Paavo Nurmen ilta kuumeni loppua kohti – britti Max Burgin huippuaikaan 1.43,52, Raitasen vauhti kiihtyy, Määttänen 2.01,52

Lukulistalle
ClosePlease login

Paavo Nurmi Gamesin loppuillassa miesten 800 metrillä syntyi uusi maailman tämän kauden kärkiaika, kun vasta 20-vuotias britti Max Burgin viiletti ennätykseensä 1.43,52. Burgin on vielä varsin tuntematon nimi kansainvälisillä radoilla, vaikka hänen aikaisempi ennätyksensä 1.44,14 viime vuodelta on 19-vuotiaiden Euroopan ennätys.

Huippuvauhtisessa kisassa viisi miestä juoksi alle 1.45:n, heidän joukossaan myös Ruotsin Andreas Kramer maansa ennätystä hätyytellen 1.44,75.

Joonas Rinne teki huippumiesten vanavedessä kauden kotimaisen kärkiajan 1.46,46, ja Ville Lampinen yltyi omaan ennätykseensä 1.47,04.

– Taktiikkani oli yksinkertainen, mennä vain kovan ryhmän mukana. Hemmetin kovaa menivätkin! Ehjä juoksu itseltäni ja tulin hyvin loppuun saakka, mutta ei ollut ihan niin terävää kuin olisin toivonut. Siitä jäi uusi ennätykseni kiinni, Rinne kommentoi juoksuaan.

Raitanen etenee askel askeleelta kohti huippukuntoa

3000 metrin estejuoksussa voiton vei Etiopian Abraham Seme ajalla 8.14,87. Kisan kakkonen oli Saksan Frederik Ruppert tuloksella 8.15,58. Topi Raitanen ei pysynyt matkalla kärjen vauhdissa, mutta kaivoi jälleen esille mukavan viimeisen kierroksen kirin ja oli kisan kolmas kauden parhaallaan 8.19,34.

Raitanen myönsi, että kisa otti koville.

– Se on aina tällaista vielä alkukaudella, happoa tulee reiteen. Oli kuitenkin vähän parempi juoksu kuin aikaisemmin tällä kaudella. Ei vielä viimeisen päälle, mutta askel eteenpäin. Tästä on hyvä jatkaa, toiveikas Raitanen kertasi juoksuaan.

Määttänen paransi jälleen, nyt 2.01,52

Kansainvälinen huippuseura antoi lisävauhtia myös Suomen naisten 800 metrin juoksijoille. Kisan voitti Italian Elena Bellò ajalla 1.59,84. Kisan viidenneksi kiri Eveliina Määttänen hienolla ennätyksellään 2.01,52 ja yhdeksänneksi Viola Westling kauden parhaallaan 2.03,82.

Määttänen paransi viime viikolla juoksemaansa ennätystään yli 2 sekuntia. Hän on nyt Suomen kaikkien aikojen tilastossa neljännellä sijalla Sara Kuiviston, Tuuli Merikosken ja Tytti Rehon jälkeen. Aina iloinen Määttänen oli yllättynyt hyvästä tuloksestaan.

– Arvelin, että hyvä aika tulee, kun pysyin porukan mukana, vaikka tämän päivän fiilikseni ei aivan paras ollutkaan. Pientä tönimistä oli koko matkan ajan, mutta ei tuo pahemmin haitannut.

Murto tyytyväinen tasaisiin hyppyihinsä

Naisten seiväshypyssä Wilma Murto oli kisan kakkonen ylitettyään 450 toisella yrityksellään. Voiton vei Australian Nina Kennedy tuloksella 465.

– Oli aika hyvä kisa, askel oikeaan suuntaan. Muutamia pudotuksia tuli, mutta nekin olivat tasaisen hyviä suorituksia.

Seuraava kisa on lauantaina Kuortaneella, jonne Murto lähtee toiveikkaana. Siellä ei hänen mukaansa ole puutetta kilpailun tasosta.

Senni Salminen rauhallinen tuloksestaan

Naisten kolmiloikka näyttää tuloslistalla suomalaisittain pettymykseltä. Voitto meni Jamaikan Shanieka Rickettsille, jonka hyppy kantoi 14,35. Senni Salminen oli kisan neljäs tuloksella 13,98 ja Kristiina Mäkelä viides 13,93.

Salminen ei kisahaastattelussa kuitenkaan tulostaan murehtinut.

– Juoksu kulkee nyt jo paremmin. Mutta viimeiset askeleet lankulle eivät ole vielä kunnossa. Ei tässä mitään hätää ole, kun kaikki arvokisarajatkin olen tehnyt. Kaikki alkaa nyt olla tehty ja odottelen kunnon kehittymistä, Salminen totesi rauhallisesti.

Hurskeella liikaa puristusta

Reetta Hurske piti yllä suomalaisten mainetta naisten 100 metrin aitojen finaalissa. Annimari Kortteen oli tyytyminen vain alkueräjuoksuun ajalla 13,48.

Finaalin nopein oli Nigerian Tobi Amusan huippuajalla 12,57. Hurske sinnitteli kisan viidenneksi tuloksella 13,01, ja parannettavaa jäi paljon.

– Ärsyttää, kun kolhuja tulee, ja hyvä suoritus jää aina pienestä kiinni. Nyt kolhin alkuerän ekalla aidalla ja finaalin lopussa.

Korte kertoi kisafiiliksen olevan hyvän, mutta ”joku mättää”. Kunto on kuitenkin yhtä hyvä kuin hänen kevään huippujuoksuissaan.

– Itselläni taitavat olla odotukset liian kovat. Menee puristamiseksi, jääkiekkotermillä ilmaistuna.

Hurske ei kuitenkaan ole huolestunut tilanteestaan, vaan etenee kohti kauden päätavoitteita sopivasti kilpaillen ja harjoitellen.

Artikkeli Paavo Nurmen ilta kuumeni loppua kohti – britti Max Burgin huippuaikaan 1.43,52, Raitasen vauhti kiihtyy, Määttänen 2.01,52 julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi