (3-2-4), 5) Ranska 8 (2-4-2), 6) Nigeria 7 (4-0-3), 7) Suomi 5 (4-1-0), 8) Valko-Venäjä 5 (1-1-3), 9) Puola 5 (0-2-3), 10) Botswana 4 (3-1-0). – (35 maata saavutti mitaleita.)