Timanttiliigan tasokas finaali: Sidorova ylitti 501, Duplantis hätyytteli ME:tä, Thompson-Herah 10,65, Vetter 89,11, Amusan 12,42

Lukulistalle
ClosePlease login

Seiväshypyn supertähti Armand Duplantis huipensi Timanttiliigan Zürichin finaalin kolmeen yritykseen ME-korkeudesta 619. Se jäi ylittymättä, mutta olympiavoittaja kuittasi Timanttiliigan lajivoiton ja sen tuomat 30 000 dollaria 606:n ylityksellä.

Zürichin finaalin jälkimmäinen kilpailupäivä oli tasokas: Elaine Thompson-Herah kiiti 100 metriä 10,65, Christine Mboma voitti 200 metriä alle 20-vuotiaiden ME-ajalla 21,78, Anzhelika Sidorova voitti naisten seiväshypyn 501:n ylityksellä, Tobi Amusan voitti 100 metrin aidat ajalla 12,42 ja Johannes Vetter heitti voiton 89,11 kantaneella heitolla. Keskimatkoilla kisa- ja tv-yleisöä hellittiin maukkailla kiritaistoilla.

Jamaikan Thompson-Herahille Zürichissä 100 metrin voiton tuonut 10,65 oli jo neljäs 10,70:n alitus tällä kaudella. Hän juoksi elokuussa Eugenessa Jamaikan ennätyslukemiksi 10,54 ja voitti Tokion olympialaisissa 100 ja 200 metriä sekä 4 x 100 metrin viestin. Kesän loukkaantumisesta toipunut britti Dina Asher-Smith oli 100 metrillä toinen kauden parhaallaan 10,87.

Sveitsin Ajla Del Ponte oli kolmas loistoajalla 10,93. Del Ponte on ollut loistovedossa hallikaudesta lähtien. Hän oli Tokion olympiakisoissa viides ja juoksi elokuun puolivälissä Sveitsin La Chaux-de-Fondsissa maansa ennätyksen 10,90.

Kerley nopein miesten 100 metrillä

Miesten 100 metriä voitti Tokion olympiakisojen hopeamitalisti Yhdysvaltain Fred Kerley ajalla 9,87, joka jäi kolme sadasosaa hänen Tokiossa juoksemasta ennätyksestään. Kanadan Andre De Grasse oli toinen omaa ennätystään sivuavalla ajalla 9,89 ja Yhdysvaltain Ronnie Baker kolmas ajalla 9,91.

Kovaa liikkui myös Tokion olympiakisojen naisten 200 metrin hopeamitalisti ja junioreiden maailmanmestari Christine Mboma. Namibialainen voitti 200 metriä alle 20-vuotiaiden ME-ajalla 21,78. Jamaikan Shericka Jackson oli toinen ennätyksellään 21,81 ja Asher-Smith kolmas ajalla 22,19.

Miesten 200 metrillä Tokion olympiakisojen hopeamitalisti, Yhdysvaltain Kenny Bednarek vei voiton ajalla 19,70. Hän peittosi matkan kanadalaisen olympiavoittaja-De Grassen, joka oli toinen ajalla 19,72. Aiemmin 100 metriä voittanut Fred Kerley oli kolmas ajalla 19,83. Myötätuulta juoksussa oli 0,5 metriä sekunnissa.

Tokiossa neljänneksi sijoittunut Michael Cherry voitti 400 metriä ajalla 44,41. Grenadalainen olympiavoittaja Kirani James oli toinen ja hävisi voiton sekunnin sadasosalla.

Yhdysvaltain Quanera Hayes voitti naisten 400 metriä mainiolla ajalla 49,88. Amalie Iuel puolestaan voitti Timanttliiigan lajien ulkopuolelle juostun naisten 400 metriä Norjan ennätysajalla 51,64.

Amusa aitoi ennätysvauhtia

Nigerian Tobi Amusa voitti Zürichissä naisten 100 metrin aitojen finaalin ennätyksellään 12,42. Aiempi ennätys oli toukokuussa Floridassa Clermontissa juostu 12,48. Noiden juoksun väliin mahtuu visiitti Tokion olympiakisoihin, jossa Amusan oli neljäs toissa vuoden MM-kisojen tapaan. Ennätyksellään Amusan nousi kauden maailmantilastossa kolmanneksi.

Nadine Visser oli Zürichissä toinen Hollannin ennätyksellä 12,51, joka vei hänet kesän maailmantilastossa kahdeksanneksi. Visser nipisti 0,07 sekuntia omasta Hollannin ennätyksestään, jonka hän juoksi elokuun lopussa Pariisissa.

Erittäin tasokkaassa juoksussa Jamaikan Megan Tapper oli kolmas ajalla 12,55 ja Yhdysvaltain Payton Chadwickn kolmas ennätyksellään 12,62. Kisa juostiin liki tuulettomassa säässä. Tuulimittarin lukema oli + 0,4 metriä sekunnissa.

Miesten 110 metrin aitojen voitto ratkesi sekunnin tuhannesosilla. Yhdysvaltain Devon Allen oli ykkönen kauden parhaallaan 13,06 ja Jamaikan Ronald Levy toinen samalla ajalla. Myötätuulta juoksussa oli 0,6 metriä sekunnissa.

Norjan Karsten Warholm liitti kuluvan kauden voittojensa listaan myös Timanttiliigan 400 metrin aidat. Voitto heltisi ajalla 47,35. Brasilian dos Santos Alison oli toinen ajalla 47,81.

Tokion kisojen pronssimitalisti ja Euroopan ennätyksen haltija Femke Bol voitti naisten 400 metrin aidat kisaennätyksellä 52,80. Yhdysvaltain Shamier Little oli toinen ajalla 53,35.

Cheruiyot sai revanssin olympiatappiosta Ingebrigtsenille

Tokion olympiakisojen hopeamitalisti Keely Hodgkinson oli väkevin naisten 800 metrillä. Juoksussa avauskierros meni Noelle Yarigon vedolla ajassa 57,11. Toisen kierroksen lopussa Hodgkinson kiri voittoon ajalla 1.57,98. Yhdysvaltain Kate Grace oli toinen ajalla 1.58,34 ja Ruotsi-ottelun voittanut Lovisa Lindh oli yhdeksäs (2.00,84).

Tokion olympiakisojen 800 metrin kenialainen kärkikaksikko Emmanuel Korir ja Ferguson Rotich juoksivat samassa järjestyksessä maaliin ja kaksoisvoiton myös Timanttiliigan finaalissa ajoin 1.44,56 ja 1.44,96.

Kenian Timothy Cheruiyot sai 1500 metrillä revanssin olympiakisojen finaalin tappiostaan Norjan Jakob Ingebrigtsenille. Cheruityot vei tasaiseen kiritaistoon päättyneen juoksun ajoin 3.31,37–3.31,45.

Kilpailun kaksi ensimmäistä kierrosta mentiin Erik Sowinskin johdolla 55,29 ja 55,78, mutta kolmannelle kierroksella, kun Cheruityot meni kärkeen, vauhti putosi ja se sujui 58,26:een. Ingbrigtsen pysyi kenialaisen tuntumassa ja avasi kirin reilu 100 metriä ennen maalia, mutta Cheruiyot piti keulapaikkansa loppuun asti.

Sifan Hassan voitti Tokiossa 5000 ja 10 000 metriä. Tavoite oli voittaa myös 1500 metriä, mutta siinä hän ei onnistunut. 1500 metriä voitti Kenian Faith Kipyegon. Matkan kaksinkertainen olympiavoittaja piti Hassanin takanaan myös Zürichin 1500 metrin päättäneessä kiritaistossa ajoin 3.58,33-3.58,55.

Tokion olympiakisojen pronssimitalisti Benjamin Kigen sai makoisan voiton 3000 metrin esteissä ajalla 8.17,45, kun olympiavoittaja Marokon Soufiane El-Bakkali jäi toiseksi ajalla 8.17,70. Kenian Norah Jeruto voitti naisten estejuoksun ajalla 9.07,33 ja Hyvin Kiyeng sinetöi kenialaisten kaksoisvoiton ajalla 9.08,55.

Sidorova taivutti 501 kolmannellaan

Seiväshyppääjä Anzhelika Sidorova voitti Timanttiliigan finaalin ennätyksellään 501. Venäjän Jelena Isinbajevan ja amerikkalaisten Jenn Suhrin ja Sandi Morrisin ohella Sidorova, 30, on neljäs nainen, joka on viiden metrin ylitykseen pystynyt.

Ulkoratojen kaikkien aikojen tilastossa Sidorova menee toiseksi ME:tä 506 halussaan pitävän Isinbajevan jälkeen. Morris on ulkoratatilaston kolmonen viiden metrin ylityksellä. Hallitilaston kärjessä on 503 ylittänyt Suhr.

Zürichissä Sidorova meni 457, 467, 477, 484, 491 ja 496 ensimmäisellään ja 501 kolmannellaan. Sidorova voitti seiväshypyn MM-tittelin 2019 ja oli Tokion olympiakisoissa hopealla. Toiseksi Zürichissä sijoittui Kreikan Katerina Stefanidi, joka meni 477.

Yhdysvaltain Sam Kendricks ja Venäjän Timur Morgunov olivat miesten tasokkaassa seiväshyppytaistossa toinen ja kolmas 593:n ylityksellä. Duplantis voitti ylitettyään 606. Duplantis ylitti 558, 583 ja 593 ensimmäisellään ja 598 toisella. 606 meni ensimmäisellä yrityksellä.

Rojas loikki 15,48 – Tamberi ylitti 234

Italian Gianmarco Tamberi voitti paitsi korkeushypyn 234:n ylityksellä myös Zürichin yleisön varauksettoman suosion. Italialainen nautti täysin rinnoin kilpailemisesta täyden katsomon edessä ja hauskutti yleisöä vielä pitkään oman kilpailunsa jälkeen. Kilpailussa Ukrainan Andrij Protsenko ja Venäjän Ilja Ivanjuk olivat toinen ja kolmas ylitettyään 230.

Naisten kolmiloikan ME-nainen ja olympiavoittaja Yulimar Rojas loikki Zürichissä Timanttiliigan voittoon loistotuloksella 15,48. Se on kisaennätys ja uupuu 19 senttiä Rojasin Tokion olympiafinaalissa ponnistamasta ME-tuloksesta. Tokion kisojen nelonen Jamaikan Shanieka Ricketts oli toinen tuloksella 14,64.

Pedro Pablo Pichardo kimmahteli Timanttiliigan voiton komealla tuloksella 17,70, joka syntyi viimeisellä kierroksella. Kuubalaistaustainen, Portugalissa edustava Pichardo voitti lajinsa Tokion olympiakisoissa huikealla tuloksella 17,98. Burkina Fason Hugues Fabrice Zango oli Zürichissä toinen loikittuaan 17,20.

Vetter, Ståhl, Hussong ja Allman ylivoimaisia

Johannes Vetter paikkasi olympiakisojen pettymystä voittamalla Timanttiligan finaalin mainiolla tuloksella 89,11. Kisa päättyi saksalaisten kaksoisvoittoon, kun Julian Weber oli toinen heitettyään 87,03. Tshekin Jakub Vadlejch oli kolmas tuloksella 85,22.

Saksalaisvoittoon päättyi myös naisten keihäs. Christin Hussong sivalsi viimeisellään 65,26 ja vei voiton ylivoimaisesti. Australian Kelsey-Lee Barbe oli toinen tuloksella 62,68

Daniel Ståhl otti Zürichissä Tokion olympiavoiton jatkeeksi kiekonheiton Timanttiliigan lajivoiton tuloksella 66,49. Kisan pisin heitto syntyi heti avauskierroksella. Slovenian Kristjan Ceh oli toinen tuloksella 65,39 ja Tokion olympiakisoissa Ruotsille kaksoisvoiton varmistanut Simo Petterson viides heitettyään 63,68

Olympiavoittaja vei Timanttiliigan voiton myös naisten kiekonheitossa. Yhdysvaltain Valarie Allman sivalsi viidennellä kierroksella komeat lukemat 69,20, joka riitti ylivoimaiseen voittoon. Kroatian Sandra Perkovic oli toinen heitettyään parhaallaan 67,22.

tulokset

Artikkeli Timanttiliigalla tasokas finaali: Sidorova ylitti 501, Duplantis hätyytteli ME:tä, Thompson-Herah 10,65, Vetter 89,11, Amusan 12,42  julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi