SM-maastojen 10 km: Peiposella ja Saapungilla kova kisa – Kekki miesten mestariksi

Lukulistalle
ClosePlease login

Maastojuoksun SM-kisat Helsingin Paloheinässä alkoivat 10 kilometrin juoksuilla.

Vuorijuoksun ammattilainen Susanna Saapunki viritteli yllätystä naisten kisassa, mutta Johanna Peiponen kiri viimemetreillä rutiinilla mestaruuteen. Ossi Kekki otti miesten mestaruuden. Ennakkosuosikki Mustafe Muuse joutui keskeyttämään nilkan muljahduksen takia.

Naisten 10 kilometrillä Lapin Lukon Peiponen ja Pudasjärven Urheilijoita edustava Saapunki juoksi koko matkan yhdessä melkeinpä rinta rinnan. Maalia kohti Saapunki puristi välillä jo pienoisen eronkin Peiposeen, mutta maalisuoran loivan alamäen rovaniemeläinen rullasi paremmin ja otti kultamitalin sekunnin erolla.

Kolmanneksi juoksi Gamlakarleby IF:n Nina Chydenius minuutin ja 13 sekuntia voittajalle jääneenä.

– Jännittävä kisa oli. Hienoa, että pääsin lopussa ohi, huokaisi Peiponen maalihaastattelussa.

Saapungin vahva panos ei ollut yllätys Peiposelle, sillä Saapungin vastikään juoksema hyvä maantiekymppi aikaan 33.31 kertoi hyvästä kunnosta.

– Ennen kisaa totesin, että Susanna on se, joka on minulle kovin vastus. Jos jollekin häviän, niin se on Susanna, Peiponen tunnusti maalissa.

Saapunki kertoi olettaneensa Peiposen lähtevän kovempaan vauhtiin, mutta kolme eka kahden kilometrin kierrosta mentiinkin rauhallisesti.

– Yritin kirrata nousuihin, mutta en pystynyt tekemään niin paljon eroa, että olisin lopussa pärjännyt. Minun oli myös aika vaikea juosta Johannan perässä alamäkiä, Saapunki kertasi juoksuaan.

Saapunki kertoi tienneensä maantiekymppinsä jälkeen, että täällä maastoissakin hän pystyy pärjäämään. Ja olihan hän viime vuonna jo pronssilla.

– Tuo Italian maantiekymppi oli myös hidas ja runsaasti nousuja sisältävä, joten tiesin pystyväni myös tasaisella juoksemaan hyvin.

Molemmat juoksijat olivat tyytyväisiä Paloheinän maastoreittiin.

– Kerrankin oli oikea maastorata, tätä voi kutsua jo maastojuoksuksi, Saapunki totesi.

Peiposen ratakausi alkaa Euroopan cupin 10000 metrin kisalla kesäkuun alussa. Saapungin päätähtäin on kuukauden päästä pidettävät vuorijuoksun MM-kisat Itävallan Innsbruckissa. Siellä matkoina ovat 7 ja 14 kilometrin ylämäkikisat, joissa nousua on jopa 1000 metriä.

Kekille mestaruus pitkän odotuksen jälkeen

Lahden Ahkeran Ossi Kekki on SM-maastojen kestomenestyjä kuudella aikaisemmalla mitalillaan, mutta mestaruus on miehen tähän saakka sitkeästi kiertänyt. Nyt se vihdoin tuli 19 sekunnin erolla ennen Kenttäurheilijat-58:n Tuomas Heikkilää. Pronssimieheen, Alajärven Ankkurien Antti Ihamäkeen eroa kertyi jo 51 sekuntia.

– Kerran näinkin, Kekki totesi maalissa tyytyväisenä, kun monen vuoden odotuksen jälkeen napsahti mestaruus.

– Muuse aloitti kovaa, ja ajattelin kisasta tulevan tuskaisen, mutta sitten vauhti tasoittui ja sain haukattua happea paremmin.

Turun Urheiluliiton Muuse oli maalialueella harmissaan iso jääpussi nilkkansa ympärillä. Se oli muljahtanut ympäri reitin kaltevilla osuuksilla, ja mies joutui jättämään leikin sikseen pian puolimatkan jälkeen. Ensimmäisen kilometrin vaativaan pururatanousuun hän ehti vetäistä 2.51:een.

Kekki on ollut kärkipään juoksijoitamme jo pitkään, mutta viimeinen silaus on jäänyt aika tavalla aina haaveeksi.

– Keväisin olen ollut aina hyvässä kunnossa, siitä ei ole ollut kiinni, mutta kesällä 14.20:n vitonen on ollut sitten tuloksena, Kekki harmitteli.

Siihen on ollut ainakin yksi varsin ratkaiseva syy, vasemman jalan hermovika, joka aiheuttaa ongelmia kovassa juoksussa.

Tuomas Heikkilä, 25, tunnetaan paremmin Suomen edustustason suunnistajana, mutta juoksussakin riittää vauhtia.

– Junnusta lähtien olen harrastanut molempia lajeja, mutta suunnistus on ykköslajini. Suunnistuksen sprinttimatkat kovalla alustalla ovat vahvuuteni. Suunnistus tukee juoksua, ja juoksu suunnistusta, kertoo Heikkilä lajiensa taustoista.

Heikkilän paras noteeraus radalla taitaa olla 8.14-tulos 3000 metrillä.

– Juoksukisat ovat myös henkisiä harjoituksia, koska näissä joutuu vetämään fyysistesti äärirajoille, Heikkilä kehui kakkoslajiaan.

Suunnistustaustaisia ovat myös neljänneksi juossut Akseli Ruohola, Liedon Parma, viides Joni Hirvikallio, Turun Urheiluliitto ja kuudenneksi sijoittunut Vilho Loukkalahti, IF Raseborg.

 

Reaaliaikaiset tulokset tästä linkistä

Artikkeli SM-maastojen 10 km: Peiposella ja Saapungilla kova kisa – Kekki miesten mestariksi julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi