Rinne Bergenissä 3.37,87 – Raitanen loukkasi nilkaansa Marseillessa – Lappalaisen vauhti kiihtyy

Lukulistalle
ClosePlease login

Joonas Rinne sijoittui toiseksi Norjan Bergenissä 1500 metrillä. Topi Raitanen oli epäonnekas Marseillen estekisassa. Sara Lappalaisen vauhti kiihtyy. Nuori Elle Ceder oli Motonet GP:n yllättäjä.

Joonas Rinteen aika 3.37,87 on hänen uransa viidenneksi paras ja jää vain pari sekunnin kymmenystä hänen ennätyksestään 3.37,65, jonka hän juoksi viime kesänä.

Bergenin kilpailun voitti Italian Joao Neves ajalla 3.36,78. Alle 3.40:n rajan paineli yhdeksän juoksijaa.

– Hyvä kisa. Oli tiedossa, että jänis lähtee vetämään kovaa, joten uskalsin jättäytyä hieman taaemmaksi juoksun aikana, Rinne kommentoi kilpailuaan.

– Tavoitteenani oli nousujohteinen juoksu, ja se onnistui. Viimeinen 500 metriä oli minulla nopein, ja sain viimeisellä 100 metrillä kirittyä ohi ison ryppään juoksijoita ja kakkoseksi.

Kakkossija ja aika toi Rinteelle arvokkaita ranking-pisteitä. Pariisin olympiakisoja varten niille on käyttöä, mutta Rooman EM-kisoihin tarvittaneen tiukan tason takia kisarajan 3.36,00 alitus.

Rinteen kevään suunnitelmat saivat takapakkia, kun kantapää kipeytyi huhtikuussa vuoristoleireillä, ja juoksijan piti palata kotiin parantelemaan vammaa.

– Onneksi selvisin vammasta vähällä ja pääsin kotona Suomessa nopeasti juoksuharjoitteluun, mutta huonoon aikaan vamma sattui, Rinne kertoi.

Seuraavaksi Rinne kilpailee Oslon Jessheimissa perjantaina.

Palaamme kisan kommentteihin ja illan muihin kv. kisoihin myöhemmin.

Raitasella epäonnea Marseillessä

Topi Raitasen juoksu jäi kesken Marseillen 3000 metrin esteissä keskiviikkona heti alkumatkasta nilkkavaivan takia.

– Siinä oli ruuhkaa vesiesteellä ja tulin vähän huonosti esteeltä alas, jonka jälkeen oikean jalan nilkka alkoi kipeytyä, Raitanen kertoi.

– Se tietysti rupesi stressaamaan, kun kipu tuntui koko ajan ja piti sipsutella kaikille esteille. Totesin, ettei tämä juoksemalla parane ja lopetin.

Raitanen arvioi, ettei nilkka ”ottanut mitenkään älyttömän kovaa osumaa”.

– Uskon, että käyn kuitenkin kuvauttamassa sen, Raitanen sanoi.

Lappalainen voittoon Tshekissä

Sara Lappalainen voitti 800 metrin kisan Tshekin Gladnossa ajalla 2.02,24 ja oli tyytyväinen suoritukseensa.

– Tarvitsen riittävästi kisoja kauden alussa, nämä vievät kuntoani aina iloisesti eteenpäin. Tästä jäi hyvä fiilis, kauden toisen kisansa juossut Lappalainen totesi.

Prahan lähellä käyty kilpailu oli myös matkustamisen kannalta hyvä ratkaisu. Viikonlopulla Lappalainen kilpaili Saksan Rehlingenissä, ja perjantaina on kisa Puolassa, jossa matkana on 1500 metriä.

– Loppukirikin irtosi nyt paremmin kuin Saksassa. Ylihuominen kisa sitten näyttää, kuinka tarvitsen ja jatkan kisailua, Lappalainen kertoi.

EM-kisoihin vievässä rankingissa hän on tällä hetkellä 1500 metrillä 28:s, kun kisoihin kelpuutetaan 30 urheilijaa.

Jyväskylän Motonet GP: Elle Ceder yllätti voittamalla naisten 800 metriä

Helsingin Kisa-Veikkojen Elle Ceder taisteli yllätysvoittoon naisten 800 metrillä. Hän nousi jo takakaarteessa Vammalan seudun Voiman Veera Mattilan rinnalle ja he kirivät yhtä jalkaa koko loppusuoran. Ceder voitti uudella ennätyksellään 2.06,22. Mattila hävisi vain 0,03 sekuntia.

Cederin voittoaika on 18-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilaston kolmanneksi paras Tytti Rehon ja Johanna Matintalon jälkeen. Tulos alittaa myös MM-rajan alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuihin.

– Vähän yllätyksenä tuli. Tämä oli vasta kauden avaus, koska keväällä oli nilkkaongelmaa, Ceder kertoi.

– Tänään irtosi hyvin. Lopussa alkoi vähän painaa, koska otin niin pitkän kirin. Kauden tavoite on alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa Perussa.

Benjamin Lee paras suomalainen miesten kasilla

Miesten 800 metriä voitti rohkeasti muilta karannut intialainen Mohammed Afsal ajalla 1.48,91. Helsingin Kisa-Veikkojen Benjamin Lee oli loppusuoralla selvästi vahvin ja sijoittui toiseksi ajalla 1.49,35.

Kolmanneksi sijoittunut Kenttäurheilijat-58:n Ville Lampinen juoksi 1.50,05. Neljänneksi loppusuoralla nousi HKV:n 18-vuotias Oliver Asikainen ennätyksellään 1.50,09.

Kuusi suomalaista juoksi A-erässä ennätyksensä, Asikaisen lisäksi mm. KU-58:n Junnu Korvenpää ja Joona Heiskanen ajoin 1.50,71 ja 1.51,14. Heiskanen on Asikaisen tavoin vasta 18-vuotias.

B-erässä teki KU-58:n Justus Korvenpää kelpo tuloksen 1.55,26. Tulos on 16-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen kuudenneksi paras. Viimeksi on samanikäisenä nopeammin juossut Joonas Rinne vuonna 2011.

Saleva paras suomalainen 5000 metrillä

Kenian Charles Rotich voitti Ari Nummelan muistojuoksuna kilpaillut 5000 metrin kilpailun ajalla
13.26,52. Eero Saleva oli parhaana suomalaisena neljäs ajalla 14.11,37 ja Mikko Kauppinen ja Niko Putkinen viides ja kuudes ennätyksillään 14.12,32 ja 14.14,71.