Topi Raitaselle Euroopan mestaruus! – ”Hienoa, että saan jatkaa kestävyysjuoksun perinteitä”

Lukulistalle
ClosePlease login

Topi Raitanen teki sen! Paljon ei sanoja tarvita.

Kultaa Raitanen Topi, Suomi, 8.21,80, hopeaa Abdelwahed Ahmed, Italia, 8.22,35, pronssia Zoghlami Osama, Italia, 8.23,44.

– Tätä kohti olen tehnyt työtä useamman vuoden ajan. Korona on siirtänyt näitä kisoja monta vuotta, mutta olen tiennyt, että olen siinä porukassa, joka täällä mitaleista taistelee.

– Tänään vauhdinjako sopi minulle, ja pystyin olemaan tämän kisan paras, kertoi Raitanen ensimmäisiä tunteitaan Ylen haastattelussa.

Tavoistaan poiketen Raitanen aloitti kisan kärkipaikalla ja veti ensimmäisen kilometrin 2.51. Sen jälkeen italialaiset ottivat juoksun kärkipaikat. Väliajat (2000 m 5.41,44) ja loppuaika 8.21,80 olivat melkeinpä samat kuin kaksi viikkoa sitten Joensuun Kalevan kisoissa hänen soolojuoksussaan.

– Halusin varmistaa, ettei lähdetä aivan kävelyvauhtia. En välttämättä halunnut kärkipaikalle juoksun alussa, vaikka päätinkin olla nyt aktiivisempi. Mutta pidin sitten pikkunättiä vauhtia, ja tilanne pysyi hallinnassa. Kalevan kisoissa tätä harjoittelin ja loppu tuli siellä vahvasti, Raitanen kertoi.

– Oli kiva odotella kaksi viimeistä kierrosta lähteekö joku. Takasuoralla alkoi olla jo kiire, kun italialaiset parantelivat, mutta otin esteen heitä paremmin. Vesiesteen jälkeen ajattelin, että saa olla kova kaveri, jos tulee ohi.

– Hetken ajattelin, että kauanko pitää juosta, että voi kerran tuulettaa. Katsoin vesiesteen jälkeen, että muutaman metrin ero on, nyt voin ottaa viimeisen esteen varmasti. Katse vielä taululle ja kaasu pohjaan!

– Pikkupojasta asti olen tätä unelmoinut, kun Tuusulanjärven rantoja pitkin lenkkeilin.

”Kiitos perheelle, tyttöystävälle, tukijoukoille ja valmentajalle!”

Raitanen on kulkenut pitkän tien siitä, kun perhe vei hänet metsään suunnistamaan. Ura alkoikin rastien parissa, ja valmentaja Antti Örn teki arvokkaan pohjatyön nuorukaisen kanssa. Myös suunnistuksessa Raitasella oli mahdollisuus huipulle.

Kun juoksukin näytti kulkevan, niin Raitasen kiinnostus ratajuoksuun alkoi kuitenkin kasvaa pikkuhiljaa. Ensimmäiset SM-tason noteeraukset juoksussa syntyivät 16-vuotiaana, ja ensimmäisen aikuisten estemestaruuden Raitanen otti 21-vuotiaana.

– Vuonna 2016 kutsuin Janne Ukonmaanahon treffeille ja pyysin häntä valmentajakseni. Ei vielä ensimmäisellä kerralla suostunut, mutta lopulta hän lämpeni ajatukselle.

– Teimme hyvän suunnitelman Tokion olympialaisia varten. Matkalle on mahtunut niin vaikeita kuin hyviäkin hetkiä.

Mitä tunteita suomalaisille maineikas Münchenin stadion herättää?

– Pakko tunnustaa, että päivällä katselin vanhoja videoita. Kylmät väreet nousivat pintaan. On hienoa, että pystyn jatkamaan Suomen juoksuperinteitä, Raitanen lopetti.

Valmentaja Janne Ukonmaanaho ja Topi Raitanen.

Ukonmaanaho: ”Topi oli kunnossa jo MM-kisoissa”

Ukonmaanaho eli voimakkailla tunteilla mukana suojattinsa finaalissa. Kilpailupäivänä ei kuitenkaan ollut tarvetta enää ohjeistaa sen kummemmin urheilijaa, vaan Raitanen tiesi itse mitä oli tekemässä.

– Olin varmaan hermostuneempi ennen kisaa kuin Topi itse, Ukonmaanaho naurahti Ylen haastattelussa.

– Verkkakentällä näin, että Topin jalka toimii ja lämmittelyvedot olivat herkempiä kuin koskaan aikaisemmin. Kun ensimmäinen kierros 66 sekuntiin esteiden kanssa näytti niin helpolta, niin silloin tiesin että juoksu kulkee. Mutta voitosta saatoin olla varma vasta viimeisen esteen jälkeen, valmentaja analysoi tilannetta.

Ukonmaanahon mukaan Raitanen oli valmis huippukuntoon jo MM-kisoissa, mutta sairastelu pilasi kilpailun.

– Silloin vastassa oli asioita, joihin emme voineet vaikuttaa.