Raitanen estemestariksi: ”Laiskan miehen juoksua” – Nordlund iloitsi voitostaan

Lukulistalle
ClosePlease login

Mielenkiinnolla odotettu Topi Raitasen 3000 metrin estejuoksukisa Kalevan kisoissa Lahdessa ei tuonut samanlaista nostetta kuin hänen vuosi sitten tekemänsä juoksu Joensuun SM-kisassa. Voitto tietysti tuli helposti, mutta aika 8.31,93 ei aiheuta ylimääräisiä riemunkiljahduksia.

Mies itse ei ollut kisan jälkeen kovinkaan murheissaan, enemmänkin rennon levollinen. Kovalla ajalla ei Raitasen mukaan ollut tällä kertaa merkitystä.

– Läksin hakemaan vahvaa juoksua ja kiristämään viimeisellä 600 metrillä, jotta pääsen maistamaan pahan olon tunnetta. Alku tuntui ihan hyvältä, mutta lopussa en saanut vietyä itseäni niin tiukalle kuin oli tarkoitus. Oli sellaista laiskan miehen juoksua, Raitanen tunnusti.

– Juoksu ei täysin vastannut niitä toiveita, mitä kisasta hain.

Perusharjoittelulla kuntoa takaisin

Viime vuoden Euroopan mestari aloitti keväällä kautensa lupaavasti tekemällä 1500 metrillä ennätyksensä. Kaksi ensimmäistä estekisaakin sujuivat lupaavasti 8.20:n pintaan, mutta sitten tuloksiin tuli takapakkia.

– Harjoittelua, paljon kilpailuja, matkustusta, huonot yöunet, Raitanen luetteli tekijöitä väsymykseen johtaneesta tilasta.

Viime viikot Raitanen on keskittynyt kehonsa tasapainon palauttamiseen, johon on kuulunut runsaasti kevyttä perusharjoittelua ja pieni totaalinen lepojaksokin.

– Pitkää, rauhallista lenkkiä. Kovaa maksimitehoa vähemmän. Väsymystilan korjaamiseen ei ole mitään tarkkaa kaavaa. Viimeiset kolme viikkoa ovat olleet parempia kuin sitä edelliset viikot. Parempaan suuntaan olen menossa, Raitanen kertoi toiveikkaana.

MM-kisoihin on aikaa neljä viikkoa, ja Raitanen kertoi valmistautuvansa sinne kaikessa rauhassa. Yksi kilpailu mahtunee vielä ohjelmaan, mutta matkaa ja paikkaa juoksija ei vielä tiedä.

Estekisan hopealle juoksi Turun Urheiluliiton Eero Heinonen ennätyksellään 9.01,76 ennen Joensuun Katajan Samuel Auvista, joka sai ajan 9.06,21. Neljäs oli järjestävän seuran Lahden Ahkeran toisen polven estejuoksija Walte Hautala ennätyksellään 9.12,82.

Nordlund iloinen mestari naisten esteissä

Naisten 3000 metrin estejuoksu käytiin alkuillasta kovassa vesisateessa. Se ei juoksijoita haitannut, sillä neljästä parhaasta urheilijasta kolme ylsi ennätykseensä: mestariksi juossut Lahden Ahkeran Nelli Nordlund ajalla 10.13,32, hopealle sijoittunut Salla Laukkanen, Joensuun Kataja, 10.18,32, sekä neljänneksi juossut Euran Raikun Vilma Pere, 10.27,60. Pronssille juossut Janette Vänttinen, HKV, ei ajallaan 10.24,87 ennätyslukemiinsa päässyt.

– Mieluinen mestaruus. Viime vuonna Kalevan kisoissa oli minun toinen estekisani ikinä, ja siellä asetin tavoitteekseni ottaa täältä mestaruus kotiin, Nordlund iloitsi maalissa.

– Olen vuoden kailottanut tätä kaikille ja laittanut tavoitteeni omaan päähäni ja tehnyt mielikuvaharjoittelua. Olen elänyt tätä päivää ja käynyt kaikki skenaariot läpi, ja sitten minä tein sen.

Nordlund kertoi odottaneensa parempaa aikaa, mutta sateessa ja yksin juostuna se ei onnistunut. Alle 10 minuutin hän lupasi pusertaa vielä tänä kesänä.

– Viime kesänä kärsin plantaarifaskiitista. Kivut olivat niin kovat, että näytti jo siltä, että urani loppuu siihen. Mutta viimeiset puoli vuotta olen harjoitellut hyvin, Nastolassa asuva Nordlund kertoi.

Lappalainen ja Määttänen lämmittelivät 800 metrin erissä

Naisten 800 metrillä juostiin huomista finaalia varten kaksi tasaista alkuerää, joissa oli juoksijoita mukana radan täydeltä.

Sara Lappalainen toipui eilisestä 1500 metrin mestaruudestaan sen verran, että oli valmis uuteen starttiin myös 800 metrillä, vaikka hän asiaa mestaruusjuoksunsa jälkeen pohtikin.

– Hyvä juoksu, Lappalainen kommentoi alkueräänsä, jonka hän voitti ajalla 2.09,39.

Toisessa erässä Eveliina Määttänen pääsi reilut kaksi sekuntia helpommalla ja otti voiton ajalla 2.12,06.

Muut finaaliin juosseet olivat ensimmäisestä erästä Veera Mattila Vammalan seudun Voimasta ja Sini Rajaniemi Lahden Ahkerasta sekä aikavertailun kautta Heini Ikonen JKU:sta ja Marika Aarnio Turun Weikoista.

Toisen erän jatkoon päässeet Määttäsen lisäksi olivat Helmi Vuorimaa Lahden Ahkerasta ja Siiri Rainio JKU:sta.

Rinne rynnii kohti neljättä tuplamestaruuttaan

Miesten 800 metrin alkuerissä Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne varmisti eränsä toisena suoran pääsyn huomiseen finaaliin. Siellä häntä odottaa suurella todennäköisyydellä Lahden Kalevan kisoissakin tuplamestaruus 800 ja 1500 metrillä. Se olisi hänelle jo neljäs perättäinen.

Ensimmäisestä erästä finaaliin juoksivat Niko Viljola Helsingin Kisa-Veikoista ja Markus Teijula Naantalin Löylystä.

Rinteen erän voitti Aleksi Kivelä Lempäälän Kisasta. Aikavertailun kautta samasta erästä finaaliin ylsi  myös Junnu Korvenpää Kenttäurheilijat-58:sta ajalla 1.53,50.

Kolmannesta erästä finaaliin pääsivät Ville Lampinen Kenttäurheilijat-58:sta, Benjamin Lee Helsingin Kisa-Veikoista sekä aikavertailun kautta Daniel Lundmark HIFK:sta ajalla 1.53,67.