SUL sai ikäurheilijat lisenssijärjestelmäänsä

Kuva Jarno Maimonen
Lukulistalle
ClosePlease login

Takavuosina nahistelleet Urheiluliitto ja Aikuisurheiluliitto ovat huomanneet, että kilpailuja uhkaa kisajärjestäjien vanheneminen. Varttuneiden yleisurheilijoiden kisojen laadun parantamiseksi Aikuisurheiluliitto edellyttää kilpailijoilta nyt Urheiluliiton lisenssiä. 

Suomen Aikuisurheiluliitto SAUL kertoi nettisivuillaan 2. joulukuuta 2022, että SAUL liittyy Suomen Urheiluliiton eli SUL:n lisenssijärjestelmään vuodelle 2023. SUL-lisenssi vaaditaan SAUL-yleisurheilijalta, joka aikoo osallistua SAUL:n virallisiin kilpailuihin tai SUL:n yleisen sarjan kilpailuihin.

Esimerkiksi seurakilpailuihin ei vaadita lisenssiä, mutta näissä kilpailuissa tehtyjä tuloksia ei hyväksytä virallisiksi. Lisenssin käyttöönotosta päätti marraskuinen syyskokous, ilman äänestystä. Kokoukseen osallistui 18 jäsenseuraa. Ne edustivat noin kahtatuhatta urheilijaa. Seuroissa on sekä lisenssin puolustajia että vastustajia.

”SUL ei sanele”

SAUL ilmoittaa jäsenmääräkseen 365 seuraa, joissa on noin 11 000 jäsentä, yleisurheilijoiden lisäksi myös hiihtäjiä ja luistelijoita. Jäsenseuroista 285 kuuluu myös Urheiluliittoon.

Tähän asti veteraani- eli aikuisurheilija on voinut edustaa eri seuroja SAUL:n ja SUL:n kisoissa. Nyt virallisissa kilpailuissa voi edustaa vain yhtä seuraa.

Vuonna 2018 SAUL:n toiminnanjohtajana aloittanut Oki Vuonoranta tähdentää, että SUL ei sanele, vaan liitot ovat viime vuosina tehneet hyvää yhteistyötä. Vuonoranta kertoo, että tarve yhteistyön lisäämisestä varmistui viime vuonna Tampereella järjestetyissä WMA:n eli kansainvälisen veteraaniyleisurheiluliiton MM-kisoissa. Ilmoittautuneita kertyi yli 4 600, joista suomalaisia yli 1 100. Joukossa oli huippu-urheilijoita, mutta myös aloittelijoita.

– Opimme, että meillä ei ole rahkeita näin laajojen tapahtumien organisointiin ilman lisenssin kaltaista hallintajärjestelmää, Vuonoranta kiteyttää.

Vielä äsken liitot kahnasivat

Toisin kuin suomalainen yleisurheilu yleensä, veteraaniyleisurheilu kukoisti 2010-luvulla. SAUL:n SM-kisoissa rikottiin toistuvasti osallistujaennätyksiä. Ikäurheilusta ei juuri medioissa kerrota. Kuitenkin 2018 esimerkiksi Ilta-Sanomat kertoi SAUL:n ja SUL:n huonoista väleistä.

SUL oli keväällä 2017 perustanut oman masters-valiokunnan, ja syksyllä Jyväskylän Kenttäurheilijat esitti SAUL:n liittämistä Urheiluliittoon. Hanke kariutui, mutta 2018 JKU jakoi hallikisoissa sekä SAUL:n että SUL:n mitalit. Tästä SAUL antoi JKU:lle kirjallisen varoituksen.

Noihin aikoihin keskustelupalstoilla pääteltiin, että talousvaikeuksista kärsinyt SUL saisi helppoa rahaa SAUL-väeltä kerätyistä lisenssimaksuista.

Keski-ikä nousee, väki vähenee

Vuonoranta sanoo, että SAUL-kilpailuja järjestävien ydinseurojen aktiivien keski-ikä on korkea, joten toiminta uhkaa hiipua.

– SAUL haluaa, että järjestävä seura saisi tekemästään työstä korvauksen, varsinkin siksi, kun kilpailuja ei enää pystytä järjestämään pelkin talkoovoimin, hän sanoo.

Kilpailutarjonnan palauttamiseksi tarvitaan SUL-yhteistyötä.

– Pienellä lisämaksulla urheilijat saavat laadukkaan kilpailujärjestelmän ja entistä laajemman kilpailuvalikoiman, Vuonoranta kertoo.

Lisenssi maksaa 30–55-vuotiaiden sarjoissa 35 euroa ja näitä vanhemmilla 25 euroa.

– Tämä vuosi näyttää, miten lisenssi otetaan vastaan ja millaiseksi SULyhteistyö muodostuu.

Vuonoranta sanoo SAUL:n tiedottaneen lisenssiasioista omissa medioissaan ja suoraan jäsenseuroilleen. SAUL odottaa seurojen välittävän tietoa jäsenilleen.

Kallis, tärkeä ja vaikea IT

Urheiluliiton kilpailukalenteri.fi-sivuston seuraluettelo mahdollistaa ilmoittautumisen ja maksamisen. Kentällä kuulee sivuston toimivuudesta huonoa sekä urheilijoilta että kisojen järjestäjiltä. Vuonoranta selittää, että ongelmat juontuvat usein siihen, että kilpailujen järjestäjät ottavat sivustolle ilmoittautumisia muilla järjestelmillä.

– Harvassa seurassa on IT-osaamista, joten seurat joko ostavat palvelun tai käyttävät kymmeniä tunteja joka kilpailun tulospalvelujärjestelmän täyttämiseen, hän sanoo.

Vaikka Vuonorannan mukaan SAUL päätyi SUL-lisenssiin toimintojen eikä talouden parantamiseksi, lisenssipäätöstä puolsi myös IT-järjestelmien kalleus.

SAUL totesi, että sillä ei ole varaa kehittää omaa hallintajärjestelmää. SAUL:n hallituksen puheenjohtaja Reijo Häyrinen kommentoi Kilpailukalenteri-sivuston toimivan päivä päivältä paremmin. SAUL saa provision Kilpailukalenteri-käytöstä. Häyrisen mukaan rahalla kehitetään kilpailutoimintaa.

”Seuroilta aloite”

Häyrinen taustoittaa, että SAUL-kilpailuja järjestävät seurat ovat toivoneet yhtenäistä ilmoittautumisjärjestelmää.

– Ilmoittautumisten käsittely helpottuu, kun urheilijoista ovat tiedot valmiina, Häyrinen sanoo.

Vuonorannan mukaan viime vuosina SAUL-kilpailuiden järjestelyissä virhemäärät ovat kasvaneet niin nimien ja seurojen kirjauksissa kuin tilastoinneissa.

Häyrinen kertoo, että lisenssimaksun käyttöönoton vuoksi SAUL harkitsee SM-kisojensa viiden euron rekisteröintimaksun poistamista ulkoratakilpailuista.

– Moneen kisaan osallistuva pääsisi jopa voitolle maksamalla lisenssimaksun, Häyrinen havainnoi.

Hän painottaa kilpailujen kokonaisuuden joustavoittamista. Hän tietää silti SUL-lisenssikritiikin, sillä osa SAUL-väestäon yleensäkin SUL-vastaisia.

Häyrinen kehaisee SUL-yhteistyön tuovan ikäurheilijoille lisää kilpailuja.

– Esimerkiksi Helsingin Kisa-Veikot, JKU ja Tampereen Pyrintö ovat luvanneet järjestää nykyistä enemmän masters-lajeja. SUL ja SAUL ovat jo vuosia järjestäneet esimerkiksi toukokuiset maastojuoksun SM-kisat samassa paikassa: lauantaina nuorimmat ja vanhimmat, sunnuntaina B-nuorista yleisiin sarjoihin asti.

 

TEKSTI HANNU KASKINEN KUVAT JARNO MAIMONEN 

Juoksija 1/2023

Vastaa