Suomalaisia juoksijoita Euroopan radoilla – Mika Kotirannalle jättiharppaus

Lukulistalle
ClosePlease login

Joensuun Katajan 21-vuotias Mika Kotiranta juoksi lauantain myöhäisiltana 5000 metriä nopeammin, kuin kukaan muu suomalainen 11 vuoteen. Tulokset ilmoitettiin aluksi väärin ja vahvistettiin vasta sunnuntaina. Kotiranta juoksi Oordegemin kansainvälisissä kilpailuissa Belgiassa 13.45,08.

Omaa ennätystään Tuomo Lehtisen valmentama Kotiranta paransi lähes 20 sekuntia.
 
– Se oli itselleni vähän yllätys, että ennätys koheni noin paljon. Nyt oli huippukeli vetää ja oli niin paljon ukkoja radalla, että oli helppo tulla. Ei tarvinnut yksin vetää, Kotiranta tuumi.
 
– Oma vauhti oli tasainen läpi juoksun ja sain vielä lopun tultua napakasti, että sain ne viimeiset sekunnit pois.
Kotirannan kilpailukausi jatkuu kesäkuun alussa Bergenissä, missä ohjelmassa on 3000 metriä.
 
Kotirantaa nopeammin on suomalaisista viimeksi juossut hänen seuratoverinsa Matti Räsänen vuonna 2011. Hieman nopeammin juoksi vuosina 2012 ja 2013 Suomessa asunut kenialainen Lewis Korir, mutta hän ei tuolloin ehtinyt saada Suomen kansainvälistä edustusoikeutta.
 
Kotirannan aika on samalla Suomen paras nuorten sarjan (alle 23-vuotiaiden) tulos sitten vuoden 2000. Tuolloin Jussi Utriainen juoksi pari sekuntia kovempaa.
 
Oordegemissa juoksi Kotirannan ohella upeasti myös 20-vuotias Mustafe Muuse, joka paransi ennätystään yli puoli minuuttia ja sijoittui 5000 metrin C-erässä kolmanneksi ajalla 14.02,22.
 
Rohkeasti juossut Muuse meni eränsä johtoon runsas kilometri ennen maalia, mutta joutui kirikierroksella antautumaan kahdelle muulle kilpailijalle. Erän voitti ranskalainen Baptiste Jard ajalla 13.57,19. A-erässä seitsemän parasta juoksi alle 13.20:n. Loppukirin nopein oli kenialainen Cornelius Kemboi ajalla 13.12,49.
 

Määttänen voitti Saksan Weiheimissa

Eveliina Määttänen juoksi lauantaina Saksassa Weinheimin kansainvälisissä kilpailuissa 800 metrin voiton ajalla 2.04,26. Weinheimin juoksu oli Määttäsen ensimmäisen kansainvälisen kilpailun voitto 800 metrin juoksijana. Kilpailu juostiin kahdessa erässä. Määttänen voitti A-erässä selkeästi. Toiseksi sijoittui Norjan Amanda Grefstad Frøynes ajalla 2.05,20.

– Jäniksen kanssa oli sovittu, että hän juoksee 400 metriä 60-61 sekuntiin ja jatkaa sitten niin pitkälle kuin jaksaa, aina sinne 500-600 metriin. Ensimmäinen kierros oli hiukan alle 60 sekuntia ja jänis veti 500 metriin. Yritin vain pysyä hänen perässään ja säilyttää rytmin, Määttänen kertoi.

– 500 metrin jälkeen juoksu meni paremmin kuin Lahdessa. Sain hyvin pidettyä vauhtia yllä. Hyvä 100 metrin loppukirikin irtosi, muttei niin terävä kuin Lahdessa.

Lahden juoksulla Määttänen viittasi Lahden keskiviikkoiseen GP-kilpailuun, jossa hän juoksi ennätyksensä 2.04,01.

Belgian Oordegemissa runsaasti suomalaisia

Nathalie Blomqvist juoksi Belgiassa Oordegemin kansainvälisten kilpailujen 1500 metrillä toiseksi hyvällä ajalla 4.12,58 ja taisteli jo toisessa perättäisessä kansainvälisessä kilpailussa voitosta.

Reilu viikko sitten Blomqvist oli toinen Karlsruhessa 22-vuotiaiden SE:llä 4.11,36. Oordegemissä Blomqvist oli lähes koko matkan kärjen tuntumassa, mutta putosi sitten muutaman sijan ja nousi 150 metriä ennen maalia alkaneella kirillä taistelemaan voitosta Giulia Aprilea vastaan. Italialaisjuoksija vei voiton niukasti ajalla 4.12,47.

– Nyt oli selvästi enemmän juoksijoita eikä tämä ollut minulta niin rento juoksu kuin Karlsruhessa. Se harmitti, etten päässyt juoksemaan niin rennosti kuin toivoin. Kropassa olisi ollut voimia parempaan, mutta toiseen sijaan ja aikaan pitää olla olla tyytyväinen, Blomqvist totesi.

Seuraavassa 1500 metrin kilpailussaan Manchesterissä ensi viikolla Blomqvist pääsee toisenlaiseen kyytiin ja yrittää rikkoa ennätyksensä.

– Se on selvästi kovempi juoksu, kuin Karlsruhen ja tämä Oordegemin juoksu olivat. Nämä olivat minun tasoisiani juoksuja, Manchester on minulle enemmän sellainen ”roikkumisjuoksu”, jossa on mahdollisuus yrittää kovaa aikaa. Uskon, että se on hyvä juuri tähän hetkeen. Minulla on mahdollisuudet juosta siellä alle 4.10:n, Blomqvist arvioi.

Reetta Joronen juoksi 1500 metrin B-erässä ja oli 15:s ajalla 4.32,38.

Helanderin nilkka nyrjähti

Oordegermissa piti olla Eemil Helanderin kauden avaus estejuoksussa, mutta se jäi kesken, kun Helander nyrjäytti nilkkaansa esteeltä alas tullessa. Helander arvioi tuoreeltaan, että kyse lienee vain venähdyksestä.

Pihla Hokkanen oli naisten 3000 metrin estejuoksussa 12:s ajalla 10.37,74 ja Salla Laukkanen 15:s ajalla 10.46,64. Juoksun voitti Itävallan Lena Millonig, jonka aika oli 9,59,21.

Westlin kolmas Italian Triestessä

Viola Westling juoksi Triestessä kolmanneksi naisten 800 metrillä ajalla 2.07,55. Juoksun voitti Slovenian Veronika Sadek ajalla 2.04,88.

 

Artikkeli Blomqvist nousi komealla kirillä toiseksi Belgiassa – Helander keskeytti nilkan nyrjähdykseen julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi