Raitasen huippuvire löytymässä – mestaruus tuli vahvalla loppuvedolla

Lukulistalle
ClosePlease login

Topi Raitanen on selättänyt MM-kisoissa häntä vaivanneen alavireisyyden, ja mies on palannut huippukuntoon. Kalevan kisojen mestaruuden hän otti tutulla vahvalla loppuvedolla.

Juoksija lupasi ennen Kalevan kisojen miesten 3000 metrin estejuoksua pikkunättiä vauhdinpitoa ja kiihtyvää loppua. Kunnon vastusta hänelle ei ollut luvassa.

Soolojuoksu siitä tulikin, ja Raitanen piti lupauksensa. Ensimmäinen kilometri sujui rauhallisella rytmillä aikaan 2.49, eli hieman alle 8.30:n vauhtia. Sen jälkeen pieni vauhdin rauhoittaminen ja välitonni aikaan 2.52.

Sitten oli loppukiihdytyksen aika. Viimeinen kilometrin sujahti lopulta 2.40:ään, ja lopputulos on yksin juostuna mainio 8.21,10.

HKV:n juoksijan kunto näyttää terävöityvän sopivasti kohti EM-kisoja ja taannoinen MM-kisojen mahalasku on enää muisto vain.

– Tavoite oli nousujohteinen juoksu loppua kohti kiihdyttäen. Jonkinlainen ajatus tälle päivälle oli 8.30:n aika, mutta hieman yläkanttiin meni. Jalatkin tuntuivat nyt kevyiltä, vaikka eilen seisoin 1,5 tuntia katsomassa Jyväskylässä Harjun erikoiskoetta.

MM-kisamatkalla häirinneet vatsavaivat eivät ole enää kiusana.

– Sen suhteen tilanne on mennyt parempaan suuntaa, eikä oireita ole ollut. Tietysti MM-kisojen tilanne harmitti, ja olisi tehnyt mieli sanoa muutama ruma sana, mutta panikointiin en onneksi valmentajani kanssa sortunut. Kuntoani en epäillyt missään vaiheessa, nyt se vain täytyy saada osumaan viikon päästä Müncheniin.

Valmentaja Janne Ukonmaanaho kertoi, että juoksija oli MM-kisojen aikaan hyvässä kunnossa, mutta yksittäinen kisa voi aina mennä pieleen. – Treenit ovat menneet hyvin, joten sen puolesta kaikki on kunnossa. Vaatii vain aina kärsivällisyyttä odottaa tuloksia. 8.21 tässä tuulessa osoitti, että Topi on hyvässä vireessä.

– Eurooppalaiset juoksijat eivät mitenkään säväyttäneet MM-kisoissa, vaikka kovia tilastotuloksia onkin tehty. Kaikki varmaan tietää mikä taktiikkani on EM-kisoissa ja kaikki on voitettavissa, Raitanen totesi, mutta halusi samalla toppuutelle mitalilupauksia.

Maine uusi nimi naisten estemestariksi väliotsikko

Naisten 3000 metrin estejuoksun mitalikolmikko oli ennakkotilastojen perusteella varsin odotettu. Mestaruuden otti Turun Urheiluliiton Lotta-Maria Maine ajalla 10.32,57. Se hänelle kauden parhaansa, kun ennätys on viime vuonna juostu 10.31,20.

Helsingin Kisa-Veikkojen Janette Vänttinen otti hopeaa omalla ennätyksellään 10.35,17 ja pronssia Pihla Hokkanen, Kuopion Reipas, 10.38,16.

Mestaruus oli 20-vuotiaan Maineen ensimmäinen mitali Kalevan kisoissa. Viime vuonna hän oli Camilla Richardssonin voittamassa kisassa kuudes ja nuorten sarjoissa kestomenestyjä jo pitkään. Voitto toi paikan myös Ruotsi-otteluun, josta juoksija oli erityisen innoissaan.

– Olen aina haaveillut maaottelupaikasta. Juniorisarjoissa olen Suomea edustanut, ja nyt se toteutui.

– Jännitin ennen kilpailua esteiden ottoa. Jos ne onnistuisivat, se auttaisi hyvään suoritukseen. Rauhallinen vauhti auttoi nyt estetekniikassa, mestari kertoi.

Maine juoksi perjantaina 1500 metrillä viidenneksi, joka taisi olla hänelle pieni pettymys. Sunnuntaina ohjelmassa on 5000 metriä.

– En ole vielä päättänyt tulevaa päämatkaani, ahkerasti eri matkoilla kilpaileva juoksija kertoi.

Maine asuu Huittisissa, mutta suunnittelee muuttavansa Turkuun, jossa on tavoitteena opiskelupaikka luokanopettajan koulutukseen. Tällä hetkellä hän tekee opettajan sijaisuuksia ja opiskelee liikunnanohjaajan perustutkintoa Vierumäellä.

Maineen valmentajana on ollut kahden vuoden ajan turkulainen Janica Rauma, estejuoksun mestari kahden vuoden takaa ja 13 muun Kalevan kisojen mitalin haltija viime vuosikymmeneltä.

– Janica on erinomainen valmentaja, mutta minun täytyy kiristää tässä omaa juoksuvauhtianikin, kun Janica on taas mukana täällä 5000 metrillä, Maine naurahti.

Artikkeli Raitasen huippuvire löytymässä – mestaruus tuli vahvalla loppuvedolla julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi